Ελληνοτουρκικά

Θα τινάξει το Αιγαίο στον αέρα με δημοσιοποίηση βίντεο αρπαγής της ελληνικής σημαίας η Αγκυρα; Και νέα δήλωση: "Την κατεβάσαμε"


Εντονη και διάχυτη είναι η ανησυχία πως οι Τούρκοι θα δώσουν στην δημοσιότητα βίντεο με την υφαρπαγή της ελληνικής σημαίας από την ελληνική βραχονησίδα "Μικρός Ανθρωποφάς". Πριν λίγο είχαμε τρίτη κατά σειρά δήλωση υψηλόβαθμου Τούρκου αξιωματούχου για το περιστατικό ενω προηγήθηκαν οι δηλώσεις Γιλντιρίμ και Τσαβούσογλου. 

Παράλληλα, η Χουριέτ σήμερα αποκαλύπτει νέο παρασκήνιο. Τι λένε οι Τούρκοι;

"Ενημερώσαμε την Αθήνα, ζητήσαμε να πάρουν πίσω την σημαία, έπειτα δώσαμε εντολή σε Τούρκους κομάντο. Oι κομάντος της SAT της μονάδας δηλαδή που έδρασε και στα Ίμια το 1996 πέρασαν απαρατήρητοι και έφτασαν σχεδόν 25 μίλια μέσα στο Αιγαίο, “πάτησαν” σε ελληνικό νησί, αφαίρεσαν τη σημαία και την πήραν μαζί τους".

Είναι δυνατόν να λένε όλα αυτά οι Τούρκοι χωρίς να δώσουν κάποια στιγμή στη δημοσιότητα έστω και μονταρισμένο βίντεο;

Aν δοθεί βίντεο στη δημοσιότητα έστω και αν αυτό είναι μονταρισμένο και φυσικά ψεύτικο, αυτό θα οδηγήσει σταδιακά σε τροχιά σύγκρουσης:

Θα πρέπει να πάνε οι δικοί μας να τραβήξουν νέο βίντεο ίσως και να μεταδώσουν σε ζωντανή μετάδοση το γεγονός πως υπάρχει ελληνική σημαία, έπειτα η Τουρκία θα αδράξει την ευκαιρία και θα κλιμακώσει με αποστολή δυνάμεων και διαταγή να υψώσουν την τουρκική σημαία.

Η νέα τουρκική δήλωση του Αντιπροέδρου της Τουρκίας δείχνει αυτό ακριβώς το πράγμα:

"Αν η Ελλάδα κάνει τέτοιες σκέψεις τότε θα βουλιάξει στο Αιγαίο» , "Δεν γίνεται το «υψώσαμε σημαία, το νησί έγινε δικό μας».

Πρόκειται για ένα πολύ καλό μελετημένο τουρκικό σχέδιο. Ισως γι αυτό να έχει αποκλειστεί η περιοχή από το Λιμενικό.

Ολα δείχνουν πάντως πως η Τουρκία έχει και "μάτια" και "αυτιά" σε όλο το Αιγαίο. Είδε πότε ακριβώς έγινε η έπαρση και σταδιακά κλιμακώνει.

Σήμερα, μια ανάσα από τις ελληνικές βραχονησίδες Ανθρωποφάγοι στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο δημοσιογράφος του ιστότοπου samostimes.gr Μιχάλης Σβαρνιάς, ωστόσο δεν κατόρθωσε να πλησιάσει σε κοντινότερη απόσταση των 500 μέτρων, λόγω απαγόρευσης του λιμενικού.

Μόλις ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο της τουρκικής κυβέρνησης, που ενέκρινε την παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για τη χώρα, ο αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ, δήλωσε:

"Η Τουρκία δε θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο" 

«Πήγαν και ύψωσαν τη σημαία κι εμείς την κατεβάσαμε».

«Είναι ξεκάθαρες οι διαφορές για τα νησιά στο Αιγαίο. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να κλείσει τα μάτια και να επιτρέψει τετελεσμένα γεγονότα. Αν η Ελλάδα κάνει τέτοιες σκέψεις τότε θα βουλιάξει στο Αιγαίο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Και συνέχισε:

«Για να μην προκληθούν ανεπιθύμητα γεγονότα στο Αιγαίο και στα νησιά η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προβοκατόρικες και επιθετικές ενέργειες. Σε αντίθετη περίπτωση μπορούν να συμβούν πικρά γεγονότα που δεν τα επιθυμούμε κι εμείς. Για να εμποδιστεί αυτό η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να επαναλάβει τις προβοκατόρικες, παιδικού τύπου ενέργειες. Θα πάει σε ένα νησί ένας υπουργός, σε άλλο νησί να υψωθεί σημαία.

Δεν γίνεται το «υψώσαμε σημαία, το νησί έγινε δικό μας». Τελευταία ύψωσαν σημαία. Και η Τουρκία την κατέβασε. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κάνει τέτοια άδικα βήματα. Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει. To Aιγαίο πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπεκίρ Μπόζνταγ.

