Εκκλησία της Ελλάδος

Θα βαπτίσει ο Ιερώνυμος σαν άλλος Τσίπρας το ΟΧΙ των Μητροπολιτών σε ΝΑΙ; Μήνυμα από Φανάρι οι “Νεοχωρίτες”;

Του Άγγελου Ρούσσου

Απόλυτα εγκλωβισμένος στην ψευδαίσθηση της δήθεν ενότητας και της εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης αποδεικνύεται ο Αρχιεπίσκοπος.

Η εικόνα των μπροστάρηδων Ιεραρχών στο χθεσινό συλλαλητήριο αποτέλεσε μια βαθιά ρωγμή στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Κόντρα στην Αρχιεπισκοπική γραμμή μια πλειάδα Μητροπολιτών έδωσαν βροντερό παρών στη χθεσινή λαοσύναξη αφήνοντας τον κ. Ιερώνυμο στην μοναξιά του σχοινοβάτη. Του σχοινοβάτη που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της αγαστής σχέσης του με τον ΣΥΡΙΖΑ και της ιστορικής του ευθύνης ως κεφαλή της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Η χθεσινή εικόνα λοιπόν δίχασε ξεκάθαρα την Ιεραρχία.

Η ενός ανδρός αρχή που αποτέλεσε το μοτίβο όλων των τελευταίων ετών φαίνεται να ανατρέπεται στην πράξη. Είναι η πρώτη φορά που Ιεράρχες αμφισβητούν τόσο ανοιχτά και απροκάλυπτα σε μια δημόσια εκδήλωση την ισχύ και γιατί όχι την “παντοδυναμία” του Αρχιεπισκόπου.

Μια αμφισβήτηση πάντως η οποία φάνηκε και στο πρόσφατο θέμα των Θρησκευτικών μιας και η μία μετά την άλλη οι Μητροπόλεις, κόντρα στην αρχιεπισκοπική γραμμή πάλι, στήριζαν-όπου δεν παρότρυναν- τις επιστροφές των φακέλων του μαθήτη στο υπουργείο.

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του μέρα λέει ο θυμόσοφος λαός. Και η δεύτερη αμφισβήτηση ενάντια στον κ. Ιερώνυμο είναι....χείρων της πρώτης.

Ιδίως με την επερχόμενη συνεδρίαση της Ιεραρχίας στις αρχές του άλλου μήνα. Εκεί που αναμένεται να δούμε αν οι πολλές επαφές του κ. Ιερώνυμου με την κυβέρνηση του έχουν αφήσει κανένα συριζικό...κουσούρι και σαν άλλος Τσίπρας βαπτίσει ΝΑΙ το δεδηλωμένο ΟΧΙ των Ιεραρχών.

Μια άλλη πτυχή του θέματος πάντως είναι και η εξής.

Το γράφαμε και χθες πως οι “Νέες Χώρες” μίλησαν δια των Μητροπολιτών τους. Με δεδομένη την παντελή αφωνία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για ένα μέγιστο εθνικό ζήτημα όπως το Μακεδονικό, που άπτεται και εκκλησιαστικής σχέσης με όσα συμβαίνουν με τους σχισματικούς των Σκοπίων και το Βουλγαρικό Πατριαρχείο, το ερώτημα που τίθεται είναι αν η χθεσινή στάση των Μητροπολιτών των “Νέων Χωρών” αποτέλεσε ένα έμμεσο μήνυμα από το Φανάρι.

Και παράλληλα ένα ακόμη κομμάτι στο πάζλ της σύγκρουσης με την Αθήνα ούτως ώστε να εκτεθεί ο κ. Ιερώνυμος.

Η παρουσία Μητροπολιτών όπως ο Μιλήτου Απόστολος , κατεξοχήν “Φαναρικός”, κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το παιχνίδι επομένως που παίζεται με αφορμή το Μακεδονικό είναι κατά πως φαίνεται μεγαλύτερο από ότι απλά φαντάζει και ο χρόνος θα δείξει τη συνέχεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...