Κόσμος

Στο τουρκικό στόχαστρο ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ - Ελληνικά F-16 καταδίωξαν τον Τούρκο που πέταξε στο Φαρμακονήσι

Κλιμακώνει η Αγκυρα πλέον σε όλα τα επίπεδα. Οι Τούρκοι έστειλαν το F-16, την ώρα που στη περιοχή πετούσε ελικόπτερο που μετέφερε τον διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Νίκο Μανωλάκο, στο Φαρμακονήσι και σ΄ άλλα νησιά της περιοχής.

Ο καταδρομέας Στρατηγός που είχε επιβιβαστεί σε ελικόπτερο Χιούι της Αεροπορίας Στρατού, αρχικά προσέγγισε τους Λειψούς, και στη συνέχεια κινήθηκε προς το Φαρμακονήσι για να επιθεωρήσει τη φρουρά του ακριτικού νησιού.

Λίγο μετά την προσγείωση του ελικοπτέρου στο Φαρμακονήσι, το τουρκικό μαχητικό που είχε παραβιάσει νωρίτερα το FIR Αθηνών, καταδιωκώμενο από ελληνικά F-16 της 336 Μοίρας "Όλυμπος", που βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στη μονάδα ετοιμότητας της Σκύρου, πέταξε περίπου χίλια μέτρα πάνω από το Φαρμακονήσι.

Τι έγινε νωρίτερα. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ σήμερα Μεγάλη Τρίτη ένα τουρκικό F-16 μπήκε στις 10:55 στο FIR Αθηνών και στις 10:56 εκτέλεσε υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 3200 ποδιών και εξήλθε του FIR Αθηνών στις 11:10.

Τη Μεγάλη Δευτέρα, συνολικά επτά τουρκικά αεροσκάφη (τέσσερα F-16 τα οποία πετούσαν σε δύο σχηματισμούς, δύο F-4 που επίσης πετούσαν σε σχηματισμό και ένα CN-235) προέβησαν σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Από τα παραπάνω αεροσκάφη, ένα από τα ζεύγη των F-16 και το CN-235, προέβησαν σε δύο παραβιάσεις, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τέσσερα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα. Τα παραπάνω αεροσκάφη όπως αναφέρθηκε από το ΓΕΕΘΑ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν αισθητή τη παρουσία τους, υποστηρίζοντας τη σαθρή θεωρία των γκρίζων ζωνών.

Επιχειρώντας κατά πάγια τακτική να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, η Τουρκία επικαλείται την συνθήκη της Λωζάννης, την οποία έχει δηλώσει πως αμφισβητεί, και την συνθήκη των Παρισίων την οποία δεν έχει υπογράψει, για να προωθήσει τις παράλογες απαιτήσεις της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...