Ελληνοτουρκικά

Δύο γεμιστήρες άδειασε η Φρουρά της Ρω - Απείλησαν και τη νήσο Στρογγύλη πριν από το επεισόδιο - Στο ΓΕΑ ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ


Για την εντεινόμενη προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο μίλησε ο γνωστός αναλυτής, συγγραφέας και αρθρογράφος, Σάββας Καλεντερίδης μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου με αφορμή το νέο περιστατικό με ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής στη νήσο Ρω.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Καλεντερίδη, σκοπός των Τούρκων με το ελικόπτερο ήταν να μετρήσουν τον χρόνο αλλά και τον τρόπο αντίδρασης της ελληνικής στρατιωτικής φρουράς που βρίσκεται στο νησί Ρω.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, από την ελληνική πλευρά χρειάστηκε να ρίξουν προειδοποιητικές βολές αδειάζοντας δύο γεμιστήρες ενώ αυτό που πρέπει να προβληματίσει, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι τα ελληνικά ραντάρ δεν «είδαν» το τουρκικό ελικόπτερο πριν σημειωθεί το επεισόδιο, που σημαίνει ότι πετούσε χαμηλά και ότι έκανε πτήση προκειμένου να μην εντοπιστεί.

Δείτε βίντεο:

Ταυτόχρονα, σε ένα άκρως επικίνδυνο παιχνίδι προκλήσεων κι αμφισβητήσεων εξακολουθεί να επιδίδεται η Τουρκία, με φόντο το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, επιμένοντας να ρίχνει «λάδι στη φωτιά» των ήδη τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σύμφωνα με σημερινό (11/04/2018) δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία», οι Τούρκοι είχαν αρχίσει να επιδίδονται σε «τσαμπουκάδες» από το Μεγάλο Σάββατο (07/04/2018), όταν πολεμικό πλοίο της γείτονος παραβίασε τα εθνικά χωρικά μας ύδατα για δύο ώρες και «προσέδεσε» πολύ κοντά στη νήσο Στρογγυλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν και είναι συχνές οι λεγόμενες «αβλαβείς» διελεύσεις σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής και πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι κάποια δεδομένα άλλαξαν.

Τι ακριβώς συνέβη: Το τουρκικό πολεμικό πλοίο δεν ακολούθησε τη… συνήθη πορεία. Δεν έκανε δηλαδή μια απλή διέλευση με ελαφρά παραβίαση των ελληνικών υδάτων. Το τουρκικό πολεμικό αυτή τη φορά μπήκε στα ελληνικά ύδατα και… έδεσε. Για την ακρίβεια παρέμεινε παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας επί δύο ώρες!

Όπως αναφέρει η «Εστία», το περιστατικό αυτό δεν ήρθε ποτέ στο φως της δημοσιότητας. Η πληροφορία γίνεται τώρα γνωστή, μετά το περιστατικό στη Ρω, όταν η φρουρά χρειάστηκε να ρίξει προειδοποιητικές βολές.

Ανάλογο περιστατικό είχε να συμβεί απο το 1977, όταν η φρουρά του Φαρμακονησίου είχε χρησιμοποιήσει πυρά κατά τουρκικού υποβρυχίου το οποίο είχε παραβιάσει τα ελληνικά ύδατα.

Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο απαράδεκτο συμβάν έρχεται να προστεθεί στα τελευταία γεγονότα αφενός της απαράδεκτης πτήσης του τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τη νήσο Ρω, αφετέρου του ανιστόρητου «κρεσέντο» του επικεφαλής των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσέλι.

Όπως γίνεται φανερό, η Άγκυρα δοκιμάζει στο έπακρο τις αντοχές της ελληνικής πλευράς, εμμένοντας σε ρητορικές και πρακτικές που δεν δείχνουν καμία προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Είναι επίσης προφανές ότι η απάντηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με την ρίψη προειδοποιητικών τροχιοδεικτικών βολών εναντίον του τουρκικού ελικοπτέρου που πετούσε χαμηλά και χωρίς φώτα πάνω από τη Ρω, ήταν πρέπουσα μπροστά στο απύθμενο θράσους που επιδεικνύει εδώ και καιρό η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο ΓΕΑ ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ 

Τον διοικητή της διοίκησης αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής (United States Air Forces in Europe – USAFE και Air Forces Africa – AFAFRICA) και διοικητή των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, πτέραρχο Τοντ Γουόλτερς, υποδέχθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, ο διοικητής USAFE και AFAFRICA έγινε ακολούθως δεκτός και από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, ενώ κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Έρχεται ο Γκόφφους για κρίσιμες συνομιλίες

Σημειώνεται πως αυτή την εβδομάδα αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιος για θέματα ΝΑΤΟ και Ευρώπης, Τόμας Γκόφφους.

Ο κ. Γκόφφους θα έχει σημαντικές συνομιλίες με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Μεταξύ αυτών οι σχέσεις της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ, οι ελληνοτουρκικές καθώς και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει στον Γκόφφους και την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.

Ο Τόμας Γκόφφους έρχεται στη χώρα μας κατόπιν εντολής του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Εργασίας, Γουές Μίτσελ, ο οποίος ήταν πριν λίγο καιρό στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη αυτή έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς θα τεθεί, επίσης, το θέμα της μεταφοράς μέρους της βάσης που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.

Οι Αμερικανοί ήδη σχεδιάζουν να δημιουργήσουν νέα ή να αναβαθμίσουμε τις παλαιότερες βάσεις στην Ελλάδα, όπως στην Ανδραβίδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...