Ελληνοτουρκικά

Ισραηλινά μαχητικά στην αεροπορική βάση της Πάφου - Οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν την Τουρκία και έρχονται Ελλάδα - Απομονώνεται ο Ερντογάν



Οι ΗΠΑ ενισχύσουν τη στρατιωτική συνεργασία τους με την Ελλάδα, δείχνοντας να αποτραβιούνται από την Τουρκία και την ίδια στιγμή το Ισραήλ χτίζει ακόμη πιο ισχυρές βάσεις με την Κύπρο, αλλά και με την Ελλάδα. Σήμερα μάλιστα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ ξεκινούν άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ η οποία δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και προσέγγιση, προσγείωση και άμεση απογείωση (touch and go) ισραηλινών μαχητικών από την αεροπορική βάση της Πάφου.

Όπως όλα δείχνουν, οι ΗΠΑ φαίνεται να αποσύρουν σταδιακά τις δυνάμεις τους από την Τουρκία και τη βάση του Ιντσιρλίκ (δεν πιστεύει κανείς επί του παρόντος πώς θα φύγουν οριστικά), αλλά και από το Κατάρ και φαίνεται να κινούνται προς την Ελλάδα, αναβαθμίζοντας την παρουσία τους στη Σούδα, τον Άραξο αλλά και δημιουργώντας βάση στην Ανδραβίδα, και στη Σαουδική Αραβία.

Η Ανδραβίδα θα εξυπηρετεί πλέον μέρος των επιχειρησιακών αναγκών των ΗΠΑ που ως τώρα εξυπηρετούνταν από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Οι Αμερικανοί έχουν εκεί περισσότερους από 5.000 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι φαίνεται ότι θα μεταφερθούν αλλού.

Οι διαπραγματεύσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο. Προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει πλήρης μεταστάθμευση της αμερικανικής δύναμης στην Ανδραβίδα. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο φαίνεται ότι η ελληνική αεροπορική βάση θα φιλοξενήσει μεγάλο μέρος της αμερικανικής δύναμης που σήμερα βρίσκεται στην Τουρκία.

Οι Αμερικανοί παράλληλα εγκαταλείπουν τη βάση Αλ- Ουντάιντ στο Κατάρ και μεταφέρουν τις δυνάμεις τους στη Σαουδική Αραβία.

Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο σε ό,τι αφορά στη βάση του Ιντσιρλίκ, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με τη βάση στο Κατάρ η μεταφορά των αμερικανικών δυνάμεων φαίνεται ότι οφείλεται στις σημαντικές διαφορές που έχουν πλέον οι ΗΠΑ με τις κυβερνήσεις σε Τουρκία και Κατάρ.

Την ίδια ώρα το γεγονός ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης με τη δημιουργία χώρου υποδοχής και επισκευής ελικοπτέρων, ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις και για δημιουργία βάσης για τα drones των Αμερικανών, πιθανότατα στη Λάρισα φαίνεται ότι φέρνουν την Ελλάδα σε νέα θέση για τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.

Κι αυτά στο μέτωπο μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας με βάση πάντα την Τουρκία. Στο άλλο πεδίο, όπως είπαμε στη συνεργασία Ισραήλ και Κύπου, ξεκινάει σήμερα η άσκηση των δύο χωρών με την επωνυμία «Ονήσιλος-Γεδεών 1/2018».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, η άσκηση διεξάγεται στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Προστίθεται ότι η άσκηση θα διεξάγεται εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή θα συμμετέχει προσωπικό και μέσα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και αεροσκάφη διαφόρων τύπων της ισραηλινής Αεροπορίας.


Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...