Κόσμος

Ξέφρενο μπαράζ υλοποίησης τουρκικών αμυντικών προγραμμάτων: Αναζητούνται οι κρυφοί στρατηγικοί εταίροι του νεο-οθωμανισμού!

Τέσσερα νέα πολεμικά "πρότζεκτ"της Τουρκίας, δίνουν ώθηση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και δημιουργούν εκ νέου προβληματισμό στην ηγεσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που δεν μπορούν να κλείσουν ούτε ένα εκσυγχρονισμό, για αγορά νέου πολεμικού υλικού ούτε λόγος.

Ουσιαστικά, τα αμυντικά αυτά προγράμματα όταν υλοποιηθούν αυξάνουν κατά πολύ την ανεξαρτησία και αυτάρκεια των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από ξένες χώρες/κατασκευαστές γεγονός που θα εχει αντίκτυπο στην χάραξη στρατηγικής της Αγκυρας.

Εθνικό άρμα μάχης, ελικόπτερο, εθνικό πλοίο και έρχεται και το εθνικό μαχητικό. Η ελληνική ηγεσία, αμυντική και πολιτική πρέπει να δούν κατάματα την πραγματικότητα. Τα έργα - "μακέτες" κάποια στιγμή υλοποιούνται ειδικά αν έχεις από πίσω σου Βρετανία-Γερμανία-Κατάρ-Ρωσία...

Σήμερα αποφασίστηκε από την Άγκυρα να αναλάβει η εταιρεία BMC το έργο για την μαζική παραγωγή του πολυδιαφημισμένου άρματος μάχης Altay, μαζί με την  ανάπτυξη του κινητήρα .

Ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι η Υποεπιτροπή Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM), με την  διαδικασία υποβολής προσφορών έδωσε την «δουλειά» στην «τουρκική» εταιρεία BMC με την προοπτική να μεταφερθεί τεχνογνωσία στην πορεία είτε από Ρωσία είτε από Κίνα.

Μέσα σε αυτό πλαίσιο η BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ στο πλαίσιο του έργου «Power Group Development» θα ξεκινήσει την μαζική παραγωγή  άρματος μάχης και κινητήρα για το Altay.

Ομως οι Τούρκοι δεν μπορούν να κατασκευάσουν κινητήρα, ούτε και το κύριο πυροβόλο, άρα κάτι άλλο συμβαίνει στο βάθος.

Αρχικά ο τουρκικός Στρατός πρόκειται να παραλάβει 250 άρματα με το συγκρότημα ιχθύος Europower pack ενώ στη συνέχεια θα τοποθετηθεί τουρκικής σχεδίασης κινητήρας τη συνέχιση της ανάπτυξης του οποίου επίσης ανέλαβε η BMC.

Ταυτόχρονα στην παραγωγή του άρματος μάχης θα μετάσχει και η γερμανική RheinmetallAG η οποία έχει συνάψει σχετική συμφωνία με την BMC.

Τελικός στόχος της Τουρκίας είναι η παραγωγή 1000 αρμάτων Altay συνολικά ενώ η σύμπραξη της BMC με το Κατάρ σημαίνει ότι ενδεχομένως το κρατίδιο του Κόλπου θα προμηθευτεί αριθμό αρμάτων.

Υπενθυμίζουμε πως το τουρκικό γενικό επιτελείο «έτρεξε» πρόσφατα και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 170 αρμάτων μάχης Μ60Α1 σε  M60T ‘Fırat’.

Επιπλέον, οι τουρκικές αεροδιαστημικές βιομηχανίες («TAI») σήκωσαν τα μανίκια τους για να κατασκευάσουν το τουρκικό εθνικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, το «TF-X».

Οι προκαταρκτικές δραστηριότητες σχεδιασμού έλαβαν πιστοποίηση κινήτρων αξίας ₺4,7 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών ($1,16 εκατομμύρια) στο πλαίσιο της προώθησης του προγράμματος.

Το έργο θα απασχολεί περίπου τρεις χιλιάδες διακόσια (3200) άτομα, με την έμμεση παροχή εργασίας να υπολογίζεται περίπου στις έντεκα χιλιάδες διακόσια (11200) άτομα.

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Dünya», o γενικός διευθυντής της «TAI», Τεμέλ Κοτίλ, δήλωσε οτι θα εργαστούν μαζί με την βρετανική «BAE Systems», η οποία διαδραματίζει διάφορους ρόλους στην σχεδίαση του αεροσκάφους «F-35».

