Κόσμος

Μεταξύ σφύρας και άκμονος η Τουρκία: Οι Κούρδοι παραδίδουν την Αφρίν στον συριακό Στρατό - Ερντογάν: Θα φτάσω μέχρι τον Ευφράτη - Τελεσίγραφο σε ΗΠΑ


Του Βασίλη Καπούλα

Πριν λίγο  επίσημα οι Κούρδοι YPG κάλεσαν τον συριακό Στρατό να εισέλθει στην πόλη Αφρίν και να την προστατέψει από την τουρκική επίθεση. Ουσιαστικά οι Κούρδοι "παρέδωσαν" τα κλειδιά της Αφρίν στον συριακό Στρατό με τον Β.Πούτιν να πετυχαίνει τον πρώτο αντικειμενικό του σκοπό.

Ομως θα το δεχτεί αυτό η Τουρκία; Θα το δεχτεί η Συρία; Θα το δεχτεί η Ρωσία;

Ή θα του επιτρέψει ο Πούτιν να εισέλθει ακόμη βαθύτερα στο βούρκο της κολάσεως;

Προσωπική εκτίμηση, η Τουρκία βαδίζει ολοταχώς προς Ευφράτη...

Ο Ερντογάν διακήρυξε στον Πούτιν την πρόθεση του να φτάσει μέχρι ανατολικά του Ευφράτη! Για το λόγο αυτό έχει έτοιμη δύναμη 10.000 αντρών.

Ναι καλά διαβάσατε, τόσο βαθιά μέσα στην Συρία ώστε να καθαρίσει την χώρα από τους Κούρδους και να τελειώσει μόνος του οριστικά με το σχέδιο των ΗΠΑ.

Βρισκόμαστε προ γιγαντιαίων εξελίξεων.

Ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να δείξει στον Πούτιν πόσο πιστός σύμμαχος είναι...

"Θα τελειώσω μια και καλή με το κουρδικό κράτος και το σχέδιο των ΗΠΑ" φέρεται να του είπε.

Και τα δύο εξυπηρετούν αφάνταστα την Ρωσία.

Ηδη μίλησε (βίντεο παρακάτω) για τον "καθαρισμό" στην ουσία γενοκτονία των Κούρδων στην Β.Συρία.

"Θα τελειώσω με τους Σταυροφόρους και τους συμμάχους YPG-PYD-USA στην γειτονιά μου" τόνισε.

Πρόκειται στην ουσία  για ένα τεράστιο «παιχνίδι» του Πούτιν , ο οποίος παίζει με τον Ερντογάν και τους Αμερικανούς σε «άλλο» επίπεδο, έχοντας σκοπό να  σταματήσει τον πρώτο και να διώξει από την περιοχή τους δεύτερους χωρίς να κουνήσει  το μικρό του  δάκτυλο.  
https://twitter.com/abdbozkurt/status/956454913118175232?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/956434330984898560?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/956441951276093440?ref_src=twsrc%5Etfw

Σύμφωνα με ανώτατο Κούρδο αξιωματούχο οι Ρώσοι αξιωματούχοι τους είχαν ζητήσει εδώ και μέρες να παραδώσουν στη βορειοδυτική περιοχή της Αφρίν στον συριακό στρατό και τον Άσαντ για να σταματήσουν οι τουρκικές επιθέσεις στην περιοχή.

Ο Άλνταρ Χαλίλ, μέλος του Κινήματος για μια Δημοκρατική Κοινωνία (TEV-DEM), μια οργάνωση  αποτελούμενη από έξι πολιτικά κόμματα και ιδρύματα της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού Κόμματος (PYD), που είναι το ηγετικό κουρδικό κόμμα στη βόρεια Συρία, είπε στους  δημοσιογράφους για το σχέδιο που τους πρότειναν οι Ρώσοι.

«Οι Ρώσοι μας είπαν ότι θα είμαστε ασφαλείς  μακριά από τις τουρκικές επιθέσεις εάν αφήσουμε την Αφρίν στο συριακό καθεστώς» , δήλωσε ο ίδιος , πράγμα  που έκαναν πριν λίγο με την έκκληση τους .

