Πατριαρχεία

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ορθοδοξία: Γιατί εγκαταλείπει το «Μακεδονία» η Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων - Πως θα αντιδράσει η Μόσχα

Το γράψαμε πριν από δύο μέρες πως αλλάζουν τα δεδομένα σχετικά με το θέμα των σχισματικών των Σκοπίων και πως νερό στο κρασί της φαίνεται να βάζει η βουλγαρική Εκκλησία αναφορικά με το ζήτημα που προβληματίζει την Ορθοδοξία μαζί με το ουκρανικό, το τελευταίο διάστημα.

Χθες η πληροφόρηση πως ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, απέστειλε γράμμα με το οποίο ζητεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την επαναφορά της Εκκλησίας των Σκοπίων στην κανονικότητα έριξε νέο νερό στον μύλο του προβληματισμού.

Η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων ζητάει την επαναφορά της υπό το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχριδών».

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, πριν από ένα μήνα μέσω μιας επιστολής ζήτησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώριση του αυτοκέφαλου της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας- Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας», ως ισότιμης εκκλησίας στον Ορθόδοξο κόσμο.

Σύμφωνα με τη δήλωση, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναλαμβάνει την ευθύνη λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με την κανονικότητα του και τα προνόμια, για να κλείσει το ζήτημα της Εκκλησίας.

Ο εκκλησιαστικός αναλυτής, Μπράνκο Γκιοργκιέφσκι, λέει ότι αυτή η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα προκαλέσει διαφωνία με τις ορθόδοξες εκκλησίες της Σερβίας και της Ρωσίας, αλλά πιστεύει ότι αποτελεί ένα βήμα προς την τελική επίλυση του κανονικού καθεστώτος της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες και η “Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας” έστειλε επιστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για το θέμα της ονομασίας αν και πηγές της αναφέρουν πως μια τέτοια επιστολή εστάλη, αλλά ζητήθηκε μόνο η αναγνώριση του καθεστώτος της αυτοκέφαλου, τίποτε περισσότερο.

Η επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως έχει ως εξής:

Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνελθοῦσα σήμερον ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, ἐξήτασε τό αἴτημα τῆς ἐν σχίσματι Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων, ὑποστηριζόμενον καί διά γράμματος τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς FYROM Ἐξοχ. κ. Ζόραν Ζάεφ, περί ἀναλήψεως ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τῆς πρωτοβουλίας ἐπαναφορᾶς τῆς Ἐκκλησίας αὐτῆς εἰς τήν κανονικότητα ὑπό τό ὄνομα τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν, καί ἀπεφάσισε νά ἐπιληφθῇ αὐτοῦ καί διενεργήσῃ τά δέοντα ὑπό τούς ἀπαραβάτους ὅρους τῶν ἱστορικοκανονικῶν ἁρμοδιοτήτων καί προνομίων τοῦ πρωτοθρόνου Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 30ῇ Μαΐου 2018

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου 

Η ιστορία της Σχισματικής Εκκλησίας της πΓΔΜ

Η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» είναι η σχισματική Εκκλησία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Προέκυψε από την διάσπαση των τριών νοτιότερων επαρχιών της Σερβικής Εκκλησίας, δηλαδή των μητροπόλεων Σκοπίων, Ζλετόβου-Στρωμνίτσας, Αχρίδας – Βιτωλίων, τον Οκτώβριο του 1958. Ως σήμερα δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη ορθόδοξη Εκκλησία. Με την ίδρυση της το 1958 βρίσκονταν σε κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο και ο πρώτος επίσκοπος της χειροτονήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη. Το 1967 όμως ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της με αποτέλεσμα η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, το Σεπτεμβρίο του ίδιου έτους, κήρυξε την ηγεσία της Σλαβομακεδονικής Εκκλησίας σχισματική. Το 2005 και μετά από διάλογο που δεν κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και της σχισματικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Γ. Αμανατίδης: Εγκαταλείπει το «Μακεδονία» η Εκκλησία της ΠΓΔΜ

Για το θέμα τοποθετήθηκε σήμερα το πρωί στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης υποστηρίζοντας πως εγκαταλείπει το «Μακεδονία» η Εκκλησία της ΠΓΔΜ υπογραμμίζοντας ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη.

«Αποτελεί μία λύση ενός εκκλησιαστικού ζητήματος καθώς ήταν ένα σοβαρό θέμα που δυσχέραινε τη διαπραγμάτευση. Μια τέτοια λύση διαψεύδει τους φόβους και της Εκκλησίας της Ελλάδος» υπογράμμισε ο κ. Αμανατίδης.

“Η αξιωματική αντιπολίτευση η καλύτερη προσφορά που έχει να κάνει είναι να δηλώσει επιτέλους τη θέση της στο Μακεδονικό. Συμφωνεί με την εθνική θέση; Δεν υπάρχει καμία σαλαμοποίηση του ζητήματος. Οι ακροβατισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να τελειώνουν. Η λύση αυτού του εκκλησιαστικού ζητήματος είναι μια πολλή σημαντική εξέλιξη θα το αναγνωρίσει;.

Όταν φτάσουμε στα συνολικά ζητήματα θα υπάρξει και ενημέρωση υποστήριξε ο υφυπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας ότι «κακώς ,η Ν.Δ. ψαρεύει στα θολά νερά του λαϊκισμού περί σαλαμοποίησης .” τόνισε.

https://www.youtube.com/watch?v=YLfk4e5M1Jw

Βέβαια το κατά πόσο μπορεί να διαχειριστεί το Φανάρι ένα ακόμη ζήτημα με σχισματικούς είναι ένα ερώτημα.

Οποιαδήποτε σπασμωδική κίνηση μπορεί να ενοχλήσει Σερβία, Ελλάδα και Βουλγαρία και βέβαια την ούτως ή άλλως αντίπαλό του Φαναρίου Ρωσία η οποία παρακολουθεί στενά όσα συμβαίνουν και είναι και η υπεύθυνη για την απελευθέρωση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη προ ετών μετά από βασανιστική φυλάκιση ετών. 

Η ουσία είναι η έντονη δράση του αμερικανικού παράγοντα που συνδέει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον Αρχιεπίσκοπο, την ουκρανική εκκλησία, και τα Σκόπια με στόχο την ολική εκπαραθύρωση της Μόσχας από την ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...