Κύπρος

Αναμένεται κλιμάκωση: Οι Τούρκοι «ζεσταίνουν» τις μηχανές - Ετοιμάζουν το DeepSea Metro 2 για έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ

Νέα ένταση αναμένεται στην κυπριακή ΑΟΖ , σύμφωνα με ελληνοκυπριακές δημοσιογραφικές πληροφορίες το επόμενο διάστημα,  από τον λίαν «επικίνδυνο» Ερντογάν, ο οποίος αποστέλει στην κυπριακή θαλάσσια περιοχή το πλωτό του γεωτρύπανο «δοκιμάζοντας» τις αντοχές και τα νεύρα ΗΠΑ και ΕΕ.

Οι πληροφορίες  αναφέρουν σαφώς ότι οι Τούρκοι ετοιμάζουν τον απόπλου του πλωτού γεωτρύπανου DeepSea Metro 2, ενώ το γνωστό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» ελέγχει  στόχους στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Ριζοκαρπάσου.

Προκλητικότατα ως συνήθως,..... το τουρκικό σεισμογραφικό κάνει «γυροβολιές» εδώ δύο ημέρες στην περιοχή κοντά στο Ριζοκάρπασο και Κύπριοι ειδικοί αναφέρουν ότι οι  κινήσεις αυτές προδικάζουν τον απόπλου και του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Προς  το παρόν το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο ευρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Γιάλοβας στην θάλασσα του Μαρμαρά και προφανώς ετοιμάζονται για το Αιγαίο πέλαγος .

Την ίδια στιγμή ο ψευδο-υπουργός οικονομικών  και ενέργειας του ανύπαρκτου « κράτους της Β.Κύπρου», δηλώνει  ότι οι μονομερείς  αποφάσεις και κινήσεις των Ελληνοκυπρίων στην περιοχή , δεν θα μείνουν αναπάντητες ….από την Άγκυρα.

https://youtu.be/vy-b-ViQGDQ

«Η Τουρκοκυπριακή πλευρά, μαζί με την Τουρκία, σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική είναι αποφασισμένη να γίνει καθοριστικός στοιχείο, καθοριστικός παράγοντας. Η περίοδος μπροστά μας θα είναι μια τέτοια περίοδος», δηλώνει ο έμμισθος υπάλληλος της Τουρκίας.

Από την άλλη πλευρά το  Ηνωμένο Βασίλειο έχει εδώ και καιρό αναγνωρίσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της και θέλουμε να δούμε να προχωρά η εξερεύνηση.

Τις τελευταίες εβδομάδες περίπου 3000 μέλη της παροικίας απέστειλαν επιστολές προς το Foreign Office, καλώντας την βρετανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί της Τουρκίας ώστε να στηρίξει την Κύπρο, σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο.

Τονίζεται ότι το γεωτρύπανο DeepSeaMetro 2 μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε θαλάσσιο βάθος 12 χιλιάδες πόδια και έχει βάθος διάτρησης 40 χιλιάδες πόδια.

Το σκάφος «Deepsea Metro-2» έφτασε στη Τουρκία στις αρχές του 2018 και απέπλευσε από τις νότιες ακτές της Νορβηγίας.

Την ίδια στιγμή σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αλλά και το ελληνικό ΠΝ , καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενο «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο, λόγω των προθέσεων των Τούρκων .

Τουρκικός στολίσκος πλέει κοντά στην περιοχή έχοντας ως  έδρα το λιμάνι της Ατάλλειας και είναι έτοιμος να προσπαθήσει να προκαλέσει να ακυρώσει τις εξορύξεις , ειδικά μετά την ανακοίνωση εύρεσης νέου τεράστιου κοιτάσματος.

Το κλίμα στο περιβάλλον Ερντογάν είναι άκρως εχθρικό για την Ελλάδα και αυτό το εκφράζει συνεχώς με οθωμανικό κυνισμό ο σύμβουλος του σουλτάνου ,  Γιγί Μπουλούτ με συνεχείς δηλώσεις τους με τις οποίες εκδηλώνει την απύθμενη αλαζονεία που διακατέχει αυτό το διάστημα ολόκληρη την Τουρκία.

Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ συνεχίζει να υποτονική και κατώτερη των περιστάσεων σαφέστατα.

Σε συνδυασμό με πρόσφατο  άρθρο στο Rusia Today από δημοσιογράφο του Κρεμλίνου , καταδεικνύεται  ότι η Ελλάδα έχει «στριμωχθεί» και πάλι στην «γωνία» , χωρίς φίλους παρά μόνο εχθρούς…όπως και το 1974.

Η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα στο Αιγαίο είναι συνεχής και καθημερινή είτε στο αέρα είτε στην θάλασσα.

Το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα μιας και ο Ερντογάν νιώθει πανίσχυρος καθώς δεν τον ενοχλεί κανένας ούτε στην Συρία ούτε αλλού… Έτσι θα στραφεί στο Αιγαίο και την Κύπρο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...