«Εχουμε προβλέψει μια τετραετή περίοδο για τη φάση της προκαταρκτικής σχεδίασης. Σ’ αυτή την φάση, θα καθοριστεί η δομή του αεροσκάφους. Η ανάπτυξη της μηχανικής, η τεχνολογία, οι υποδομές ελέγχων και η διαδικασία πιστοποίησης του αεροσκάφους και η απόκτησης της ικανότητας για τον σχεδιασμό του μαχητικού αεριωθούμενου ειναι τα στάδια αυτής της φάσης» δήλωσε ο Κοτιλ.

Ο Κοτίλ δήλωσε επίσης οτι η «TAI» θα παρέχει την τεχνολογία, το ανθρώπινο δυναμικό και τις υλικές επενδύσεις για το αεριωθούμενο «TF-X», ενημερώνοντας, επίσης, ότι μια πολύ μεγάλη ομάδα θα εργαστεί πάνω στο έργο.

Εξήγησε επίσης ότι το πρωτο πρωτότυπο «TF-X» θα πρέπει να ειναι έτοιμο για την πρώτη πτήση μέσα στο 2023.

«Το ‘TF-X’ ειναι ένα πέμπτης γενιάς ‘αόρατο’ μαχητικό αεροπλάνο το οποίο μπορεί να φτάσει σε υπερηχητική ταχύτητα με μετάκαυση», δήλωσε ο Κοτιλ.

«Θέλουμε να επιλύσουμε όλες τις λεπτομέρειες και να το έχουμε έτοιμο μέχρι το 2029 και να το εντάξουμε σε υπηρεσία με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μέσα στο 2031».

Την ίδια στιγμή , ανακοινώθηκε επίσης η ενεργοποίηση προγράμματος «διασύνδεσης» σε πραγματικό χρόνο, των μη-επανδρωμένων αεροχημάτων (UAs) Bayraktar TB2 με πυραύλους MSAM-L ΜΕ με τα  επιθετικά  ελικόπτερα T-129 ATAK, για την καταστροφή «εχθρικών» αρμάτων μάχης και χερσαίων στόχων.

Το σχέδιο αυτό θα υλοποιήσουν η γνωστή TAI (Turkish Aerospace Industries), που συναρμολογεί το T-129 ATAK, και η Bayrak Machine, που κατασκευάζει το  UAS Bayraktar TB2.

Το σχέδιο αφορά στην «ανταλλαγή σε πραγματικό χρόνο»  δεδομένων εικόνας και ήχου ενώ το  Bayraktar  θα αποστέλλει στα επιθετικά ελικόπτερα και  δεδομένα στοχοποίησης.

Μια άλλη ίσως ανησυχητική εξέλιξη για τις ελληνικές ένοπλες είναι το σχέδιο προμήθειας από την Γερμανία  του γνωστού πυραύλου διαδραστικής επίθεσης από υποβρύχια  με την ονομασία (IDAS), τη στιχμη που οι δικοί μας άφησαν άοπλα τα υπερσύγχρονα υποβρύχια μας.

Ο πύραυλος IDAS είναι ένας πύραυλος μικρού σχετικά βεληνεκούς ο οποίος εκτοξεύεται  από υποβρύχιο TYPE 214 , και μπορεί να πλήξει  στόχους στη θάλασσα, στην ξηρά και στον αέρα.

Μπορεί να βληθεί  από τους τορπιλοσωλήνες των υποβρυχίων, και μπορούν να εκτοξευθούν ακόμα και  τέσσερις πύραυλοι…ταυτόχρονα.

Η τουρκική Roketsan λόγω σύμβασης με τη γερμανική Diehl, είχε εμπλακεί με την κατασκευή των κεφαλών  των πυραύλων IDAS, αλλά στην πορεία όλα άλλαξαν .

Οι πύραυλοι θα εξοπλίσουν τα νέα τουρκικά, γερμανικής κατασκευής, υποβρύχια ΤType  214, τα οποία θα κατασκευαστούν σε ένα ποσοστό στην Τουρκία.

Το πρόγραμμα των υποβρυχίων με συνολικό  κόστος 5,2 δισ. ευρώ αφορά  την απόκτηση τουλάχιστον έξι υποβρυχίων 214 . Οι τουρκικές εταιρείες έχουν αναλάβει την εκτέλεση υποκατσκευαστικού τλικού σε ποσοστό  80% .

Επίσης όπως έγινε γνωστό επίσης , σε έξι τουρκικά υποβρύχια  κλάσεως Reis  θα τοποθετηθεί  ειδικό υλικό RAM το οποίος όπως είναι γνωστό ελαχιστοποιεί  το ηλεκτρομαγνητικό ίχνος του υποβρυχίου.

https://www.youtube.com/watch?v=OmUYuFHe2ic

https://www.youtube.com/watch?v=A-9qeYE1dP8

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