Πολεμικό Ναυτικό

Είναι δεδομένο: Οι φρεγάτες Belharra στο Αιγαίο - Κλιμάκιο Γάλλων στο ΓΕΝ για τις τελευταίες λεπτομέρειες



Όσο και αν διαψεύδεται η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την απόκτηση γαλλικών φρεγατών φαίνεται πώς το πρόγραμμα προχωράει κανονικά και ο μόνος λόγος για τον οποίο καθυστερεί η ανακοίνωση της αγοράς των Belharra έχει να κάνει με τις αντιδράσεις των Γερμανών. Η κυβέρνηση εκτιμά πώς σε αυτή την περίοδο που αναμένεται η έξοδος από τα μνημόνια, όπως θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου, δεν χρειάζεται να δυναμιτίσει το κλίμα με το Βερολίνο, το οποίο έχει κάνει και αυτό την δική του προσφορά για να μας προμηθεύσει πλοία.

Σήμερα, κλιμάκιο Γάλλων, κυρίως από την κατασκευάστρια εταιρεία των Belharra, όπως και των Fremm, Naval Group θα βρεθεί στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (το έχουμε γράψει ήδη) και θα έχει συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο με επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να προχωρήσει ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα που έχει «κλειδώσει». Σημειώνεται άλλωστε πώς όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες έχουν γίνει στη ΓΔΑΕΕ.

Το Πολεμικό Ναυτικό δείχνει λοιπόν πώς οδεύει ολοταχώς προς την απόκτηση 2+2 Belharra και το σενάριο της απόκτησης των Fremm με leasing παραμένει στο τραπέζι, παρά τις διαψεύσεις μέχρι τα καινούργια πλοία να είναι έτοιμα και να ενταχθούν στον ελληνικό Στόλο. Απλά το πρόγραμμα της ενοικίασης των Fremm είναι μεγάλο και δεν θα ήθελε η κυβέρνηση να προκαλέσει αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο εμφανίζοντας το Παρίσι ότι σπρώχνει την λύση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μόνο και μόνο για να μας πουλήσει όπλα.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση του προγράμματος ισχύουν αυτά που έχουν γραφτεί και φαίνεται να έχουν συμφωνήσει κατά την συνάντηση τους οι Αλέξης Τσίπρας και Εμμανουέλ Μακρόν. Δηλαδή να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα από τα υπερ-κέρδη των ελληνικών ομολόγων που δεν έχουν επιστραφεί στην Τράπεζα της Ελλάδος από την Γαλλική Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι της τάξης του 1,5 δις και με την πιο διστακτική προοπτική θα αφορά στην απόκτηση 2+2 φρεγατών.

Κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πάντως ο Πάνος Καμμένος είχε συνδέσει το πρόγραμμα την ενίσχυση του ναυπηγικού τομέα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα ένα μέρος των πλοίων ή κάποια από τα πλοία να ναυπηγηθούν στη χώρα μας. Αυτό το έχουν καταστήσει σαφές στους Γάλλους και τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος του γαλλικού χρέους από τα προγράμματα SMPs ANFAs, θα καταλήξει τελικά στην Ελλάδα δίνοντας και την απαραίτητη οικονομική ένεση στα Ελληνικά Ναυπηγεία.

 

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Φεβρουαρίου τεχνικό κλιμάκιο, της Naval Group που συνοδευόταν και από εκπρόσωπο της DGA, δηλαδή της αντίστοιχης γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και εκπρόσωπο του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, παρουσίασε τις προδιαγραφές και τις δυνατότητες των stealth φρεγατών στους Έλληνες διαπραγματευτές της ΓΔΑΕΕ και στα εξειδικευμένα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