Πολεμικό Ναυτικό

Ολος ο Στόλος στο Αιγαίο για την μεγαλύτερη κινητοποίηση της χρονιάς με το βλέμμα στις τουρκικές εκλογές - Βίντεο

Tην μεγαλύτερη άσκηση της χρονιάς θα πραγματοποιήσει το Πολεμικό Ναυτικό. Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΠΝ προετοιμάζεται για την μεγαλύτερη "Καταιγίδα" της χρονιάς, την μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση των τελευταίων ετών.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου με την συμμετοχή όλων των πλοίων του Στόλου και ρεαλιστική εκπαίδευση σε όλα τα σενάρια μάχης.

Φρεγάτες, Κανονιοφόροι, υποβρύχια, πυραυλάκατοι, ταχέα σκάφη, αποβατικά ετοιμάζονται για κάθε μορφής σενάρια.

Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκεται ήδη ο Στόλος εδώ και μια βδομάδα λόγω της τουρκικής άσκησης EFES-2018 κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί "αθόρυβα" μέχρι τις τουρκικές εκλογές και μετά βλέπουμε.

Ακόμη και μετά το πέρας των ασκήσεων, τα πλοία του ΠΝ παραμένουν "ακροβολισμένα" στο Αιγαίο σε αυξημλενη επιφυλακή λόγω της τουρκικής κινητικότητας.

Τεσσερις ασκήσεις "Αστραπή", "Βροντή", "Ορμή" και "Αιγιαλός" την προηγούμενη βδομάδα σε μια πρόβα τζενεράλε της νέας "Καταιγίδας". 

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει να τροφοδοτεί με ένταση το Κεντρικό Αιγαίο καθώς με μια πρωτοφανή κίνηση αποφάσισε να δεσμεύσει μεγάλη περιοχή για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης με τρόπο που αμφισβητείται πλήρως η άσκηση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων της χώρας μας.

Με τη NAVTEX 0556/18 η Τουρκία αναγγέλλει την πραγματοποίηση άσκησης Έρευνας και Διάσωσης (SAR) στις 11, 14 και 15 Μαΐου σε μια μεγάλη περιοχή που περικλείεται μεταξύ των δυτικών ακτών της Λέσβου μέχρι την Χίο, τα Ψαρά και τη Σκύρο.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Λίγο πριν τις τουρκικές εκλογές οι δύο Στόλοι θα βρεθούν σε απόσταση αναπνοής καθώς η ελληνική "Καταιγίδα" αναμένεται να συναντήσει την αντίστοιχη τουρκική.

Η τουρκική άσκηση ονομάζεται “Beyaz Fırtına” που σημαίνει «Λευκή Καταιγίδα»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ΝΟΤΑΜ Β1219/18 και Β1218/18 που εξέδωσε, η Άγκυρα έχει δεσμεύσει τρεις μεγάλες περιοχές για χρονικά διαστήματα από τις 23 μέχρι και τις 24 Μαΐου.

Η μία περιλαμβάνει σχεδόν όλη τη χερσόνησο της Μαρμαρίδας φτάνοντας μια ανάσα από την Κω και την Σύμη.

Η δεύτερη δεσμεύει σχεδόν όλη την νότια παραλία του Τσεσμέ και η τρίτη την έξοδο του κόλπου της Σμύρνης.

Η Τουρκική άσκηση «Λευκή Καταιγίδα» τις περασμένες χρονιές είχε συμπεριλάβει μια σωρεία σεναρίων δίνοντας την δυνατότητα μεταξύ άλλων στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό να ασκηθεί σε βολές τορπιλών και πυραύλων αλλά και βολές πυροβόλων.

Οι στόχοι ήταν τόσο εναέριοι όσο και επιφανείας.

Το 2016 είχαν βυθίσει ολόκληρη φρεγάτα που αφού κόπηκε στα δύο από τις βολές πυραύλων και τορπιλών βυθίστηκε μέσα σε 15 λεπτά.

Δείτε Βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=cklpSmvvGIg

https://www.youtube.com/watch?v=Y039diAkyPY

https://www.youtube.com/watch?v=DbZQNS8gfFA

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