Κυβέρνηση

Και κάπου εδώ το Σκοπιανό τελειώνει - «Κλειδώνει» η ονομασία του κρατιδίου - Δεν του «ξέφυγε» του Τσίπρα το Gorna Makedonija


Πλέον αρχίζουν και το ομολογούν. Το Σκοπιανό μπαινει πλέον σε μια τελική ευθεία και η Κυβέρνηση θέλει να... φτιάξει το κλίμα.

Η δήλωση του Α. Τσίπρα πριν λίγες ημέρες δεν ήταν σίγουρα τυχαία. Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη τύπου μετά την σύνοδο κορυφής ευχήθηκε σε Σκοπιανή δημοσιογράφο σε λίγους μήνες να εκπροσωπεί την… «Γκόρνα Ματσεντόνια»!

Σήμερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε βόμβα!

«Δε νομίζω ότι ήταν λάθος του πρωθυπουργού η αναφορά περί Gorna Makedonija στη δημοσιογράφο. Ο πρωθυπουργός είναι πάντα προετοιμασμένος και για τέτοιες ερωτήσεις, οπότε θεωρώ ότι ήταν σχεδιασμένο αυτό που είπε, κατά κάποιο τρόπο, δημιουργεί ένα κλίμα, δεν ήταν καθόλου λάθος. Είναι από τα ονόματα που η ελληνική πλευρά θα ήθελε, αυτό έχει φανεί. Να περιμένουμε να τελειώσει η διαπραγμάτευση, να δούμε τι θα έρθει στη Βουλή».

Αυτά είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης FOCUS 103,6, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου. Μάλιστα πρόσθεσε: «Είναι πάρα πολύ υπεύθυνος ο πρωθυπουργός, νομίζω ότι είχε στο μυαλό του κάποιο σχεδιασμό».

Αναφορικά με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για τα μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, που διορίστηκαν στο Δημόσιο, η κ. Αυλωνίτου δήλωσε:

«Θα έλεγα ότι έχει ιστορικές καταβολές, γιατί είναι ο κόσμος που είχε να κάνει εδώ και 30 χρόνια με τον Συνασπισμό, με την Ανανεωτική Αριστερά, ιδεολογικά, προέκυψε δηλαδή. Είναι ένας κόσμος μορφωμένος, που πίστευε στις ιδέες της Ανανεωτικής Αριστεράς».

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις Α. Τσίπρα

Δείτε το στιγμιότυπο στο 20:31 https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftsiprasalexis%2Fvideos%2F10156325415033054%2F&show_text=0&width=560

 

Η δημοσιογράφος παίρνοντας τον λόγο ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Εκεί ο Αλέξης Τσίπρα ευχήθηκε στην Σκοπιανή δημοσιογράφο σε λίγους μήνες αν εκπροσωπεί την… «Γκόρνα Ματσεντόνια», δηλαδή την Βόρεια Μακεδονία.

Σημείωσε μάλιστα πως δεν είναι η κυβέρνηση αυτή που θα δώσει το όνομα, μιας και ήδη διεθνώς την αποκαλούν «Μακεδονία» εδώ και πολλά χρόνια.

Στην συνέχεια βέβαια προσπάθησε ίσως… να το μαζέψει, λέγοντας πως ο ίδιος δεν προτείνει την ονομασία αυτή, και πως θα το κρίνουν οι διαπραγματεύσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να συναντηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο με τον υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί ενημερώθηκε για την επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην ΠΓΔΜ, την οποία ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει «υψηλού συμβολισμού».

Εν μέσω έντονης διπλωματικής κινητικότητας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, στο παιχνίδι έχει μπει για τα καλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Διόλου τυχαίες οι δύο απανωτές παρεμβάσεις του. Από τη μία, αναφέρθηκε στο όνομα Gorna Macedonija για τα Σκόπια, ως ενός είδους αστεϊσμού, όπως χαρακτήρισε η ίδια η κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να διαμηνύσει ότι οι εποχές που όλοι αναφέρονταν στην ΠΓΔΜ ως Μακεδονία έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

«Έχουμε την ιστορική ευκαιρία να λύσουμε το πρόβλημα αλλά δεν μας πιέζει κανείς. Δεν είναι υπαρξιακό το θέμα. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτήν. Δεν νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για τη γειτονική μας χώρα» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, ρίχνοντας ξεκάθαρα το μπαλάκι στα Σκόπια.

Και αυτός γνωρίζει καλά, πως η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, αυτή απέχει πολύ δρόμο μακριά. Ακόμη και στην περίπτωση δηλαδή που οι δύο πλευρές συναινέσουν σ’ ένα κοινό κείμενο που θα μετουσιωθεί σε πρόταση από τον Μάθιου Νίμιτς, είναι άγνωστο το πότε, το αν και το πώς αυτή θα επικυρωθεί.

Ταφόπλακα πλέον στο εθνικό μας ζήτημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...