Εκκλησία της Ελλάδος

Λαός και Κλήρος ρίχνουν την Κυβέρνηση των εθνομηδενιστών: Εικόνες Επανάστασης στο Συλλαλητήριο - Το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας στο Σύνταγμα

Απίστευτες στιγμές σήμερα στο Συλλαλητήριο. Λαός και κλήρος έστειλαν το μήνυμα στην Κυβέρνηση, ενώ με που ο κόσμος είδε το λάβαρο της Αγίας Λαύρας, ξεσηκώθηκε. Εικόνες Ελληνικές, Ορθόδοξες!

Δείτε τις εικόνες:

Δωρόθεος: Η Εκκλησία δεν αποδέχεται τον όρο Μακεδονία ως συστατικό ονομασίας άλλου κράτους

Το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου, η οποία συμμετέχει επισήμως στο συλλαλητήριο του Συντάγματος, μετέφερε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στο δικαίωμα της υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας και στις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων.

Πιο αναλυτικά η ομιλία του:

«Αγαπητοί αδελφοί, η Ιερα Σύνοδος και ο Μακαριότατος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και οι ιεράρχες που εκπροσωπούνται μετά από ομόφωνη απόφαση, απευθύνονται προς όλους, επισημαίνοντας ότι η εκκλησία της Ελλάδος θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας είναι πέρα και έξω από κομματικούς σκοπούς.  

Η εκκλησία διατύπωσε τη θέση της στο εξαιρετικά αυτό ευαίσθητο εθνικό θέμα για την πολύπαθη Μακεδονία. Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι'αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία, ή όποιο άλλο παράγωγο, ως συστατικό του ονόματος άλλου κράτους. Κάτι το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της εκεί σχι
σματικής εκκλησίας. Στο όνομα Μακεδονία περικλείονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων.

Οι ιεράρχες μας στην περιοχή έχουν επιμαρτυρήσει περί της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας. Ιερή ευθύνη της εκλκλησίας είναι να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως. Εθνική συναίνεση, ομοψυχία και προσπάθεια. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να δίνουμε τον αγώνα για την πατρίδα.

Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων. Ο Θεός είναι μαζί μας και με την πατρίδα μας».

Για 1,5 εκατομμύριο πολίτες μιλούν οι διοργανωτές

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους οι διαδηλωτές ανέρχονται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες. Ασφυκτικά γεμάτες από κόσμο ήταν όλες οι κεντρικές λεωφόροι γύρω από τη Βουλή, όπως η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας που ήταν αδιάβατη από το ύψος του Πολεμικού Μουσείου. «Κοσμοπλημμύρα» γίνεται στην οδό Σταδίου, τη Φιλελλήνων, στη Μητροπόλεως και την λεωφόρο Αμαλίας από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Από τις 12 το μεσημέρι η πλατείας Συντάγματος είχε γεμίσει από πολίτες από όλη τη Μακεδονία, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου που έφτασαν στο κέντρο της Αθήνας για να διατρανώσουν ότι η Μακεδονία είναι ελληνική.

Ωστόσο, η Ελληνική Αστυνομία περίπου στις 16:00 το μεσημέρι της Κυριακής ανακοίνωσε ότι οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο ήταν 140.000, εκτίμησε που προκάλεσε θυμηδία. Κι αυτό διότι οι εικόνες και μόνο από την συγκέντρωση αποτυπώνουν ότι η εντυπωσιακή παρουσία των Ελλήνων πολιτών δεν είναι δυνατόν να περιορίζεται στις 140.000 διαδηλωτές.

Το Λάβαρο της Επανάστασης 

Σύμφωνα με το αρχείο της Μονής (κώδιξ 1703) το Λάβαρο αποτελούσε προσφορά των Ελλήνων της Σμύρνης κατά τα τέλη του 16ου αιώνα. Η παράσταση του λαβάρου αποδίδει την Κοίμηση της Θεοτόκου –μνήμη της οποίας τιμά η Μονή- και είναι επίμηκες ορθογώνιο (1,20 μήκος και 0,95 πλάτος) με μεταξωτά κρόσσια και διανθισμένο από πολύτιμα υλικά!

