Βαλκάνια

Αδιέξοδο με μπουρλότο στα Σκόπια: Διάγγελμα του προέδρου και απειλές από Αλβανούς: "Θα σκοτώσουμε οποιονδήποτε Σερβοσλάβο..."

Ξαφνική κλιμάκωση με σοβαρή πολιτική κρίση έχουμε στα Σκόπια μετά την δεύτερη και ουσιαστική άρνηση του προέδρου της χώρας να υπογράψει σχετικό νομοσχέδιο για την αποδοχή της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης του κράτους. "Θα σκοτώσουμε οποιονδήποτε Σερβοσλάβο απειλήσει τους Αλβανούς των Σκοπίων" τονίζει σε ανακοίνωση του ο «Αλβανικός Εθνικός Στρατός»:

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμα του γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή της ΠΓΔΜ, το οποίο προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφερε ότι κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Βουλής , ενώ ισχυρίστηκε για μία ακόμη φορά ότι το νομοσχέδιο προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να υπογράψει το διάταγμα σε περίπτωση που η Βουλή εγκρίνει και πάλι νομοσχέδιο που αυτός έχει αναπέμψει, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ανέφερε στο διάγγελμα ότι δεν πρόκειται να υπογράψει και πάλι το διάταγμα, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρούς πολιτικούς τριγμούς στη χώρα.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία, η κατάσταση ξέφυγε όταν ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι πέταξε ένα ποτήρι νερό στο έδρανο του προέδρου της βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, και του έκλεισε το μικρόφωνο.

Ακολούθησαν φωνές και τσαμπουκάδες, με τους δύο άνδρες να πιάνονται στα χέρια και να χρειάζεται η παρέμβαση της ασφάλειας της βουλής για να… ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ακολούθησαν Αλβανικές απειλές

«Λάδι στην φωτιά» έβαλε ο αποκαλούμενος «Αλβανικός Εθνικός Στρατός» AKSH,ο οποίος έκανε ξανά την εμφάνισή του με ένα «δελτίο Τύπου» μετά την ψήφιση υπέρ της αλβανικής γλώσσας στο κράτος των Σκοπίων και τις απειλές που ακολούθησαν από τον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφκσι κατά του προέδρου του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι.Το δημοσίευμα παραθέτει ένα βίντεο του Μαΐου του 2017 που έχει παρόμοιες απειλές...

Στην ανακοίνωσή τους οι Αλβανοί εθνικιστές αναφέρουν «καλούμε τους Αλβανούς να κάνουν υπομονή, θα έρθει η μέρα που το κεφάλι του  Γκρούεφσκι θα βρεθεί στους δρόμους» .

Πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση θα υποστηριχθεί από όλους τους πολίτες της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση των Αλβανών.

Το σχέδιο των Αλβανών παρουσιάζει την ύπαρξη δύο ομοσπονδιών μέσα στην ίδια χώρα .

Την ομοσπονδία της «Μακεδονίας» και της «Ιλλυρίδας».

Βέβαια κομβικό ρόλο σε όλο αυτό διαδραμάτισε και το νομοσχέδιο διεύρυνσης της αλβανικής γλώσσας κάτι που δεν υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας.

Το νομοσχέδιο αυτό έδινε κατευθυντήριες γραμμές προς την δημιουργίας συνομοσπονδίας.

«Με αυτό το σχέδιο  θα υπάρξει, σύμφωνα με τους Αλβανούς, ένας ορθός καταμερισμός των δύο εθνοτήτων στο νέο ομοσπονδιακό κράτος και θα «ηρεμήσουν» οι εθνοτικές έριδες για να ξεκινήσει η επιθυμητή οικονομική ανάπτυξη για το σύνολο της χώρας, με τα συνήθη πρότυπα διαβίωσης για μια αξιοπρεπή ζωή.

Το Αλβανικό ΥΠΕΞ για βανδαλισμούς σε αλβανικές δομές στα Σκόπια

Το υπουργείο για τις Ευρωπαϊκές και Εξωτερικές Υποθέσεις της Δημοκρατίας της Αλβανίας, με ανακοίνωση του στα μέσα ενημέρωσης, εκφράζει βαθιά αγανάκτηση και καταδικάζει την ομιλία μίσους και τα ξενοφοβικά συνθήματα εναντίον Αλβανών στους γύρω τοίχους του Ινστιτούτου Πνευματικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Αλβανών στην πόλη των Σκοπίων.

