Εκκλησία της Ελλάδος

Βαρθολομαίος-Ιερώνυμος: Θα συλλειτουργήσουν για τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη ξεχνώντας την δικαστική διαμάχη; Κάτι δεν κολλάει....

Πως γίνεται να είσαι με κάποιον στα δικαστήρια και σαν να μην συμβαίνει τίποτα να εορτάζεις από κοινού;

Πλήθος αποριών προκάλεσε χθεσινό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος θα συλλειτουργήσουν αρχές Ιουνίου με αφορμή τον πρώτο εορτασμό του νέου Αγίου της Ορθοδοξίας μας Γέροντα Ιακώβου Τσαλίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του εκκλησιαστικού πρακτορείου ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE, λοιπόν, στις 3 Ιουνίου, όπου τιμούμε για πρώτη φορά τον Άγιο Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη τον Με Συγχωρείτε (3 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη εορταστική εκδήλωση) , θα παρευρεθούν και θα συλλειτουργήσουν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η μνήμη του Αγίου Γέροντα Ιακώβου θα τιμηθεί στην Ιερά Μονή της οποίας ηγείτο, όπου και εβρίσκεται ο τάφος του, την Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ στην Εύβοια.

Πρώτο ερώτημα: Έχει υπάρξει επίσημη πρόσκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και αν ναι από ποιον;

Δεύτερο ερώτημα: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης-αν ισχύει η πληροφορία-θα προσγειωθεί στην Αθήνα και δεν θα συναντηθεί με τον κ. Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή όπως συνηθίζεται, αλλά θα μεταβεί απευθείας στην Έυβοια;

Τρίτο και βασικό ερώτημα αυτό με το οποίο ξεκινάει το άρθρο....

Οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι προβληματικές. Και πλέον δεν μιλάμε για θεωρητικά ζητήματα, διαφωνίες και άλλα τινά, αλλά για έμπρακτη αντιπαράθεση την οποία καλούνται να επιλύσουν τα ελληνικά δικαστήρια. Και η υπόθεση του κτήματος Προμπονά δεν είναι δικαστική διαμάχη του τύπου “ποια μου έριξε νερά στην μπουγάδα”, αλλα΄έχει να κάνει με ιδιοκτησία και τα συμπαρομαρτούντα αυτής...

Πριν από ένα μήνα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν κατηγορηματική.

“Κατά το παρόν διάστημα αναμένονται δύο αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών για το κύρος της δωρεάς του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, Αγίας Φωτεινής και Αγίων Αναργύρων και του περιβάλλοντος χώρου από την Επιτροπή του Κληροδοτήματος Προμπονά. Παράλληλα βρίσκεται σε ισχύ έως σήμερα Απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, το οποίο έκρινε νόμιμη την Απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών περί σφραγίσεως του Ιερού Ναού, λόγω λειτουργίας του, άνευ της κανονικής αδείας του” ανέφερε συγκεκριμένα.

Ενώ το θέμα έχει πάρει πάνω του ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος μετά των αντικανονικώς τελεσθέντων στις 2 Μαρτίου 2018, εντός της περιοχής δικαιοδοσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Και από την πλευρά του το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου για την υπόθεση .

Η δικαστική διένεξη είχε ξεκινήσει νωρίτερα όταν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο κ. Ιερώνυμος κατέθεσαν ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά.

Σύμφωνα με καταγγελίες, που δεν εχουν ακόμη πάντως επιβεβαιωθεί, έχουν διαπιστωθεί παρανομίες και διαχειριστικές ατασθαλίες της εκτελεστικής επιτροπής του κληροδοτήματος Δημ. Προμπονά, η οποία φαίνεται ότι λειτουργούσε όχι για την εξυπηρέτηση του συμφέροντος του κληροδοτήματος αλλά για την εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των μελών της.

Και σαν να μην έφταναν αυτά τα εξαπτέρυγα του Φαναρίου έχουν εξαπολύσει πόλεμο σπίλωσης του Αρχιεπισκόπου “Έξαρχο του Οικουμενικού Θρόνου” χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πρόσφατα ο Αριστείδης Πανώτης.

Και μετά από όλα αυτά οι δύο άνδρες θα συλλειτουργήσουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα;

Κάτι δεν κολλάει....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...