Στρατός Ξηράς

«Να αναλάβει ο Στρατός της διακυβέρνηση της χώρας» - «Διαδικασίες προβλέπονται από το Σύνταγμα σε σχετικά άρθρα» - Πανικός στο πολιτικό σύστημα της χώρας

Δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ρέθυμνο - Αλληλεγγύη - Ανατροπή] Κωστής Πολοπετράκης, πρότεινε ο στρατός να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, προκειμένου η χώρα να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Μιλώντας σε εκδήλωση του «Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος Κρητών» η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Ρέθυμνο, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς τη χρήση βίας και με διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Μάλιστα, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διαμόρφωση της κοινής γνώμης, προς αυτήν την κατεύθυνση, ένα έργο το οποίο, όπως ανέφερε, έχει αναλάβει το «Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα Κρητών».

Όπως ανέφερε ο κ. Πολοπετράκης: Πρέπει ν' απομονώσουμε το πολιτικό σύστημα. Όπως λειτουργεί σήμερα το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει λύσει. Σκέφτομαι ότι θα πρέπει ν' αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο στρατός. Δεν αναφέρομαι σε χρήση βίας και ακραίων επιλογών.

Διαδικασίες προβλέπονται από το Σύνταγμα σε σχετικά άρθρα. Πως θα γίνει αυτό; Θα γίνει με τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό είναι έργο του «Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος Κρητών». Φανταστείτε, βάλτε τη φαντασία σας να λειτουργήσει αν ακουστεί και ακούγεται επανειλημμένως, ότι το Κίνημα Κρητών εζήτησε τον στρατό εζήτησε τον στρατό να βγάλει από το αδιέξοδο τη χώρα».

Από την άλλη πλευρά, ο Επικεφαλής της παράταξης «Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή» Μιχάλης Ανδρουλάκης, καταδίκασε τη θέση του δημοτικού συμβούλου, τονίζοντας ότι δεν εκφράζει τον ίδιο και την παράταξη και έθεσε εκτός παράταξης τον κ. Πολοπετράκη. Ο Μιχάλης Ανδρουλάκης δήλωσε στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα»:

Εμένα προσωπικά αλλά και την παράταξη μου, με την οποία συζήτησα το θέμα, τα όσα είπε ο κ. Πολοπετράκης δεν μας εκφράζουν. Όταν εδώ παλεύουμε, αγωνιζόμαστε για ζητήματα δημοκρατίας, ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης με την απλή αναλογική για να μπορούν οι κοινωνίες να εκφραστούν όσο γίνεται περισσότερο, όταν αυτό που πιστεύουμε και το δείχνουμε, είναι η εμπιστοσύνη μας στη δημοκρατία και τη διεύρυνση της, δεν μπορεί να 'ρχεται ο Κώστας Πολοπετράκης και να λέει ότι την πολιτική λύση στην Ελλάδα θα τη φέρει ο στρατός. 

Άκουσα πρώτα τη δήλωση του, γιατί δεν είχα υπόψη μου και αμέσως μίλησα με τους συμβούλους της παράταξης μας και πήραμε απόφαση ότι εφόσον πιστεύει αυτή τη θέση βγαίνει εκτός της παράταξης «Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο.

Tην ίδια στιγμή, συνεχίζεται ο υβριδικός πόλεμος των Τούρκων.

“Selanik 1920 destani” (Θρύλος της Θεσσαλονίκης 1920). Αυτή είναι η σειρά που αναμένεται να αποτελέσει το μεγάλο εμπορικό αλλά και «όπλο» προπαγάνδας του τουρκικού Kanal D. Πρόκειται για μια πανάκριβη παραγωγή, με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Κόστνερ στον ρόλο του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ θα συμμετέχει και ο Τζορτζ Κλούνι, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα. Γυρίσματα θα γίνουν κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην Θεσσαλονίκη.

Ο ρόλος του στρατηγού Νικολάου Τρικούπη

Ο στρατηγός Νικόλαος Τρικούπης μετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Αν και ηγείτο πέντε μεραρχιών, ύστερα από σειρά στρατηγικών λαθών, αιχμαλωτίστηκε μαζί με πολλές στρατιωτικές μονάδες. Αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα, όταν το 1923 επήλθε συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων. Ήταν διοικητής του Α’ Σώματος Στρατού στη περιοχή της πόλης Αφιόν Καραχισάρ. Σοβαρότερο λάθος αποτέλεσε το γεγονός ότι διοικώντας τόσες μεγάλες στρατιωτικές μονάδες, δεν προχώρησε στην ανάπτυξη των αναγκαίων προκεχωρημένων φυλακίων και ενός δικτύου παρατηρητών προκειμένου να διαφυλάξει την εμπροσθοφυλακή των μονάδων ευθύνης του.

