Κόσμος

Βόρεια Κορέα: Αναχώρησε το τρένο του Κιμ Γιονγκ Ουν από την Κίνα [ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ]

Αν κάτι γνωρίζει καλά ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι πως να "χτίζει" το μυστήριο γύρω του. Σε ό,τι κι αν τον αφορά. Όπως, εν προκειμένω, στη φημολογούμενη επίσκεψή του στην Κίνα. Στο πρώτο του ταξίδι από την ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία στη Βόρεια Κορέα.

Το πράσινο τρένο με τις κίτρινες ρίγες, πανομοιότυπο με εκείνο που είχε χρησιμοποιήσει ο πατέρας του στο τελευταίο του ταξίδι στην Κίνα, αναχώρησε το πρωί της Τρίτης (27.03.2018). Ήταν μέσα σε αυτό ο Κιμ Γιονγκ Ουν; Αν κρίνει κανείς από τα μέτρα ασφαλείας στο Πεκίνο, μάλλον ναι.

Η κινέζικη πρωτεύουσα θύμιζε… φρούριο. Σαν να επεκτάθηκαν τα τείχη της… Απαγορευμένης Πόλης. Ασφάλεια παντού, αστυνομικοί παρατεταγμένοι στην άκρη των δρόμων, λεωφόροι που είχαν κλείσει και οι πολίτες να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν. 

Μπορούσαν όμως να σταματήσουν και να βγάζουν φωτογραφίες της πολυπληθή συνοδεία της μαύρης Mercedes. Αυτής που λέγεται πως μετέφερε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός στο Πεκίνο ήταν… άβατο. Εκεί έφτασε το βράδυ της Δευτέρας και από εκεί έφυγε λίγες ώρες μετά.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η… γραμμή από την Κίνα πριν τον Τραμπ

Το θέμα είναι τι έκανε ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε αυτές τις λίγες ώρες της παραμονής του στο Πεκίνο. Ίσως η στιγμή που ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας αποφάσισε να κάνει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία να μην είναι τυχαία.

Ο Κιμ δεν είχε βγει ποτέ από τη χώρα του, από τον Δεκέβριο του 2011 έως… χθες. Και αποφάσισε να το κάνει για να συναντήσει για πρώτη φορά τον ηγέτη της Κίνας Σι Ζιπινγκ. Ήθελε να πάρει… γραμμή ενόψει της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ;

 

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι ο Τραμπ δέχτηκε την πρόταση του Κιμ Γιονγκ Ουν να συναντηθούν μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει επιβεβαιώσει τη συνάντηση. Ούτε και την έχει διαψεύσει όμως. Σιγή ασυρμάτου…

Σε αυτές τις λίγες ώρες, όμως, κανείς δεν έχει δει τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο. Μόνο την αυτοκινητοπομπή και ισχυρότατη συνοδεία. Καμία φωτογραφία. Καμία επιβεβαίωση ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας βρισκόταν στο τρένο ή στη μαύρη Mercedes για την οποία άδειασαν οι δρόμοι γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό.

https://twitter.com/weidonghouse/status/978480026298404864

Κανείς δεν περίμενε από την Πιονγκγιάνγκ να ανακοινώσει την επίσκεψη. Δεν το έκανε ούτε η Κίνα. Όλα είναι σε επίπεδο πληροφοριών, φημών και… εικασιών.

Βέβαια η ατάκα της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Κίνας Χούα Τσουνγίνγκ πως «προς το παρόν δεν διαθέτουμε πληροφορίες. Θα δημοσιευθούν όταν έρθει η ώρα», περισσότερο είναι επιβεβαίωση παρά διάψευση!

Η άφιξη

Ο… συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Δευτέρας όταν ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πως το τρένο με τα πράσινα βαγόνια και τις κίτρινες ρίγες στο πλάι έφτασε, εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας, στο Πεκίνο.

https://www.youtube.com/watch?v=HZEip_oRz60

Το τραίνο πέρασε από την κινεζική πόλη Ναντόνγκ, που βρίσκεται στη μεθόριο με τη Βόρεια Κορέα, την Κυριακή, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo.

https://twitter.com/StephenMcDonell/status/978260023460610053

Την ίδια στιγμή, το Bloomberg, επικαλούμενο τρεις ανθρώπους με γνώση της επίσκεψης, μετέδωσε ότι στο τρένο ήταν ο ίδιος ο Κιμ. Πως έκανε το πρώτο του ταξίδι εκτός Βόρειας Κορέας μετά το θάνατο του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον Δεκέμβριο του 2011.

Παρά τις στενές σχέσεις μεταξύ Βόρειας Κορέας και Κίνας ο Κιμ δεν έχει συναντηθεί ποτέ με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ.

Η ΗΠΑ

Φυσικά, η φημολογούμενη επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στην Κίνα δεν θα μπορούσε να μην απασχολήσει τις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ραζ Σαχ είπε ότι οι πληροφορίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Φρόντισε όμως να… ευλογήσει τα «γένια» του Ντόναλντ Τραμπ. Και πρόσθεσε ότι η εκστρατεία «της μέγιστης πίεσης» που ασκεί ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποφέρει καρπούς και «έχει φέρει τη Βόρεια Κορέα στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...