Κύπρος

Διαταγή για μαζικές ασκήσεις αεράμυνας των τουρκικών δυνάμεων στα Κατεχόμενα - Πολεμικές προετοιμασίες εδώ και ένα μήνα

Μαζικές ασκήσεις αεράμυνας  στην Κύπρο από τις τουρκικές δυνάμεις έρχονται να συμπληρώσουν αυτές των δυνάμεων του κατοχικού πυροβολικού που έλαβαν χώρα πριν μερικές ημέρες .

Πρόκειται σαφώς για πολεμικές προετοιμασίες ενόψει πιθανών άσχημων εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ και γενικώς στην περιοχή από τον τουρκικό ισλαμισκό εθνικισμό .

Φωτογραφικό υλικό με ασκήσεις αεράμυνας των τουρκικών δυνάμεων στα κατεχόμενα, δημοσιεύουν Τούρκοι χρήστες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Οι ασκήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερων ασκήσεων που πραγματοποιεί ο κατοχικός στρατός σε συνεργασία με τουρκικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή έχουν συγκέντρωση ισχυρών δυνάμεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή των Ιμίων παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Αιτία η στρατιωτική άσκηση «Εφές» που θα πραγματοποιήσει η Τουρκία και η οποία θα ξεκινήσει στις 7 Μαΐου.

Η Τουρκία έχει δεσμεύσει γι’ αυτό τον σκοπό ολόκληρη σχεδόν τη χερσόνησο του Τσεσμέ από τις 30 Απριλίου μέχρι και τις 10 Μαΐου.

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία συγκεντρώνονται και παραμένουν αγκυροβολημένα στο λιμάνι του Μπόντρουμ, ενώ δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποια οργανωμένη κίνησή τους προς το Αιγαίο.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα  επίσης ότι σημαντικός αριθμός Τούρκων πρώην αξιωματικών , ανώτερων και ανώτατων αλλά και δημοσιογράφων,  «βλέπουν» ολοκάθαρα πολεμική σύρραξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας από την Κύπρο ..έως τον Έβρο.

Για παράδειγμα ο  Τούρκος ναύαρχος ε.α.  Cem Gürdeniz μίλησε στον τουρκικό τύπο για τα πρόσφατα του γεγονότα στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο και σκιαγράφησε τα σχέδια των Τούρκων κατά της Ελλάδος,  αλλά και τον «ύπουλο»  ρόλο των ΗΠΑ όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος στην περιοχή,  ενδεικτικό της άποψης που επικρατεί στην Άγκυρα.

«Εδώ και ένα χρόνο όμως δεν μπορώ  να καταλάβω την Ελλάδα. Σήμερα το Αιγαίο είναι μια αμφιλεγόμενη περιοχή, διότι υπάρχουν δεκάδες  νησίδες και βραχονησίδες που δεν είναι  κατοχυρωμένες (νομικά θέλει να πει ) , και σαφώς η Τουρκία δεν θα ήθελε την χρήση στρατιωτικής βίας για την επίλυση του προβλήματος . Το λέω τόσο καθαρά.

Αλλά η Τουρκία έχει  μια ώριμη άποψη . Ξέρετε επίσης όλα τα σχέδιά μας στην υπόθεση Βαριοπούλα,  ακόμα κι αν λάβαμε όλα  τα ανάλογα μέτρα, όλες οι προσπάθειές τους ήταν μάταιες.

Το μόνο που έχει  να κάνει η  Ελλάδα είναι να προσπαθήσει να λύσει φιλικά  το ζήτημα με την Τουρκία. Αλλά  η ΕΕ ανέλαβε με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, να υποπέσει σε ένα πολύ μεγάλο λάθος υποστηρίζοντας έναν  εχθρό της Τουρκίας», δηλώνει ο ίδιος.

 Σε άρθρο του στο πρακτορείο ειδήσεων  Al-Monitor’s ο Τούρκος αρθρογράφος και συγγραφέας Metin Gurcan, προειδοποιεί για ραγδαία  επιδείνωση των σχέσεων  της Τουρκίας έναντι του  μπλοκ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου.

«Αιτία αποτελούν οι θαλάσσιες οριοθετήσεις σχετικά με το φυσικό αέριο και τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα αποθέματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει, σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο.

Πρόκειται για απόψεις που ενστερνίζεται το σύνολο της  νυν πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας…η οποία «ξύνεται συνεχώς στην γκλίτσα του τσομπάνη» για πόλεμο με την Ελλάδα…διότι μόνο με πόλεμο αλλάζει η συνθήκη της Λωζάνης και αυτό το γνωρίζουν καλά.

Ο τουρκικός στρατός έχει διατηρήσει αριθμό πολεμικών πλοίων, υποβρυχίων και μονάδας SAT  στην περιοχή της Αττάλειας τα οποία περιπολούν στην κυπριακή ΑΟΖ   αναμένοντας «οδηγίες» για περαιτέρω κινήσεις  .

Πρόκειται για τις φρεγάτες-Κορβέτες, TCG Gediz, TCG Barbaros , TCG Kalkan, TCG Mizrak, TCG Bora και TCG Meltem, το πλοίο ανεφοδιασμού  TCG Akar, καθώς και τέσσερις υποβρύχιες ομάδες , οι οποίες βρίσκονται ακόμα στο οικόπεδο 6 (της κυπριακής ΑΟΖ).

Ειδικά τώρα που ορίστηκαν οι εκλογές στην Τουρκία για τις 24 Ιουνίου 2018 η ένταση θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς και στο Αιγαίο με όλα τα ενδεχόμενα να είναι πλέον ανοικτά .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...