Εντέλει, όταν οι ελληνικές δυνάμεις δέχθηκαν την αιφνίδια επίθεση με διπλάσιες αριθμητικά δυνάμεις από τον κεμαλικό στρατό, δεν διέταξε τα σώματα ευθύνης του σε συντεταγμένη οπισθοχώρηση, με αποτέλεσμα την περικύκλωση και την αιχμαλωσία αυτών. Το ρήγμα που προέκυψε στο μέτωπο έπειτα από την ήττα στη μάχη του Αλή Βεράν, προκάλεσε την κατάρρευση ολόκληρου του μετώπου και την άτακτη φυγή των ελληνικών δυνάμεων προς τα παράλια. Το ξίφος του Νικολάου Τρικούπη βρίσκεται στο Πολεμικό Μουσείο της Άγκυρας.

Η στιγμή που ο Νικόλαος Τρικούπης οδηγείται ενώπιον του Ατατούρκ

Για τον ρόλο του Έλληνα στρατηγού επιλέχθηκε ο ηθοποιός Erdal Çaylak. Ο Erdal Çaylak γεννήθηκε στην Άγκυρα το 1970. Συνέχισε την υποκριτική του καριέρα στο Βερολίνο στη Γερμανία και σπούδασε Σινεμά και Τηλεόραση στην Κωνσταντινούπολη. Αργότερα εργάστηκε ως ηθοποιός στην Αμερική. Ο Erdal Çaylak έχει ρίζες από τη Θεσσαλονίκη και ισχυρίζεται πως έχει συγγενικό δεσμό με τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Ανθελληνική προπαγάνδα 

Το σενάριο (και) αυτής της τηλεοπτικής σειράς αναμένεται να επικεντρωθεί στην… αποθέωση του Κεμάλ Ατατούρκ και την ανθελληνική προπαγάνδα. Το τελευταίο επιβεβαιώνεται από τα τουρκικά δημοσιεύματα για το σίριαλ… υπερπαραγωγή. Όπως στην περίπτωση του ρεπορτάζ της Televizyon Gazetesi που έχει μια φωτογραφία του Νικολάου Τρικούπη, στην οποία γράφει: «Οι Έλληνες στη θάλασσα στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Η Σμύρνη σώθηκε από την εισβολή του εχθρού. Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Έλληνα στρατηγού: «Το νερό είναι πολύ όμορφο, ελάτε».

Ο διάλογος Κεμάλ Ατατούρκ – Νικόλαου Τρικούπη 

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα επικαλούμενο ιστορικές πηγές, παραθέτει έναν διάλογο μεταξύ Ατατούρκ – Τρικούπη. Όταν ο πόλεμος τελείωσε και ο Έλληνας στρατηγός αιχμαλωτίστηκε, ο Τρικούπης είπε στον Ατατούρκ: «Έπρεπε να έχω αυτοκτονήσει». Τότε εκείνος του απάντησε: «’Εχετε υπόψη σας, ότι και ο Μέγας Ναπολέων συνελήφθη αιχμάλωτος.

Εσείς έχετε εκτελέσει το καθήκον σας πλήρως και μέχρι τέλους, γι’ αυτό και έχομε απόλυτη εκτίμηση και σεβασμό προς εσάς. Εδώ δεν είσθε αιχμάλωτος, είσθε φιλοξενούμενος!…» Στη συνέχεια, ο Κεμάλ Ατατούρκ γύρισε στον Ισμέπ Πασά και του είπε: «Έλεγξε ότι οι συνθήκες κράτησής τους είναι καλές. Πες μου αν αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα». Ο Νικόλαος Τρικούπης έμενε σε ένα μπλε σπίτι μαζί με άλλους αιχμαλώτους πολέμου Έλληνες αξιωματικούς .

Το επίσημο περιοδικό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου «Ένοπλες Δυνάμεις» («Silahlı Kuvvetleri») στο τεύχος του Οκτωβρίου 2010 αφιερώνει άρθρο στη συνάντηση Τρικούπη – Κεμάλ, η οποία έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου, σε οικία πλούσιας οικογενείας στο Ουσάκ, η οποία είχε βαφεί με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Έλληνα αρχιστρατήγου. Σήμερα η οικία αυτή χρησιμοποιείται ως Μουσείο Εθνογραφικό και του Ατατούρκ (Uşak Atatürk ve Etnoğrafya Müzesi) και διατηρεί τα ίδια χρώματα (μπλε και άσπρο).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης