Ελληνοτουρκικά

Στα χέρια της Α.Μέρκελ η τύχη των 2 Ελλήνων Στρατιωτικών αιχμαλώτων - Απογοήτευση ο Ν.Κοτζιάς...

Μετά την συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες αποκάλυψε μάλιστα ότι η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχει κάνει ήδη παρέμβαση προς τον Τούρκο πρόεδρο για το θέμα αυτό. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους.

Όπως ξέρετε, ήδη η Καγκελάριος Merkel είχε παρέμβει στον ίδιο τον κύριο Erdogan» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε:

«Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μία θετική εξέλιξη με την έννοια ότι η Τουρκία δε θα επιδιώξει και δε θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να αξιοποιηθεί ως όπλο μακροχρόνια».

Μην ξεχνάμε οτι η Α.Μέρκελ απελευθέρωσε τον γερμανό όμηρο που κρατούσε αιχμάλωτο ο Ρ.Τ.Ερντογάν μετά από 1, 5 χρόνο και αφού έδωσε ανταλλάγματα κυρίως εξοπλιστικά.

Αρα καταλαβαίνουμε όλοι τι θα συμβεί.... 

Η υπόθεση του δημοσιογράφου Γιουτσέλ που κρατήθηκε για πολλούς μήνες στις τουρκικές φυλακές καλό θα ΄ναι να μας κάνει επιφυλακτικούς. Διαφορετικές υποθέσεις και διαφορετικά τα συμφέροντα. Διαφορετικές όμως και οι σχέσεις των εμπλεκόμενων.

Όπως σας αποκαλύψαμε σήμερα, ο Ν. Κοτζιάς προχώρησε σε επίσημη παραδοχή ενώπιον 51 βουλευτών ότι οι δύο στρατιωτικοί μας είναι «όμηροι» στην Τουρκία που συμπεριφέρεται ως κράτος-κουρσάρος και τους πάνε για ενάμιση χρόνο στη φυλακή αν δεν τους φορτώσουν και νέες κατηγορίες.

«Οι Τούρκοι συμπεριφέρθηκαν ως κράτος κουρσάρων», λέει αρμόδια κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας γνωρίζει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης των δύο Ελλήνων. Την άποψη που διατύπωσε ο κ. Καμμένος, ότι δηλαδή οι φυλακισμένοι στρατιωτικοί είναι «όμηροι» των Τούρκων, υιοθετούν και στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο Ερντογάν εκβιάζει καταστάσεις και πολιτικές με την ομηρία ανθρώπων», είπε κατά πληροφορίες ο κ. Κοτζιάς στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων θυμίζοντας τη φυλάκιση των Τούρκων δημοσιογράφων, και ειδικά τον Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» που έμεινε έναν χρόνο σε τουρκική φυλακή χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί αρκετά επεισόδια που σκιαγραφούν την πρόθεση της Αγκυρας να δοκιμάσει τα όρια αντοχής της ελληνικής πλευράς, περιστατικά τα οποία θα μπορούσαν να γεννήσουν ατυχήματα ή ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Διπλωματικά στελέχη αναφέρουν ότι μια πιθανή όξυνση της τουρκικής νευρικότητας πιθανότατα θα εκδηλωθεί μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Αγκυρας στο Αφρίν της Τουρκίας.

Η Αφρίν τελείωσε, οπότε…

Στην Αθήνα θεωρούν ότι η τουρκική πλευρά έχει σχεδιάσει και προετοιμάσει αρκετά εναλλακτικά σενάρια.

Απειλή φυλάκισης ενάμιση χρόνου στους 2 Ελληνες αιχμαλώτους

Η αποδοχή της κατηγορίας ότι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί εισήλθαν σε τουρκικό έδαφος, κάτι που έχει ομολογήσει και η Αθήνα μέσω επίσημης ανακοίνωσης του Γενικού Επιτελείου Στρατού και δήλωσης του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, δίνει ένα σοβαρό νομικό επιχείρημα στην τουρκική πλευρά.

Η κατηγορία για παράνομη είσοδο στην Τουρκία και μάλιστα σε «Ζώνη Στρατιωτικής Ασφάλειας Α», σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο της γειτονικής χώρας, προβλέπει φυλάκιση ενάμισι έτους…

Η δεύτερη κατηγορία που προσπάθησε να αποδώσει στους δύο στρατιωτικούς το δικαστήριο της Αδριανούπολης ήταν ότι δολίως εισήλθαν σε τουρκικό έδαφος, κάτι που οι Τούρκοι δεν έχουν καταφέρει να στοιχειοθετήσουν.

Η εισαγγελική αρχή δεν έχει καταφέρει να τεκμηριώσει την πολύ σοβαρή κατηγορία της κατασκοπείας, όμως στην Αθήνα ανησυχούν ότι οι Τούρκοι μπορεί να… μαγειρεύουν «το κατηγορητήριο».

Το δεδομένο, λένε νομικές πηγές, είναι ότι ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης και ο λοχίας Κούκλατζης θα παραμείνουν προφυλακισμένοι τουλάχιστον μέχρι τις 5 Απριλίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