Ο  Bahjat Abdo, ανώτερος διοικητής στις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) και ο Αρχηγός της άμυνας στην Αφρίν, δήλωσε σε προηγούμενη αποκλειστική συνέντευξη ότι ποτέ δεν θα επιτρέψουν στις συριακές δυνάμεις να επιστρέψουν στην Αφρίν. Μόνο που τα πράγματα άλλαξαν.

«Καλύτερα με τον Άσαντ παρά με τον Ερντογάν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή της Αφρίν έχει αδειάσει από οποιαδήποτε αμερικανική στρατιωτική παρουσία. Επίσης όταν ξέσπασαν οι τουρκικές επιθέσεις στον Αφρίν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι είχαν αποσυρθεί όλες οι  ρωσικές στρατιωτικές μονάδες .

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος ΥΠΕΞ δηλώνει " Οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να οικοδομήσουν την  εμπιστοσύνη μας ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα πριν συζητήσουμε για την δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης 30 χιλιομέτρων στη Συρία". 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από τη Γαλλία, όπου συναντήθηκε με τον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Rex Tillerson, ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ξεκινήσουν συγκεκριμένες ενέργειες για να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη της Τουρκίας.

"Υπήρξε μια απώλεια εμπιστοσύνης με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μέχρι να εμπλουτιστεί η εμπιστοσύνη, δεν είναι σωστό να συζητηθούν αυτά τα θέματα", δήλωσε ο Çavuşoğlu.

Λαβρόφ: Οι Κούρδοι προσκλήθηκαν στο Συνέδριο για την Ειρήνη στη Συρία

Οι Κούρδοι προσκλήθηκαν στο Συνέδριο Ειρήνης για τη Συρία, που πρόκειται να διεξαχθεί στις 30 Ιανουαρίου στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβόφ γράφοντας κανονικά την Τουρκία.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο ρόλος των Κούρδων στη μετέπειτα διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης πρέπει να είναι εγγυημένος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λαβρόφ.

«Γι' αυτό κούρδοι αντιπρόσωποι περιελήφθησαν στον κατάλογο των Σύρων προσκεκλημένων στο Συνέδριο του συριακού εθνικού διαλόγου» στο Σότσι, διευκρίνισε.

Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι οι αμερικανικές ενέργειες στη Συρία αποτελούν είτε «εσκεμένη πρόκληση» είτε δείχνουν πως η Ουάσινγκτον δεν κατανοεί την κατάσταση εκεί.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ενθαρρύνουν τον κουρδικό αυτονομισμό με το σχέδιό τους να εκπαιδεύσουν στη βόρεια Συρία μια «δύναμη» που αποτελείται κυρίως από κούρδους μαχητές.

«Η Ουάσινγκτον ενθάρρυνε και συνεχίζει να ενθαρρύνει ενεργά τις αποσχιστικές φιλοδοξίες των Κούρδων: (...) είτε (οι Αμερικανοί) δεν καταλαβαίνουν την κατάσταση είτε πρόκειται για μια εσκεμμένη πρόκληση», δήλωσε ο Λαβρόφ, χαρακτηριίζοντας το σχέδιο για τη δημιουργία της δύναμης από τον διεθνή συνασπισμό «χονδροειδή ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις» της Συρίας.

 Ο Ερντογάν έστειλε τελεσίγραφο στον Τραμπ: Απέσυρε  τα αμερικανικά στρατεύματα από την Ιεράπολη!

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας την Τετάρτη, την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μανμπίτζ στη βόρεια Συρία, η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους πολιτοφύλακες των YPG, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την Τετάρτη, πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα επεκτείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Συρία στην πόλη Μάνμπιτζ, μια ενέργεια που θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει τις τουρκικές δυνάμεις ενώπιον εκείνων των ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την ομόλογό του της Αυστρίας, ο κ. Τσαβούσογλου επισήμανε ότι η Τουρκία δεν θα επιτεθεί εναντίον συριακών κυβερνητικών δυνάμεων εκτός εάν κινηθούν εναντίον της.

Και ο Πούτιν δεν έχει κουνήσει ούτε το μικρό του δαχτυλάκι ακόμα...

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FRTDocumentary%2Fvideos%2F1677193089003960%2F&show_text=0&width=476

Και νέοι νεκροί Τούρκοι-τουρκόφιλοι στην Αφρίν

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...