Περιβάλλον

Η ΕΜΥ προειδοποιεί: Σε αυτές τις περιοχές θα χιονίσει σε λίγες ώρες - Ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν την χώρα μας

Άστατος αναμένεται ο καιρός την Τρίτη στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες και από το μεσημέρι πιθανόν να σημειωθούν παροδικές βροχές στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βόρειοι, βορειοδυτικοί 4 με 6 τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη νεφώσεις με χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά. Γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στη δυτική Μακεδονία τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 00 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές πιθανόν να σημειωθούν κυρίως στα κεντρικά και νότια και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Λίγες νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο. Παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι, βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα κεντρικά και βόρεια τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες και κυρίως στη βόρεια Κρήτη θα σημειωθούν παροδικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι δυτικοί, βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Οι άνεμοι δυτικοί, βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα 
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα βόρεια από 4 έως 9 και στα νότια από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Ο ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΡΥΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

Από το απόγευμα της σημερινής ημέρας (Δευτέρας), θα γίνει αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας αρχικά στη βόρεια Ελλάδα και εν συνεχεία και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Το αίτιο θα είναι οι ψυχρές αέριες μάζες που θα έρθουν από τις Βαλκανικές χώρες, θα εγκατασταθούν στη χώρα μας για 2 ημέρες και στη συνέχεια θα μας αποχαιρετήσουν.

ΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΣΕ ΒΟΡΙΑΔΕΣ

Αρχικά, οι νοτιάδες των προηγούμενων ημερών, θα δώσουν τη θέση τους σε ισχυρούς κατά περιόδους βοριάδες που θα καθαρίσουν την ατμόσφαιρα από τη σκόνη αλλά και που θα είναι το βασικό αίτιο για τη πτώση της θερμοκρασίας που θα ακολουθήσει. Φαίνεται δε, ότι ειδικά την Τρίτη, η ένταση των βορειοδυτικών ανέμων στα πελάγη θα φτάνουν τα 7 μποφόρ αλλά σε τοπικό επίπεδο ακόμη και τα 8. Για παράδειγμα, μια θαλάσσια περιοχή που θέτει υποψηφιότητα για πολύ ισχυρούς βοριάδες την Τρίτη, είναι η περιοχή από τον Θερμαϊκό μέχρι και τις Σποράδες.

ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΙΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Κατά τη διάρκεια της διήμερης ψυχρής εισβολής (Τρίτη – Τετάρτη), θα εκδηλωθούν αρκετές βροχοπτώσεις, όχι ιδιαίτερα ισχυρές, κυρίως στα νησιωτικά τμήματα, τόσο του Ιονίου, όσο και του Αιγαίου. Ωστόσο, σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, της δυτικής Μακεδονίας, της ΒΔ Αττικής και της ΒΑ Πελοποννήσου, θα εκδηλωθούν λίγες τοπικές βροχοπτώσεις οι οποίες πάνω από κάποια συγκεκριμένα υψόμετρα θα μετατρέπονται σε χιονοπτώσεις (βλ. εικόνα 1)

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΝ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ – ΠΑΓΕΤΟΣ

Ειδικά το πρωινό της Τετάρτης, οι ελάχιστες τιμές στις θερμοκρασίες των ορεινών τμημάτων της ηπειρωτικής Ελλάδας θα κατρακυλήσουν σε αρνητικές τιμές με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί παγετός στα τμήματα αυτά. Στις περισσότερες κεντρικές και βόρειες ηπειρωτικές περιοχές θα επικρατήσει ξαστεριά με αποτέλεσμα οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές ώστε να κατέβει ο υδράργυρος στις τιμές που φαίνονται στον χάρτη (βλ. εικόνα 2)

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, ναι μεν θα επικρατήσει κρύο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας (και ειδικά το πρωί), όμως οι τοπικές βροχές θα περιοριστούν στην Αττική, την Εύβοια, τις Σποράδες αλλά και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Πάνω από τα συγκεκριμένα υψόμετρα (βλ. εικόνα 3) θα εκδηλώνονται και τοπικές χιονοπτώσεις εξασθενημένες κατά βάση, με εξαίρεση τα ορεινά της Κρήτης όπου νωρίς το πρωί τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων θα είναι λίγο πιο ισχυρά.

ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αθήνα (Τρίτη : 13°C, Τετάρτη : 10°C, Πέμπτη : 14°C)
Θεσσαλονίκη (Τρίτη : 9°C, Τετάρτη : 9°C, Πέμπτη : 12°C)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Πολύ εξασθενημένα θα είναι κατά βάση τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων στην Αττική και εννοείται όχι γενικευμένα. Εκτιμώ πως το μεσημέρι της Τρίτης θα εκδηλωθούν ασθενείς κατά βάση τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά του νομού που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Βοιωτία, δηλαδή στα Βορειοδυτικά ορεινά τμήματα της Αττικής και πάνω από τα 1000 μέτρα. Επίσης, την Τετάρτη νωρίς το πρωί, θα χιονίσει τοπικά σε περιοχές των ανατολικών και βορείων τμημάτων του νομού Αττικής, έστω και πρόσκαιρα, πάνω από τα 600 μέτρα ενδεικτικά.

Στις αντίστοιχες περιοχές του νομού που έχουν χαμηλότερα υψόμετρα, εννοείται ότι θα εκδηλώνονται τοπικές βροχοπτώσεις κατά βάση ασθενείς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ Ο ΥΓΡΑΡΓΥΡΟΣ

Από την Πέμπτη και έπειτα θα αρχίσει η θερμοκρασία να παρουσιάζει άνοδο διότι οι ψυχρές αέριες μάζες θα «αποχωρήσουν» από τη χώρα μας, ενώ τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι πλέον μεγάλα για το σύνολο της χώρας.

Καθόλου ευχάριστα δεν είναι τα νεα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Ελλάδα σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ακαδημίας Αθηνών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, οι επιπτώσεις των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων θα οδηγήσουν σε μια επιπλέον άνοδο της θερμοκρασίας στην Ελλάδα, ιδίως το καλοκαίρι.

Μάλιστα θα υπερβαίνει τους τρεις βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας έτσι τους ετήσιους στόχους της Διάσκεψης του Παρισιού, το 2015.

Αυτό ανέφερε ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, σε ομιλία του σε πρόσφατη εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών. Θέμα, οι περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες από την ανθρωπογενή παρέμβαση στην κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Ζερεφός ανέφερε επίσης, ότι η ήδη παρατηρούμενη μείωση των βροχοπτώσεων του περασμένου αιώνα στη δυτική Ελλάδα, αναμένεται ότι θα συνεχισθεί και στον 21ο αιώνα. Συνέπεια, στο τέλος του τρέχοντος αιώνα οι βροχοπτώσεις αναμένεται να έχουν μειωθεί περισσότερο από 15% στη δυτική Ελλάδα.

Πιο ανησυχητική είναι η αύξηση στη συχνότητα της εμφάνισης ακραίων καιρικών καταστάσεων, που έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Και μιλάμε όχι μόνο για την αυξημένη πιθανότητα δασικών πυρκαγιών, αλλά επίσης και για την αγροτική παραγωγή.

Ο κ. Ζερεφός, εκτίμησε ότι ορισμένες παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας θα γίνουν ακόμη πιο ευάλωτες λόγω της διείσδυσης υφάλμυρου ύδατος, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

https://www.youtube.com/watch?v=umK-WgHc5BQ

https://www.youtube.com/watch?v=vLiecqMEEsM&t=16s

https://www.youtube.com/watch?v=c0yJhLfiZ5Q

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