Κυβέρνηση

Kυβερνητικό συμβούλιο σήμερα - Αγωνία για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς

Σχεδόν όλοι οι υπουργοί θα βρεθούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο που συγκάλεσε εκτάκτως χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός. Η ανησυχία στην Ηρώδου Αττικού είναι έκδηλη μετά τη σύλληψη και την κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, ωστόσο έχουν επιλεγεί χαμηλοί τόνοι απέναντι στους γείτονες παρά το γεγονός ότι τα πρώτα δείγματα γραφής από την Άγκυρα δεν είναι καλά.

Ο φόβος, η κράτηση των δυο στελεχών του στρατού ξηράς να εξελιχθεί σε ένα μείζον πολιτικό θέμα, είναι υπαρκτός με την πιθανότητα του «ατυχήματος» από αέρα, θάλασσα και στεριά να μεγαλώνει όσο οι γείτονες δεν αποκλιμακώνουν την ένταση.

Στη σημερινή συνεδρίαση την ενημέρωση θα πραγματοποιήσει ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καθώς ο Πάνος Καμμένος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στις επαφές που θα έχει με τους ομολόγους του θα έχει την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους σχετικά με το περιστατικό στον Έβρο, αλλά και γενικότερα για την τουρκική προκλητικότητα.

Στις 11 το πρωί θα έχει προηγηθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη σε μια ακόμα προσπάθεια να επικαιροποιηθεί η κοινή γραμμή των δυο χωρών εν όψει και της Συνόδου Κορυφής στις 22-23 Μαρτίου στη βελγική πρωτεύουσα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις χθεσινές δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών κάλεσε την Άγκυρα να εφαρμόσει όλα τα προβλεπόμενα από το διεθνές και το εθιμικό δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και διεθνές πρόβλημα.

Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτηση των δύο Ελλήνων με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Οι παρασκηνιακές διεργασίες που γίνονται, όμως και το κλίμα που υπάρχει στην Ανδριανούπολη είναι αυτά που ανησυχούν την Ελλάδα. Από το υπουργείο Άμυνας έγιναν προσπάθειες χθες να αλλάξει ο χώρος και ο τρόπος κράτησης τους χωρίς αποτέλεσμα.

Οι τουρκικές αρχές αυτό που επιθυμούν είναι να ερευνήσουν αναλυτικά τα κινητά τηλέφωνα των δυο στρατιωτικών και το κατηγορητήριο αναμένεται να διαμορφωθεί αναλόγως με το τι θα βρεθεί μέσα στις συσκευές. Κανείς αυτή τη στιγμή από την ελληνική πλευρά δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει αυτή η έρευνα, όμως όλα τα δεδομένα δείχνουν πως αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο στο τελικό κατηγορητήριο να προστεθεί και η κατασκοπεία. Σε όλα όσα ακούγονται περί «έρευνας για κατασκοπεία» φαίνεται πως χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα οι φωτογραφίες που βρέθηκαν στα κινητά τηλέφωνα των δυο στελεχών του στρατού ξηράς.

Το διπλωματικό θρίλερ αναμένεται να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση τις επόμενες ημέρες. Το κλίμα που διαμορφώνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Άγκυρα είναι πολωτικό συνδέοντας την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Από την επίσημη τουρκική πλευρά τονίζεται πως η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή.

Κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, με τους Τούρκους στρατιωτικούς των οποίων την έκδοση ζητά η Άγκυρα, εμφανίστηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όμως δεν απέκλεισε η γειτονική χώρα να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο περιστατικό ως μια τακτική κλιμακούμενης έντασης.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι δίαυλοι επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Κοτζιά είναι συνεχώς ανοιχτοί και οι εξελίξεις παρακολουθούνται πολύ στενά από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό που βλέπουν έμπειροι αναλυτές με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι πως οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να τραβήξουν σε βάθος χρόνου. Είναι φανερό πως η Άγκυρα επιχειρεί να κερδίσει τις εντυπώσεις και να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της εικόνας και για αυτό το λόγο άλλωστε επελέγη αυτός ο τρόπος μεταφοράς των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με τις κουκούλες στο δικαστικό μέγαρο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα μια τουρκική NAVTEX για την Τετάρτη έρχεται να δεσμεύσει όλη την περιοχή γύρω από τον Καστελόριζο για διεξαγωγή ασκήσεων έρευνας και διάσωσης.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου θα ενημερώσουν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής για όλες τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...