Όσο για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς ουσιαστικά απείλησε με την μη έκδοση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η FETO είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της που προβλέπουν οι συμφωνίες. Αρχικά είχαν δοθεί υποσχέσεις για την έκδοση των τρομοκρατών δεν τήρησαν τη συμφωνία. Εμείς θα συνεχίσουμε να ζητάμε την έκδοση των μελών FETO (σ.σ. 8 τούρκοι αξιωματικοί). H Eλλάδα αν κάνει θετικό βήμα, θα είναι θετικό και για τις δυο χώρες. Αν δεν κάνει θετικό βήμα, η Τουρκία ως αρχή αμοιβαιότητας θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο» δήλωσε.
https://twitter.com/stargazete/status/986298294883074048?ref_src=twsrc%5Etfw

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης μάλιστα, επέκρινε «κάποιους« στην Ελλάδα οι οποίοι «κάνουν δηλώσεις κοιτώντας την εσωτερική πολιτική σκηνή».

Τη "σκυτάλη" πήρε ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Αυτή τη φορά, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων «πιάστηκε» από μια φράση που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Καστελόριζο, για να κάνει... μάθημα στον κ. Καμμένο.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός Τσίπρας είπε ότι ‘’Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος’’.

Ο υπουργός Αμυνας πρέπει να ακούσει αυτή τη φράση, να την απομνημονεύσει και να την επαναλαμβάνει κάθε ημέρα», έγραψε ο Τσελίκ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Τον τελευταίο καιρό ο Τσελίκ έχει επιτεθεί αρκετές φορές στον Ελληνα υπουργό Αμυνας, χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις, καθώς μεταξύ άλλων τον έχει χαρακτηρίσει άμυαλο και πολιτικό κωμικό, ενώ κάλεσε την ΕΕ να καταδικάσει τη στάση του.

Hurriyet: Το Σάββατο ειδοποιήσαμε την Ελλάδα για τις σημαίες- Την Κυριακή στείλαμε τους κομάντο - Βίντεο

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet με πρώτοσέλιδο της αναφέρεται στην επέμβαση κομάντων για την αφαίρεση της ελληνικής σημαίας από την βραχονησίδα.

Όπως αναφέρει, την Παρασκευή οι δυνάμεις της τουρκικής ακτοφυλακής διαπίστωσαν ότι είχε υψωθεί η ελληνική σημαία και ενημέρωσαν αμέσως την κυβέρνηση.

Η Άγκυρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επικοινώνησε και ενημέρωσε το Σάββατο σε κάθε βαθμίδα με την Αθήνα ζητώντας να αφαιρεθεί η σημαία, μιλώντας για προβοκάτσια.

Την Κυριακή το βράδυ, αφού δεν είχε απομακρυνθεί η σημαία, δόθηκε η εντολή στους Τούρκους κομάντο να ξεκινήσουν την επιχείρηση, να πάρουν την σημαία και να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Νέες "βόμβες" Κουβέλη: Δεν αποκλείει θερμό επεισόδιο

Μία ημέρα μετά τη δήλωσή του ότι "βρισκόμαστε σε ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο με την Τουρκία", ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης επανέρχεται, εκφράζοντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 την εκτίμηση, ότι ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό ανεξάρτητα από τη διάρκειά του.

Συγκεκριμένα τόνισε:

«Εκτιμώ ότι το θερμό επεισόδιο δεν το επιλέγει η Τουρκία, ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό ανεξάρτητα από τη διάρκειά του. Περισσότερο στον αέρα και λιγότερο στη θάλασσα. Δεν έχει πέσει στην αντίληψη των δικών μας ραντάρ τέτοιο γεγονός σε αυτό που αναφέρεται ο κ. Γιλιντιρίμ. Δεν υπήρξε περιστατικό τουρκικής ακτοφυλακής ή ειδικών δυνάμεων να κατέβασαν τη σημαία. Η αφαίρεση σημαίας δεν προκύπτει από κατέβασμα ακτοφυλακής ή ειδικές δυνάμεις. Βεβαιώνω, επίσης, ότι τα νησιά και οι βραχονησίδες παρακολουθούνται από τα ραντάρ μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο Ερντογάν θέλει να κάνει εξαγωγή συγκεκριμένων προβλημάτων στη χώρα του. Είχαμε το περιστατικό της Ρω όπου με μια εξαιρετική κίνηση το ελληνικό φυλάκιο έδιωξε το τουρκικό ελικόπτερο. Ίσως να ήθελαν με την «είδηση» αυτή (σ.σ. για το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα) να ισορροπήσουν αυτό που κατά τη γνώμη τους μπορεί να είναι αρνητικό γι’ αυτούς».

Τόνισε, ακόμα, ότι «οι αντοχές μας είναι καλές και μεγάλες. Χωρίς να μπαίνουμε στην κούρσα του ανταγωνισμού των εξοπλισμών οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν την αποφασιστικότητα να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όποιον θέλει να αμφισβητήσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας απέκλεισε το «οποιοδήποτε παζάρι» για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς:

«Η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε και χορήγησε πολιτικό άσυλο στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς. Καμία σκέψη για ανταλλαγή και συμψηφισμό. Η δική μας πίεση για να επιστρέψουν οι δύο είναι επίμονη και οι πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο συνεχείς. Δεν μπορώ και δεν θέλω να κάνω εκτίμηση για το χρόνο επιστροφής των δύο στρατιωτικών γιατί δεν μπορώ να εκτιμήσω τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...