Ελληνοτουρκικά

Αφηνίασαν οι Τούρκοι: Δέσμευσαν περιοχή-μαμούθ από Ρόδο έως Λίβανο και Ισραήλ! - Επιστρέφουν Κύπρο οι S-300;

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η Τουρκία γεγονός που οδηγεί την Κύπρο σε συζητήσεις και σκέψεις να ζητηθεί από την Αθήνα ο επαναπατρισμός του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 ώστε να θωρακιστεί το νησί. Σήμερα δεν υπάρχουν οι αρνητικές τοποθετήσεις Αμερικανών και Ισραηλινών για το θέμα. Αν αυτό δεν καταστεί ικανό καθώς θα απαιτηθεί σίγουρα αναβάθμιση του συστήματος, τότε είναι μονόδρομος η αγορά νέων αντιαεροπορικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς.

Χτες μάλιστα τουρκική κορβέτα έπλεε σε απόσταση 40 ν.μ. από τις ακτές της Λεμεσσού ενώ σήμερα η Αγκυρα σε μια πρωτοφανή κίνηση δέσμευσε περιοχή-μαμούθ η οποία εκτείνεται από τα ανατολικά της Ρόδου και φτάνει έως και 130 χιλιόμετρα από τις ακτές Ιορδανίας και Ισραήλ!

Σύμφωνα με την οδηγία προς ναυτιλομένους με αριθμό 078/18, στην περιοχή πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων, που "τεμαχίζει" την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Τουρκικό πολεμικό πλοίο θα ποντίσει υποβρύχια συσκευή από τις τέσσερις σήμερα το απόγευμα έως και την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου στις εννέα το βράδυ.

"Σφάζονται" οι Τούρκοι για τα ελληνικά νησιά!

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ για τα νησιά του Αιγαίου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιτέθηκε στον επικεφαλής της τουρκικής αξιμωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, για τα ελληνικά νησιά.

Ο Γιλντιρίμ κατηγόρησε το κόμμα του Κιλιντσάρογλου ότι ήταν αυτό που παραχώρησε στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου, που τώρα ζητά πίσω. «Τα ψέματα του είναι μεγαλύτερα και από τους αυτοκινητόδρομους που χτίσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Απάντηση» Τσαβούσογλου

Στις κατηγορίες της τουρκικής αντιπολίτευσης περί παραχωρήσεων υπέρ της Ελλάδας στο Αιγαίο είχε επιχειρήσει εξάλλου να απαντήσει λίγες μέρες νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά «επί κυβέρνησης Ερντογάν δε παραχωρήθηκε καμία βραχονησίδα του Αιγαίου στην Ελλάδα».

Είχε, προηγηθεί η δημόσια απειλή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι θα εισβάλει στα νησιά του Αιγαίου.

«Τα νησιά του Αιγαίου κάτω από τη μύτη μας είναι υπό την κατοχή του ελληνικού στρατού», είχε δηλώσει, αναφέροντας χαρακτηριστικά την Ψέριμο, ενώ απευθυνόμενος στον Ερντογάν είπε: «Τα χάρισες εσύ αυτά τα νησιά».

Γιατί η πρόκληση της Αγκυρα φτάνει αγγίζε Ιορδανία-Ισραήλ;

Την προσεχή Τρίτη, 16 Ιανουαρίου έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία, η τριμερής συνάντηση Κύπρου- Ελλάδας -Ιορδανίας. Είναι το δεύτερο τριμερές σχήμα μετά το Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ και το τρίτο μετά το Κύπρος-Ελλάδα-Αίγυπτος.

Θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β´.

Οι σχετικές ζυμώσεις είχαν ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2017. Εκείνο που μένει να διαφανεί, είναι το πότε ακριβώς θα λάβει χώρα η επόμενη τριμερής με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, εφόσον η σχετική εισήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη έγινε δεκτή.

Η συνάντηση αυτή αναμένεται να γίνει στην Κρήτη, με συμμετοχή και της Ιταλίας.

Η Τριμερής Σύνοδος Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο για τη συνεργασία στην περιοχή, λέει ο Μοχάμαντ Ελ Φαγιέζ, Πρέσβης του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας στην Κύπρο.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ενόψει της πρώτης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, την ερχόμενη Τρίτη στη Λευκωσία, ο Πρέσβης αναφέρεται στο καλό επίπεδο συνεννόησης που υπάρχει για σειρά θεμάτων μεταξύ του Ιορδανού Μονάρχη Αμπντάλα Β’, του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι το Αμμάν διατηρεί καλές σχέσεις με τις δύο χώρες για περισσότερο από μισό αιώνα.

