Ελληνοτουρκικά

Εντολή στους Έλληνες πιλότους: «Μην περάσει κανένα τουρκικό μαχητικό στο FIR Αθηνών» - Τον Ερντογάν θα συνοδεύουν τρία F-16 της ΠΑ

Η Πολεμική Αεροπορία απογειώνει μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ για να συνοδεύσουν το αεροσκάφος που θα μεταφέρει στην Αθήνα το Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά η εντολή που έχουν οι Έλληνες πιλότοι είναι να μην επιτρέψουν σε τουρκικά μαχητικά να παραβιάσουν το FIR Αθηνών και να τον εθνικό εναέριο χώρο.

Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Να επιχειρήσει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία να κάνει πράξει αυτά που δήλωσε ωμά χθες ο Ερντογάν, να αμφισβητήσει δηλαδή τα σύνορα της Ελλάδας, τα όρια του FIR Αθηνών και τον εθνικό εναέριο χώρο. Η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει άλλο βήμα πίσω. Ήδη, το να δεχθεί τον Τούρκο πρόεδρο μετά απ' αυτό το κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων είναι μεγάλο βήμα υποχωρητικότητας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τρία μαχητικά F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας θα απογειωθούν από την αεροπορική βάση της Λάρισας θα «παραλάβουν» τον υψηλό προσκεκλημένο νότια της Χίου λίγο μετά την είσοδό του στο FIR Αθηνών και θα τον συνοδεύσουν έως το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.

Αυτή άλλωστε είναι μια πρόβλεψη της εθιμοτυπίας που εφαρμόζεται κατά την επίσκεψη ξένων ηγετών και αρχηγών κρατών ως μέρους της απόδοσης τιμών που λαμβάνουν χώρα σε αυτές τις περιστάσεις.

Από την άλλη η ιδιαιτερότητα αυτής της συνοδείας είναι ιδιαίτερα υψηλή με δεδομένο ότι ο προσκεκλημένος είναι ο Σουλτάνος της Τουρκίας που θέλει την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ζητώντας την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και δίνει καθημερινά τον αγώνα στο Αιγαίο με τα μαχητικά που στέλνει να αμφισβητήσει το status quo στην περιοχή.

Οι ίδιες πηγές πάντως αναφέρουν πώς έχουν τεθεί σε ετοιμότητα και άλλα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να εμποδίσουν τυχόν απρόσκλητους επισκέπτες. Κι αυτοί είναι τα τουρκικά μαχητικά. Ο ρόλος τους σταματάει στα όρια του FIR Αθηνών.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...