Ελληνοτουρκικά

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Η Τουρκία θα κάνει άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Λέσβου και Λήμνου - Ξεκάθαρη απειλή - Ετοιμάζουν γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ

Τραβάει το σχοινί η Αγκυρα πλέον. Η μία πρόκληση διαδέχεται την άλλη και όπως φαίνεται, λόγω της άσκησης Efes, η Τουρκία θα οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στο Αιγαίο.

Ετσι λοιπόν, η Τουρκία με NAVTEX που εξέδωσε δεσμεύει περιοχή μεταξύ Λέσβου και Λήμνου για άσκηση η οποία θα ΄χει και πραγματικά πυρά. Η άσκηση έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο 2 Μαίου.

Το κείμενο της NAVTEX και ο χάρτης της περιοχής που έχει δεσμευτεί από την Τουρκία:

ΝΑVΤΕΧ 537/18
TURNHOS N/W : 0537/18
AEGEAN SEA
GUNNERY EXERCISE, ON 02 MAY 18 FROM 0900Z TO 1100Z IN AREA BOUNDED BY.
39 42.00 N – 025 29.00 E
39 42.00 N – 025 42.00 E
39 32.00 N – 025 42.00 E
39 32.00 N – 025 29.00 E
CAUTION ADVISED.

Την ίδια στιγμή, όπως σας αναφέραμε πριν, οι Τούρκοι συνεχίζουν να υλοποιούν βήμα-βήμα τα άνομα σχέδια τους στο Αιγαίο και με την ευκαιρία της άσκησης «EFES-2018» και «Beyaz Firtina», περικυκλώνουν ξανά το Καστελόριζο το οποίο τους « χαλάει» τα σχέδια για την περιβόητη «μεσογειακή ΑΟΖ» την οποία θέλουν να ανακηρύξουν πρώτοι φέρνοντας την Ελλάδα προ τελεσμένων γεγονότων .

Η Τουρκία ανακοίνωσε για αυτόν τον λόγο «άσκηση έρευνας και διάσωσης» CSAR , δεσμεύοντας θαλάσσιες εκτάσεις, που απομονώνουν το Καστελόριζο εντελώς από το υπόλοιπο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού επιτελέιου , στις 3 Μαΐου και για τέσσερις ώρες (13:00 – 17:00μμ), οι Τούρκοι δεσμεύουν όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Μέσω τέτοιων ασκήσεων διαφόρων τύπων και «μορφών» οι νέο-οθωμανοί προσπαθούν , σύμφωνα με την πάγια τακτική τους να προκαλέσουν αίσθημα κατωτερότητας στην ελληνική πλευρά, κάνοντας παράλληλα προβολή ισχύος με τα νέα ναυτικά συστήματα τους .

Αυτή η νέα Τουρκική πρόκληση ακολουθεί στο πνεύμα του νέου πολέμου με NAVTEX και anti-NAVTEX μεταξύ Λευκωσίας και Άγκυρας σε θαλάσσιες περιοχές ανατολικά της Αμμοχώστου και δυτικά της Πάφου.

Ξεκάθαρη απειλή! «Τουρκική εταιρεία θα κάνει γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 3»

Να είναι έτοιμοι για γεωτρήσεις πλάι-πλάι στο τεμάχιο 3 κάλεσε Ε/κ και ΕΝΙ ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι κληθείς να σχολιάσει σχετική πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της ΕΝΙ για τις εργασίες του στο εν λόγω τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε συνέντευξή του στην Γενί Ντουζέν και στο δεύτερο μέρος που δημοσιεύεται σήμερα ο κ. Οζερσάι είπε ότι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ στις περιοχές όπου έχει δικαιώματα και η τ/κ πλευρά «να είναι έτοιμη να κάνει γεωτρήσεις πλάι πλάι με την εταιρεία στην οποία έχει δώσει αρμοδιότητα η τ/κ πλευρά (την τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ). Εάν η ε/κ πλευρά στο θέμα του φυσικού αερίου συνεχίζει να έχει την σημερινή μη συνεργάσιμη στάση, αυτό είναι που θα γίνει».

Αναφέροντας στην αλλαγή του «παραδείγματος» συμπεριφοράς όσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Οζερσάι είπε ότι από δω και στο εξής θα κάνουν παρόμοια βήματα με αυτά των Ε/κ και αφού εξήγησε την συμφωνία του 2011 με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και με την ΤΡΑΟ, ανέφερε ότι θα προχωρήσουν σε μελέτες, επιστημονικές και οικονομικές, παρόμοιες με εκείνες της ε/κ πλευράς.

«Εάν κάποιος έρθει κάποιος και μας πει ‘κάνετε μελέτες στην ίδια περιοχή’, ορίστε ας έρθει. Τότε να καθίσουμε να συζητήσουμε πως θα το διευθύνουμε ή πως θα το μοιραστούμε. Θα είναι μια αναγκαστική συνεργασία, επιβεβλημένη από τις συνθήκες, τις ανάγκες. Κάποτε κάποιες κινήσεις πρέπει να γίνονται τη σωστή στιγμή για την συνεργασία και όχι για την ένταση».

Ερωτηθείς για το θέμα της επιστροφής των Μαρωνιτών στα χωριά τους, ο «υπεξ» είπε ότι έγιναν κάποιες συσκέψεις και έκαναν κάποια βήματα αλλά πότε θα εφαρμόσουν τις αποφάσεις τους είναι κάτι που συζητείται. Εκτίμησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα και δεν θα μπορούν όλοι οι Μαρωνίτες να γυρίσουν μαζί γιατί πρέπει να λυθούν κάποια ζητήματα όπως το περιουσιακό, η ασφάλεια, οι υποδομές, οι επικοινωνίες και το καθεστώς των ατόμων που θα επιστρέψουν.

Στο χθεσινό, πρώτο μέρος της συνέντευξης, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι στη διεθνή σύσκεψη για την Κύπρο ο ΓΓ του ΟΗΕ «άνοιξε ένα νέο παράθυρο για την Κύπρο».

Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, δεν έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή της. «Όταν ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση θα ανταλλάξουν απόψεις με τον ΓΓ για το πού πάμε τελικά και πώς θα πάμε». Εκτίμησε δε ότι ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ ίσως στα μέσα του καλοκαιριού, στο τέλος ή στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ρωτήσει τις πλευρές για το τί γίνεται.

Χρειαζόμαστε ένα κλίμα όπου όλοι θα αισθανόμαστε ασφαλείς και η ε/κ πλευρά να αισθάνεται την ανάγκη για λύση και να είναι έτοιμη να διαμοιραστεί την εξουσία και την ευμάρεια, συνέχισε ο «υπεξ». Κατά τον κ. Οζερσάι, στην διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο ο κ. Γκουτέρες δεν είπε ότι η Διάσκεψη αυτή τέλειωσε, συνεχίστε τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο. Ανακοίνωσε, είπε ο κ. Οζερσάι, την αποτυχία και ζήτησε από τις πλευρές να πάνε πίσω και να σκεφτούν τί θέλουν από δω και πέρα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...