Θρίαμβος των λιονταριών του Μ.Άσαντ: «Σκούπισαν» τα σκαλπ των ισλαμιστών και ύψωσαν την συριακή σημαία – Δείτε Βίντεο, εικόνες

Δημοσίευση: 24 Απριλίου 2018, 11:06 μμ | Ανανέωση: Απρίλιος 24, 2018 στις 11:17 μμ

Του Βασίλη Καπούλα


Θρίαμβος για τα λιοντάρια του Μ.Άσαντ καθώς υψώθηκε η συριακή σημαία στην περιοχή Α.Qalamun και η περιοχή «καθαρίστηκε» από τους ισλαμιστές. Αυτό φυσικά σημαίνει, ότι καθώς το σχέδιο ολοκληρωτικής διάλυσης της Συρίας απέτυχε πλέον οικτρά, ένας νέος πόλεμος θα ανατείλει στον δρόμο για την επανένωση ή τον οριστικό διαμελισμό της χώρας.

Στόχος οι κουρδικές περιοχές υπό Αμερικανική Διοίκηση στον βόρειο τομέα της χώρας.

Στις 22 Απριλίου ο FSA αναγκάστηκε να παραδώσει και την περιοχή Α.Qalamun στον συριακό Στρατό ενώ στις κρύπτες μέσα σε βουνά βρέθηκαν εκτοντάδες όπλα.

Ο συριακός Στρατός με την νίκη αυτή κατάφερε να ανακτήσει μεγάλο μέρους του χαμένου οπλισμού του, τον οποίο και θα χρειαστεί σίγουρα. Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά σε βίντεο και εικόνες παρακάτω για να δει τι είχαν οι ισλαμιστές στην διάθεση τους και χτυπούσαν την Δαμασκό.


Α.Ghouta, Yarmouk και Α.Qalamoun. Η τελευταία ήταν η οροσειρά που ένωνε Συρία με Λίβανο και «έβλεπε» Δαμασκό.

Μαζί με τις δυνάμεις των ισλαμιστών στην Yarmouk, νότια Δαμασκό, είχαν περικυκλώσει την πρωτεύουσα της Συρίας.

Αυτά λίγο πριν την επέμβαση των Ρώσων. Τόσο κοντά ήταν στην κατάληψη της πρωτεύουσας της χώρας οι ισλαμιστές. Μέχρι την ρωσική άφιξη που ανέτρεψε κυριολεκτικά τα πάντα.

Εντοπίστηκαν σοβιετικά φορητά αντιαεροπορικά συστήματα MANPADS Strela-2, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, φορτηγά με όπλα 12,7\14.5\23\57, BRDM-2, γαλλικά όπλα, αμερικανικά πυρομαχικά, αντιαρματικά ATGMs.

Τα τελευταία είχαν δοθεί στον FSA το 2013 και 2014. Οι αντιαρματικοί αυτοί πύραυλοι ήταν κυρίως TOW, και οι κινέζικοι HJ-8.

Επιπλέον εντοπίστηκαν, BMP-1και το αντιαεροπορικό σύστημα ZSU-23-4 «Shilka». Αυτό είναι ένα Α/Κ σύστημα με κύριο οπλισμό τα τέσσερα πανίσχυρα πυροβόλα των 23 χλστ. 2A7 (AZP-23 «Amur») . Το όχημα μπορεί να δεχθεί έως και 2000 βλήματα είτε εκρηκτικά είτε διατρητικά. Ως αντιαεορπορικό το ZSU μπορεί να βάλει τα πυρομαχικά του σε μέγιστη απόσταση 7 χλμ. και σε ύψος 5,1 χλμ. αν και η αποτελεσματική ακτίνα βολής ανέρχεται σε ύψος 1,5 χλμ.

Μια τυπική ριπή περιέχει από 3 έως 10 βλήματα.

Επιπλέον βρέθηκαν άρματα μάχης T-72, οχήματα BREM-2, συστήματα GRAD, ρουκέτες, όλμοι, τυφέκια.

Συνολικά υπολογίζεται ότι παραδόθηκαν στον συριακό Στρατό 37 άρματα μάχης T-55, T-62, T-72 και πάνω από 15 συστήματα πυροβολικού Maysalun εμβέλειας 210 χλμ. Το τελευταίο αποτελεί αντίγραφο του ιρανικού συστήματος Zelzal-2 .

Δείτε το Βίντεο

Οι μαχητές του FSA παρέδωσαν τα όπλα, έσκυψαν τα κεφάλια και αποχώρησαν.

Στις 21 Απριλίου, η πρώτη ομάδα των ισλαμιστών μαχητών αποχώρησαν από την περιοχή προς την βόρεια πόλη Τζαραμπλούς. Το τελευταίο δείχνει πως η Τουρκία εποικίζει την περιοχή.

Η πρώτη ομάδα που αποχώρησε επιβιβάστηκε σε 22 λεωφορεία. Οι ισλαμιστές πήραν μαζί τις οικογένειες τους και αποχώρησαν.

Μερικές υπο-ομάδες του FSA ήταν η οργάνωση Jaysh Tahrir al-Sham, η οποία πολεμούσε τον συριακό Στρατό μέχρι τέλους.

Τον περισσότερο οπλισμό τον κατείχε η οργάνωση Jaysh al-Islam. Τον είχε καταλάβει κατά την διάρκεια μπαράζ επιθέσεων σε αποθήκες οπλισμού του συριακού Στρατού το 2013 και 2014.

Στις 18 Απριλίου, ο συριακός Στρατός και οι δυνάμεις «Τίγρης» ξεκίνησαν μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του FSA στην περιοχή Α. Qalamun, 40 χλμ βόρεια της Δαμασκού κυκλώνοντας τις πόλεις al-Ruhaybah και την περιοχή Hawash .

Μαχητικά της Ρωσικής Αεροπορίας και της Συριακής υποστήριξαν την επιχείρηση με επρισσότερες από 600 επιδρομές ανατινάζοντας τρομοκράτες τζιχαντιστές στα βουνά της περιοχής.

Ταυτόχρονα και οι ισλαμιστές της πόλης Al-Dumayr,Α. Qalamoun, παρέδωσαν οπλισμό και αποχώρησαν.

Συνολικά υπολογίζεται ότι έφυγαν πάνω από 1000 ισλαμιστές.

Δείτε βίντεο και εικόνες από την παρουσίαση του οπλισμού που ανακτήθηκε