Πολιτική

Απίστευτη ομολογία στο Κοινοβούλιο: Ιδιωτικά «βαλιτσάκια» παρακολούθησης - Απροστάτευτα τα προσωπικά δεδομένα πολιτών

Φόβους για ιδιωτικά «βαλιτσάκια» παρακολούθησης, που κυκλοφορούν ελεύθερα και χωρίς κανέναν έλεγχο, εξέφρασε στη Βουλή ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ζαμπίρας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι, παρά τις προτάσεις νομοθετικών παρεμβάσεων που έχει κάνει προς την Πολιτεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου, δεν έχει βρει καμία ανταπόκριση. 

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δήλωσε: «ακούμε ότι υπάρχουν και ιδιωτικά βαλιτσάκια παρακολουθήσεων, τα οποία όμως δεν γνωρίζουμε. Αυτά τα βαλιτσάκια, εφόσον υπάρχουν, κυκλοφορούν μέχρι στιγμής ανεξέλεγκτα, γιατί δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να τα περιλαμβάνει, αν και το έχουμε ζητήσει πολλές φορές», όπως κατήγγειλε. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η ΑΔΑΕ έχει την ευθύνη για τον έλεγχο μόνο για τα τρία κρατικά «βαλιτσάκια», αυτά που χρησιμοποιούνται από την Αντιτρομοκρατική, την ΕΥΠ και τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα, παραδέχτηκε ότι οι έλεγχοι που έχουν γίνει για τις συνακροάσεις από την ΑΔΑΕ δεν αντιστοιχούν στον αριθμό που θα έπρεπε, αφού, όπως εξήγησε, τα τελευταία χρόνια έγιναν μόλις δύο, ένας στα τέλη του 2013 και ένας στο τέλος του 2017. Ο κ. Ζαμπίρας αναφέρθηκε και στις καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του κόμματος, υποστηρίζοντας πως από τους έως τώρα ελέγχους δεν έχει προκύψει κάτι συγκεκριμένο.

Παίρνοντας τον λόγο, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΑΕ Μιχάλης Σακκάς άφησε αιχμές για κάποιους που βάζουν «τρικλοποδιές» στην Αρχή, όπως είπε. «Δεν είναι τυχαίο. Είμαι στην Αρχή δύο χρόνια και έχω την αίσθηση ότι κάποιες δυνάμεις -όχι εξωγήινες- δεν θέλουν να λειτουργήσει η ΑΔΑΕ. Δεν μπορεί να έχουμε απαρτία και να μην αλλάζει η νομοθεσία και να έχουμε ένα παρωχημένο πλαίσιο, να μην εισπράττουμε τα έσοδα από τα πρόστιμα. Σας απευθύνω παράκληση να παρέμβετε και εσείς στην εκτελεστική εξουσία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σακκάς, απευθυνόμενος στους βουλευτές.

dimokratianews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