Βαλκάνια

Πρόοδος σε τρία από τα εννέα ζητήματα μετά τη συνάντηση Κοτζιά - Bushati - Τα «αγκάθια» που παραμένουν

Εντατικοποίηση των συνομιλιών, ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση όλων των συμφωνιών, εννέα τον αριθμό, μεταξύ αυτών και εκείνης για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών, μέχρι το καλοκαίρι, συμφώνησαν οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας Νίκος Κοτζιάς και Dmitri Bushati.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις οι συμφωνίες θα υπογραφούν σε επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στα Τίρανα, επίσκεψη η οποία πιθανότατα να συνδυασθεί και με την μετεγκατάσταση της Ελληνικής Πρεσβείας και τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων.

Στην δίωρη συνάντησή τους στα Τίρανα οι δυο υπουργοί εξωτερικών στην επανέναρξη της διαδικασίας, που είχε ανασταλεί λόγω της κωλυσιεργίας του προέδρου μετά την χορήγηση της εξουσιοδότησης προς τον Υπουργό εξωτερικών που απαιτείται για την διαπραγμάτευση της Συμφωνίας Θαλασσίων Ζωνών διαπίστωσαν, όπως δήλωνε ελληνική διπλωματική πηγή, ότι υπάρχει πρόοδος σε τρία από τα εννέα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι. Τα ζητήματα αυτά είναι:

1) η apostille stamp που αφορά στην αναγνώριση των αλβανικών πιστοποιητικών (από το οποίο θα έχουν όφελος οι Αλβανοί πολίτες που ζουν στην Ελλάδα ύψους 6,5 εκατ. ευρώ ετησίως)

2) Τα Στρατιωτικά Κοιμητήρια, που έχει ήδη δρομολογηθεί η έρευνα και ταυτοποίηση των οστών των Ελλήνων πεσόντων του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Η κυβέρνηση Rama εξέδωσε και νέο νομό για τα Κοιμητήρια, που απομένει βεβαίως να υλοποιηθεί

3)Η αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης στην Ελλάδα, θέμα για το οποίο ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε στην αλβανική πλευρά το Σχέδιο Συμφωνίας το οποίο θα υπογραφεί από τους υπουργούς Μεταφορών.

Τα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι:

-Η Συμφωνία για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Συνόρων: Η αλβανική πλευρά επιμένει ότι κόκκινη γραμμή της είναι και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (που υιοθετεί όμως σειρά τουρκικών θέσεων που αντιτίθεται στο Δίκαιο της Θάλασσας). Ελληνική διπλωματική πηγή πάντως τονίζει ότι αυτό αφορά την αλβανική πλευρά και την βούληση της να υπάρξει Συμφωνία, ενώ εκτίμησε ότι «για όλα υπάρχουν λύσεις». Η οριστικοποίηση της Συμφωνίας αυτής πάντως δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς έχει εμπλακεί και στο εσωτερικό πολίτικο παιγνίδι της Αλβανίας με βαριές κατηγορείς να ανταλλάσσονται μεταξύ κυβέρνησής και αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικά του πρώην πρωθυπουργού S. Berisha, για «παραχώρηση αλβανικής εθνικής κυριαρχίας» κλπ, που επιβαρύνουν το κλίμα και δυσκολεύουν τους διπλωματικούς χειρισμούς.

-Αγκάθι παραμένουν και τα θέματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, και η έκδοση εφαρμοστικών διατάξεων του νέου νόμου περί μειονοτήτων, Όμως στο κεφάλαιο αυτό «σύμμαχος» της Ελληνική πλευράς είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο μικροσκόπιο του οποίου βρίσκονται και ο ίδιος ο νόμος και η εφαρμογή του.

-H Άρση του Εμπολέμου. Η Αλβανική πλευρά επιμένει ότι πρέπει να γίνει με κοινοβουλευτική διαδικασία κάτι το οποίο δεν δέχεται η ελληνική πλευρά γιατί μπορεί να οδηγήσει σε περιπλοκές. Πάντως είναι σαφές ότι με την Άρση του Εμπολέμου, δεν ανοίγει θέμα Τσάμηδων, παρά μόνο επιστροφής η αποκατάστασης των περιουσιών που βρέθηκαν υπό μεσεγγύηση, μετά τον Πόλεμο. Στα ελληνικά επιχειρήματα ότι το Εμπόλεμο έχει αρθεί, η αλβανική πλευρά επιδεικνύει τον φάκελο της με κείμενα η ρηματικές διακοινώσεις της Ελληνική πλέριας που αναγνώριζε μέχρι και πρόσφατα την ύπαρξη Εμπολέμου.

-Σε εκκρεμότητα παραμένει η υλοποίηση της Συμφωνίας για τα Σχολικά βιβλία, όπου έχουν ήδη συνεδριάσει οι μικτές επιτροπές, καθώς συνεχίζουν τα αλβανικά σχολικά βιβλία να βρίθουν αναφορών στην «Μεγάλη Αλβανια» και στα «αλβανικά εδάφη της Τσαμουριάς». Δεν είναι γνωστό πάντως εάν η Αλβανική πλευρά επιδιώκει στο κεφάλαιο αυτό να θέσει και ζήτημα αμοιβαίας αποφυγής αναφορών σε Τσαμουριά και σε Βόρειο Ήπειρο.

-Χερσαία Σύνορα : επιβεβαίωση της Διασυνοριακής Συνεργασίας

-Σύμφωνο Φίλιας και συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών

Είναι προφανές πάντως ότι το Κοινό Ανακοινωθέν ήταν αρκετά συγκρατημένο και έκανε λόγο για «αποτίμηση της μέχρι τώρα προόδου που συγκεκριμενοποιείται με έναν αριθμό θετικών εξελίξεων που έχουν ήδη γίνει γνωστές.

Και επεσήμανε ότι οι δυο Υπουργοί «συμφώνησαν να κάνουν περαιτέρω βήματα τους επόμενους μήνες για την ενίσχυση της προόδου και την εξεύρεση αποδεκτών λύσεων στα θέματα που είναι ακόμη υπό συζήτηση, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του κειμένου Στρατηγικής Συνεργασίας στο πνεύμα της επιθυμίας των δυο πλευρών να ενισχύσουν την Ευρωπαϊκή διάσταση των ελληνοαλβανικών σχέσεων..»

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...