Το ιερό λάβαρο πολλές φορές έγινε βορά λεηλασιών. Το 1772 καταγράφετε η πρώτη υφαρπαγή του στην Μολδοβλαχία. Οι μοναχοί της μονής με την αρωγή του Πατριαρχείου και μοναχών της Μολδοβλαχίας το εξαγόρασαν με την ανταλλαγή άλλων κειμηλίων της μονής. Το 1780 αντίστοιχο περιστατικό με την μεταφορά του αυτήν τη φορά στην Ήπειρο. Το 1826 και κατά την πυρπόληση του μοναστηριού από τον Ιμπραήμ το λάβαρο διεσώθη τελευταία στιγμή χάριν των μοναχών Αθανασίου και Δανιήλ οι οποίοι το μετέφεραν στο νησί Κάμηλο της Ιθάκης. Σήμερα φυλάσσετε στο φυσικό του χώρο σε ιδική προθήκη και αποτελεί το ιστορικότερο κειμίλιο της μονής. 

Το 1844 με δημοσίευμα!!! της εφημερίδας «ΚΑΙΡΟΙ» , αμφισβητήθηκε το λάβαρο και ανέφερε πως το λάβαρο της ορκωμοσίας ήταν η σημαία των Κερπενιτών (αγωνιστές της Κερπινής Καλαβρύτων) -αμφισβητήθηκε προς αποφυγή παρεξηγήσεων το λάβαρο που χρησιμοποιήθηκε και όχι το γεγονός της επανάστασης-.

Με αφορμή του συγκεκριμένου δημοσιεύματος και προς αποκατάσταση της αλήθειας ξεκίνησε έρευνα και αναζητήθηκαν πρώτα απ όλα οι μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που βρίσκονταν ακόμα εν ζωή.

Οι μάρτυρες που κατεγράφησαν και πιστοποίησαν το γεγονός της χρησιμοποίησης του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας ως επαναστατικής σημαίας, αλλά και του γεγονότος της επανάστασης της 21ης Μαρτίου 1821 είναι σύμφωνα με τα αρχεία της Μονής οι: Αντιστράτηγος Β.Πετιμεζάς , Σπύρος Καρασπύρος, Μπολιαρίτης, Σταμάτης Μποτιώνης, Καλλιμάνης εκ Σαββανών, Θεοδ. Ανδρικόπουλος, Π. Κασκανδραμης, Π. Θεοδωρόπουλος από του Φίλια, Πρόκριτος Κ. Παπαδαίος από Μαζέικα, Γιαννάκης Λαμπρόπουλος εκ Παγκρατίου, Αν Παπανικολάου, Απ.Παναγόπουλου εκ Βυσωκάς, ο τότε (1821) διάκονος του Π.Π.Γερμανού και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόφιλος Βλαχοπαπαδόπουλος, ο Αλεξ. Δεσποτόπουλος από το Αίγιο ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας 25η Μαρτίου 1881 και συγκινημένος θυμήθηκε την ιστορική εκείνη ώρα αφού και ο ίδιος είχε ορκισθεί. Μαρτυρεί όμως και το ίδιο το λάβαρο που φέρει τούρκικο βόλι κατά την επίθεση στα Καλάβρυτα (21/3/1821) και είναι εμφανέστατο ακριβώς στο κεφάλι του αριστερού Αγγέλου της εικόνας του.
Αυτά τα ολίγα αγαπητοί για την αποκατάσταση αληθινών γεγονότων με ιστορικά και αδιάσειστα στοιχεία.

πηγές: ιστορικό αρχείο ιεράς μονής Αγίας Λαύρας 

Διαβάστε περισσότερα : δρ. Δημήτρη Σταθακόπουλου "Τα Ημαρτημένα"

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