Όπως λέει, τον Βασιλιά Αμπντάλα θα συνοδεύουν στην κυπριακή πρωτεύουσα ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Χάνι Μούλκι και αρκετών Υπουργών του.

Στο περιθώριο της Συνόδου, Κύπρος και Ιορδανία θα υπογράψουν τέσσερεις συμφωνίες στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της γεωργίας και της ενέργειας. Εξάλλου, οι τρείς χώρες αναμένεται να υπογράψουν τρία τριμερή Μνημόνια Συναντίληψης, μεταξύ άλλων για ναυτιλιακά θέματα και για την πολιτιστική κληρονομιά.

Σύμφωνα με τον κ. Ελ Φαγιέζ, οι διεργασίες για την ολοκλήρωση των συμφωνιών βρίσκονται στα τελικά στάδια, με τις τρεις πλευρές να εργάζονται πάνω στις τεχνικές λεπτομέρειες. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, οι συμφωνίες θα υπογραφούν την Τρίτη από τους εξουσιοδοτημένους Ιορδανούς Υπουργούς και τους ομολόγους τους, λέει.

Ο Πρέσβης σημειώνει, εξάλλου, ότι έπονται και άλλες συμφωνίες, καθώς το Αμμάν επιδιώκει «μια ολοκληρωμένη διμερή και τριμερή συνεργασία» με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διμερή συμφωνία για την ενέργεια, αναφέρει πως πρόκειται για ένα σχετικά νέο τομέα, με τις δύο χώρες να διερευνούν στο παρόν στάδιο τις προοπτικές για τη μεταξύ τους συνεργασία.

Οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών είναι εξαιρετικές, συνεχίζει, με τον Πρέσβη να θέτει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας, με τις θετικές επιπτώσεις που αυτή συνεπάγεται για την σταθερότητα στην περιοχή.

«Η οικονομία είναι το πιο σημαντικό θέμα. Οι πολιτικές σχέσεις υπάρχουν ήδη και είναι εξαιρετικές» υπογραμμίζει ο Ιορδανός Πρέσβης.

Αναφέρει ακόμη ότι για να μπορέσουν οι σχέσεις να καταστούν αντάξιες των προσδοκιών των λαών και των ηγετών, θα πρέπει να αναπτυχθεί η συνεργασία σε όλα τα πεδία της οικονομίας. Είναι για αυτό τον λόγο που επικεντρωνόμαστε σε αυτόν τον τομέα, λέει και προσθέτει ότι οι οικονομικοί δεσμοί αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για την προώθηση της σταθερότητα και της συνεργασίας.

“Σταθερή” η θέση της Ιορδανίας στο Κυπριακό

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Πρέσβης Ελ Φαγέζ ανέφερε εξάλλου ότι η χώρα του διατηρεί μια σταθερή εξωτερική πολιτική τα τελευταία 70 χρόνια. Σε σχέση με το Κυπριακό, λέει ότι η θέση του Αμμάν είναι «πολύ σταθερή και ξεκάθαρη». «Παραμένουμε πάντοτε δεσμευμένοι στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για πολλά θέματα στον κόσμο» και το Κυπριακό είναι ένα από αυτά, λέει.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά τη θέση της Κύπρου υπέρ της εφαρμογής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και τασσόμαστε υπέρ της επανένωσης της Κύπρου» η οποία θα επιτρέψει στον λαό της να ζήσει ειρηνικά, όπως και στο παρελθόν, σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες, ο κ. Ελ Φαγέζ εκφράζει την εκτίμηση του Αμμάν για τον ρόλο της Λευκωσίας να μεταφέρει τις ιορδανικές θέσεις και απόψεις στους εταίρους της στην ΕΕ. Θυμάται στο σημείο αυτό την ρήση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος έχει πει πολλές φορές ότι η Ιορδανία θα πρέπει να θεωρεί την Κύπρο ως τον Πρεσβευτή της στην ΕΕ.

«Πάντοτε χρειαζόμαστε την υποστήριξη των φίλων μας στην ΕΕ και η Κύπρος και η Ελλάδα είναι μεταξύ αυτών» υπογραμμίζει.

Ο Πρέσβης σημειώνει εξάλλου πως η στήριξη της διεθνούς κοινότητας είναι κρίσιμης σημασίας για να αντιμετωπιστούν κάποια από τα επείγοντα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή, όπως η τρομοκρατία και η ριζοσπαστικοποίηση. Προς την κατεύθυνση αυτή λέει ότι η Ιορδανία μοιράζεται το ίδιο όραμα με την Κύπρο και την Ελλάδα, υπέρ της ενεργότερης συμμετοχής του διεθνή παράγοντα για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Έγιναν πολλά μέσα σε ένα χρόνο

Το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας και η Κυπριακή Δημοκρατία εγκαθίδρυσαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 1962, ενώ στα τέλη του 2016, το Αμμάν άνοιξε την Πρεσβεία του στη Λευκωσία. Ο κ. Ελ Φαγιέζ σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα, οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας ενισχύθηκαν σημαντικά.

