Κόσμος

Σε εμπόλεμη κατάσταση Βρετανία-Ρωσία - Ξεκίνησε η απέλαση διπλωματών

Η Ρωσία είναι "ένοχη" για τη δηλητηρίαση του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ανακοινώνοντας την απέλαση 23 ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Νωρίτερα, ο δημοσιογράφος του Sky Αλιστερ Μπάνκολ έγραψε στο Twitter ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι "θα ανακοινώσει την απέλαση ρώσων διπλωματών στο Ηνωμένο Βασίλειο". "Όχι όσων το 1971, αλλά πολλών, μου λένε".

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε δηλώσει ότι η Ρωσία είναι πιθανότατα υπεύθυνη για την επίθεση κατά του Σκριπάλ. Η Μόσχα έχει αρνηθεί την εμπλοκή της.

Εξάλλου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται στις 19.00 GMT (21.00 ώρα Ελλάδος) κατόπιν αιτήσεως του Ηνωμένου Βασιλείου με σκοπό την ενημέρωση των μελών του σχετικά με την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές κλιμακώνεται επικίνδυνα, με εκατέρωθεν απειλές και προειδοποιήσεις, ενώ στη διένεξη που προκάλεσε η μυστηριώδης υπόθεση, θέση έσπευσε να πάρουν και οι Ευρωπαίοι, με τους "τριγμούς" της ιστορίας να φτάνουν μέχρι την απέναντι όχθη του Ατλαντικού, με την καρατόμηση του Ρεξ Τίλερσον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Μόσχα δεν άφησε αναπάντητες τις κατηγορίες και τους υπαινιγμούς για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, στο Σάλσμπερι, που εκφράστηκαν από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Αντανακλώντας την οργή του Κρεμλίνου, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι κανείς δεν μπορεί να θέτει στην Ρωσία τελεσίγραφα, αναφερόμενη στην απόφαση της Τερέζα Μέι να ζητήσει από την Ρωσία να δώσει εντός 24 ωρών απαντήσεις για τις νευροπαραλυτικές ουσίες που παράγει. Τόνισε επίσης ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίαςδεν έχει πραγματικά στοιχεία για την υπόθεση της δηλητηρίασης του ρώσου πρώην πράκτορα.

«Το δηλητήριο κανείς δεν το γνωρίζει, ας μιλήσουμε έντιμα και αντικειμενικά, και η Τερέζα Μέι η οποία δεν έχει κανένα στοιχείο στα χέρια της» δήλωσε η Ζαχάροβα τονίζοντας ότι η κατάσταση γύρω από τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ, είναι ένα παράδειγμα του πώς λειτουργεί η βρετανική μηχανή προπαγάνδας. Είπε επίσης ότι για την έρευνα του περιστατικού το Λονδίνο δεν χρησιμοποίησε «κανέναν νόμιμο μηχανισμό, που να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο», όπως και ότι η Βρετανία προς το παρόν δεν έχει απαντήσει σε κανέναν από τα ερωτήματα που έχει θέσει η Ρωσία. «Ζητήσαμε να μας δώσουν όλα τα στοιχεία που αφορούν το ζήτημα αυτό. Αλλά δεν υάρχει καμία απάντηση», υπογράμμισε η Ζαχάροβα.

Λίγο νωρίτερα, η Ζαχάροβα είχε φροντίσει να κάνει μια ακόμη πιο ακραία δήλωση, ενδεικτική του τεταμένου κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες: "δεν πρέπει να απειλείτε μια πυρηνική δύναμη".

Οι Ρώσοι μιλούν για ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις αναφορές ότι η Βρετανία θα μπορούσε να εξαπολύσει κυβερνοεπίθεση εναντίον της Μόσχας και κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να ζυγίσει προσεκτικά τις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια ενέργεια.

"Όχι μόνο κατηγορήθηκε αβάσιμα και προκλητικά η Ρωσία για το επεισόδιο του Σάλσμπερι αλλά προφανώς καταρτίζονται σχέδια στο Ηνωμένο Βασίλειο για να πληγεί η Ρωσία με κυβερνοόπλα" ανέφερε η πρεσβεία στην ανακοίνωσή της.

"Οι δηλώσεις ορισμένων βουλευτών, "πηγών του Γουάιτχολ" και "ειδικών" όσον αφορά μια πιθανή "ανάπτυξη" επιθετικών κυβερνοόπλων προκαλούν σοβαρές ανησυχίες. Καλούμε τη βρετανική πλευρά να εξετάσει για άλλη μια φορά τις συνέπειες μιας τέτοιας ριψοκίνδυνης ενέργειας".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...