Κόσμος

Η ΜΚΟ που θα «σβήσει» τα γερμανικά ντίζελ Ι.Χ.!

Την ώρα που οι μεγαλύτερες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες -μετά το σκάνδαλο Diesel-gate- έχουν αρχίσει να ανανεώνουν το λογισμικό εκατομμυρίων οχημάτων ντίζελ για τον περιορισμό των ρυπογόνων εκπομπών, το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε χθες νόμιμη την υπό όρους απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων με κινητήρες ντίζελ στις γερμανικές πόλεις!

Η απόφαση του δικαστηρίου της Λιψίας να απορρίψει τις προσφυγές των ομόσπονδων κρατών της Βάδης - Βιρτεμβέργης και της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας αφορά άμεσα τη Στουτγάρδη και το Ντίσελντορφ. Ωστόσο, προβλέπει προθεσμίες εφαρμογής, εξαιρέσεις για τους βιοτέχνες και σταδιακή εφαρμογή των απαγορεύσεων. Ετσι, στη Στουτγάρδη τα μέτρα δεν μπορούν να τεθούν σε ισχύ πριν από τον Σεπτέμβριο του 2019 για τα αυτοκίνητα ντίζελ τύπου Euro 5, που βγήκαν στην αγορά ως το 2015.

«Είναι μία μεγάλη ημέρα για την καθαρή ατμόσφαιρα» δήλωσε ο Γιούργκεν Ρες, επικεφαλής της Περιβαλλοντικής Δράσης Γερμανίας (DUH), ο οποίος έχει πρωτοστατήσει στην εκστρατεία άσκησης πίεσης για την ενίσχυση των μέτρων αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η DUH είναι μια σχετικά μικρή ΜΚΟ με 100 εργαζομένους και ετήσιο budget μόλις 8.000.000 ευρώ. Αντίπαλος της, ωστόσο, είναι η κολοσσιαία αυτοκινητοβιομηχανία, συνώνυμη της γερμανικής μηχανικής δεξιότητας, με έσοδα 400 δισ. ετησίως και 800.000 εργαζομένους!

Κατά της κυβέρνησης

Εντούτοις, η DUH -μετά το ξέσπασμα του τεράστιου σκανδάλου με τα «πειραγμένα» λογισμικά των κινητήρων ντίζελ- στρέφεται συστηματικά όχι μόνο εναντίον των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, αλλά και εναντίον της κυβέρνησης Μέρκελ, που επανειλημμένα έχει κατηγορηθεί για τις στενές σχέσεις της με την αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας της. Η γερμανική ΜΚΟ έχει προσφύγει κατά πολλών πόλεων για παραλείψεις ως προς τη διατήρηση της ποιότητας του αέρα.

Συνολικά, σχεδόν 70 γερμανικές πόλεις παρουσιάζουν αυξημένες τιμές διοξειδίου του αζώτου σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο των 40 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Το Μόναχο, η Στουτγάρδη και η Κολονία είναι οι πόλεις με την υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Από την Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Πηγή: dimokratianews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...