Μετά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Αμμάν, πριν από δύο χρόνια, η Ιορδανία αποφάσισε να ανοίξει την Πρεσβεία της στην Κύπρο «για να δείξουμε ότι παίρνουμε στα σοβαρά το θέμα της ενίσχυσης των σχέσεών μας» σημειώνει ο Πρέσβης. Παράλληλα, αναφέρεται στη στήριξη εκ μέρους του Προέδρου και των Υπουργών του, λέγοντας ότι «όλοι τους ήταν πολύ βοηθητικοί, για τον λόγο αυτό καταφέραμε να γίνει αρκετή δουλειά μέσα σε ένα χρόνο».

Λέει εξάλλου ότι η περισσότερη δουλειά μέχρι τώρα αφορούσε την προετοιμασία του εδάφους για την ανάπτυξη των διακρατικών σχέσεων, αλλά και για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεσμών, παραδέχεται ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, που «δεν είναι ήσσονος σημασίας».

Ως προς τις επιχειρηματικές σχέσεις, ο Πρέσβης λέει ότι ένα από τα πρώτα του καθήκοντα ήταν να εργαστεί για την εγκαθίδρυση ενός Κυπρο-Ιορδανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου. «Καταφέραμε να το πετύχουμε στις αρχές του περασμένου έτους» με τα μισά μέλη να προέρχονται από την Ιορδανία και τα άλλα μισά από την Κύπρο, λέει.

Οι επιχειρηματίες και από τις δύο πλευρές είχαν την πρώτη τους συνάντηση στο Αμμάν τον περασμένο Μάιο, ενώ αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στη Λευκωσία.

Ο Πρέσβης παρατηρεί ότι το επίπεδο του διμερούς εμπορίου δεν έχει φτάσει ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα, λέει όμως ότι υπάρχει προοπτική.

Προς το παρόν, συνεχίζει, οι δύο πλευρές προετοιμάζουν τη διοργάνωση «πολιτιστικών εβδομάδων», μια «Κυπριακή εβδομάδα» στην Ιορδανία και μια «Ιορδανική εβδομάδα» στην Κύπρο, για προώθηση του τουρισμού και για να γνωρίσει το κοινό τί προσφέρει η κάθε χώρα.

Λέει ακόμη πως μια δεύτερη απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Λάρνακας και Αμμάν έχει εγκριθεί αλλά δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, με τον Πρέσβη να εκφράζει παράλληλα την πεποίθηση πως ο ανταγωνισμός θα συμβάλει στη μείωση των αεροπορικών ναύλων και την αύξηση του τουρισμού.

Τέλος, σημειώνει ότι οι δύο χώρες, από κοινού με την Ελλάδα, μπορούν να συνεργαστούν για την προσέλκυση ομάδων τουριστών από περιοχές της Νότιας Αμερικής και της Ασίας, προσφέροντας κοινά ταξιδιωτικά πακέτα σε Ιορδανία, Κύπρο και Ελλάδα. Κατέληξε, λέγοντας ότι ιδέα για τα ταξιδιωτικά πακέτα βρίσκεται επί τάπητος και εξέφρασε την ευχή να υλοποιηθεί σύντομα.

Στο μεταξύ, πολύ καλύτερα απ' ότι υπολογιζόταν, κυλούν οι εργασίες του γεωτρύπανου Saipem 12000 στο σημείο γεώτρησης «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 της ΑΟΖ.

Το γεωτρύπανο έχει φθάσει σε βάθος περίπου 1000 μέτρων από το βυθό της θάλασσας - απόσταση που ισοδυναμεί με το 1/3 του συνολικού βάθους που θα φθάσει το τρυπάνι και είναι τα 3657 μέτρα.

Με βάση την εικόνα που δίνεται, δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει παρέκκλιση από το αρχικό πρόγραμμα της γεώτρησης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Μετά, το γεωτρύπανο Saipem 12000 θα μετακινηθεί στο τεμάχιο 3, όπου είναι προγραμματισμένη η δεύτερη ερευνητική γεώτρηση εντός της ΑΟΖ για το 2018.

Δείτε σε Βίντεο όλες τις εξελίξεις με τις τουρκικές προκλήσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=u9K5Ases0Ug

https://www.youtube.com/watch?v=7nStI-GZneY

https://www.youtube.com/watch?v=vsAlHYGLTxM&t=12s

https://www.youtube.com/watch?v=Mg7xKUBWze8

https://www.youtube.com/watch?v=kbLbm9H46k8

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...