«Αυτήν την εποχή που τα πολιτιστικά ιδρύματα διατηρούν και αντανακλούν την αλβανική ιστορία, τις παραδόσεις, τη γλώσσα και τον πολιτισμό, παραβιάζονται σκόπιμα και απαράδεκτα με πράξεις που επιδιώκουν να προκαλέσουν μίσος, διχόνοια και προωθούν τις εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων.

Αυτές οι πράξεις, ακριβώς αυτή τη στιγμή που η διεθνική προσέγγιση και συνοχή αναγνωρίζει πρόοδο προς μια την περαιτέρω ενίσχυση, αποτελούν μια άμεση επίθεση εναντίον της ειρήνης, της σταθερότητας και της διεθνοτικής αρμονίας στη γειτονική χώρα.

Πιστεύουμε ότι αυτές οι επιθέσεις είναι ενέργειες μια μικρής ομάδας ανθρώπων που οδηγούνται από ακραία εθνικιστικά αισθήματα, καθώς με πράξεις μισαλοδοξίας μετά την πρόσφατη οξεία ρητορική από τα παλιά τμήματα της πολιτικής, μετά την έγκριση του νόμου για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας στα Σκόπια», σημειώνεται.

Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρχές των Σκοπίων να διερευνήσουν αυτήν την πράξη των βανδάλων το συντομότερο δυνατόν, εντοπίζοντας τους δράστες αυτών των επιθέσεων που έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα συνύπαρξης και αρμονίας τόσο στο γειτονικό κράτος όσο και σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο Ζόραν Ζάεφ κατηγορεί τον πρόεδρο Ιβάνοφ για παραβίαση συντάγματος

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κατηγόρησε τον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ ότι παραβιάζει το Σύνταγμα με την απόφασή του να μην υπογράψει το νόμο για τις γλώσσες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια πράξη δειλίας και πρόσθεσε ότι ο νόμος δεν συντάχθηκε κρυφά και ότι υπήρξε συζήτηση για αυτόν εδώ και εννέα μήνες.

"Ας αφήσουμε τον νόμο για τη χρήση των γλωσσών και να δούμε το σήμερα.

Λυπάμαι που ο πρόεδρος του κράτους αποφάσισε να μη σεβασθεί, κυριολεκτικά, το Σύνταγμα και για δεύτερη φορά δήλωσε ότι δεν θα υπογράψει τον νόμο. Αυτό δεν είναι καλό, είναι μια καταφανής παραβίαση του Συντάγματος της «Μακεδονίας» και φυσικά οι θεσμοί δεν έχουν το δικαίωμα να επιτρέψου κάτι τέτοιο.

Αλλά, συγχρόνως, για μένα αυτό δηλώνει δειλία, για να μην μπορεί να ισχύσει ο νόμος, διότι εάν το επιτρέψουμε αυτό θα συνειδητοποιήσουμε τελικά τη ελάχιστη υποχρέωση που έχουμε στη Συμφωνία της Οχρίδας.

Και ο καθένας μπορεί να δει ότι δεν υπάρχει καμιά ‘ατζέντα των Τιράνων’ στη χώρα μας και η «Μακεδονία» δεν είναι ένα κράτος των Αλβανών ή δεν ξέρω ποιας άλλης μειονοτικής κοινότητας της χώρας», δήλωσε ο Ζάεφ.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ψηφίσθηκε ο νόμος, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο πρόεδρος της Συνέλευσης ενήργησε σύμφωνα με τον Κανονισμό και πρόσθεσε ότι υπάρχουν θεσμοί που μπορούν να πουν εάν ενήργησε σωστά ή όχι.

Απηύθυνε έκκληση για την υπογραφή του νόμου και την υποβολή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο, καθώς και στην Επιτροπή Προβληματισμού της Βενετίας.

https://www.youtube.com/watch?v=Kn6ESRI58eU

https://www.youtube.com/watch?v=4iHbEBrYhno

https://www.youtube.com/watch?v=A4OFz2peN_s

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...