Ελληνοτουρκικά

Τρομαχτική συγκέντρωση ισχύος γύρω από το Καστελόριζο: Στον αέρα ελληνικά, αιγυπτιακά και τουρκικά μαχητικά - Vertigo έπληξε τους Τούρκους


Τρομαχτική συγκέντρωση ισχύος ΝΑ της Καρπάθου και σε Καστελόριζο καθώς έχουν συγκεντρωθεί πλοία από τρεις ναυτικές δυνάμεις ενώ στον αέρα έλαβαν χώρα αερομαχίες τουρκικών -ελληνικών μαχητικών με τα αιγυπτιακά να είναι δίπλα και να έχουν λοκάρει και αυτά με τη σειρά τους, τους Τούρκους.

Αθήνα και Κάιρο περικύκλωσαν το Καστελόριζο με ισχυρότατη αεροναυτική δύναμη . Η Ελληνο-Αιγυπτιακή αρμάδα έφτασε τα χαράματα στο Καστελόριζο και απλώθηκε στη ΝΑ Μεσόγειο.

Μεγάλη κινητικότητα Τουρκικών πολεμικών πλοίων παρατηρείται μόλις 5ν.μ. ΝΑ της Ρόδου μεταξύ Λίνδου-Αφάντου.

Η Άγκυρα προσπαθεί να κατασκοπεύσει, να υποκλέψει τις επικοινωνίες και να αναλύσει τις συχνότητες που χρησιμοποιούν τα πολεμικά πλοία της Ελλάδας και της Αιγύπτου που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ρόδου, στο πλαίσιο της διμερούς άσκησης «Μέδουσα 2017».

Χθες η Άγκυρα έστειλε δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235 που, προκειμένου να πλησιάσουν την αρμάδα, έκαναν 37 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Σήμερα, ένα CN-235 και ένα ελικόπτερο της Τουρκίας πέταξαν στην ίδια περιοχή, σημειώνοντας τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και πέντε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Η Άγκυρα "οπισθοχώρησε" και προτίμησε να μη στείλει μαχητικά της στο Αιγαίο καθώς χθες σημειώθηκαν δύο εμπλοκές κατά τις οποίες οι τούρκοι χειριστές βρέθηκαν αντιμέτωποι με περισσότερα ελληνικά μαχητικά από ότι περίμεναν ενώ δίπλα πετούσαν και αιγυπτιακά μαχητικά στο πλευρό ελληνικών.

Η άσκηση είναι πολύ σημαντική σε μια χρονική περίοδο που η Αίγυπτος μετατρέπεται σε περιφερειακή δύναμη. Μάλιστα η Αίγυπτος έστειλε και το ελικοπτεροφόρο Ανουάρ Ελ Σαντάτ να ασκηθεί μαζί με τις Ελληνικές δυνάμεις

Ο Σίσι δεν σταματά τις παραγγελίες οπλικών συστημάτων. Παρακάτω δείτε την άφιξη του  αναβαθμισμένου Type-033/Romeos ειδικό για μεταφορά ειδικών δυνάμεων και την άφιξη του πρώτου Type-209/1400 από την Γερμανία μαζί με την πρώτη κορβέτα Gowind 2500.

Τα πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην άσκηση είναι έμφορτα με ειδικές δυνάμεις ενώ προσωπικό της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών συμμετέχει στην διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 5».

Από πλευράς ΠΝ:

Η Φ/Γ ΕΛΛΗ (ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΟ Ε/Π), Η Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ (ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΟ Ε/Π),

Η Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ (ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΟ Ε/Π),

ΤΟ Α/Γ ΙΚΑΡΙΑ, ΤΟ Α/Γ ΡΟΔΟΣ,

ΤΟ Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ,

ΤΟ ΤΠΚ ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ,

ΤΟ ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ και Η Κ/Φ ΑΗΤΤΗΤΟΣ

Επίσης δράση έχουν αναλάβει ένα αεροσκάφος AWACS, ένα ελικόπτερο SUPER PUMA, τέσσερα ελικόπτερα CHINOOK, τέσσερα Ελικόπτερα AH 64 .

Από πλευράς Αιγύπτου:

ΤΟ Ε/Φ ΕΝS ANOUAR EL SADAT,

Η Φ/Γ ENS ΤΑΗΥΑ ΜISR,

ΤΟ ΤΠΚ ENS ZECRY,

ΤΟ ΤΠΚ ENS FAHMY,

ΤΟ Υ/Β ENS S41

Επίσης η Αίγυπτος συμμετέχει με έξι F-16, δύο αεροσκάφη C-130, ένα αεροσκάφος Ε2-C και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων και τεχνικής υποστήριξης .

Ενώ Αθήνα και Κάϊρο διεξάγουν την άσκηση «Μέδουσα 2017», η Άγκυρα έχει παράτυπα δεσμεύσει δύο τεράστιες περιοχές με NAVTEX για τις οποίες δεν έχει την σχετική δικαιοδοσία.

Ανάλογη προκλητική κίνηση της Άγκυρας υπάρχει και στο κεντρικό Αιγαίο ανατολικά της Σκύρου. Συγκεκριμένα με την NAVTEX 1103/17 η Τουρκία εξαγγέλλει για την 1η Νοεμβρίου άσκηση έρευνας και διάσωσης μέσα σε περιοχή που αμφισβητεί την Ελληνική και Κυπριακή δικαιοδοσία στα FIR Αθηνών και Λευκωσίας αντίστοιχα.
https://twitter.com/EgyArmySpox/status/925361763306090496?ref_src=twsrc%5Etfw

Με την NAVTEΧ 1095/17 έχει «δεσμεύσει» μια τεράστια περιοχή που ξεκινά 22,5 ναυτικά μίλια από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης και φτάνει μέχρι και 18,5 ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου στην Κύπρο.

Το χρονικό διάστημα είναι επίσης απαράδεκτο σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, καθώς ξεκινά από τις 28 Οκτωβρίου χωρίς να προσδιορίζει ημερομηνία λήξης, αφού δεν έχει την σχετική δικαιοδοσία.
https://twitter.com/JosephHDempsey/status/922490173945991168?ref_src=twsrc%5Etfw

Πέρα όμως από το γεγονός αυτό, στην συγκεκριμένη περίπτωση η Άγκυρα είναι προκλητική καθώς μέσω των επιστημονικών ερευνών του ιταλικής σημαίας σκάφους «Odin Finder» για το οποίο έχει δεσμευτεί η περιοχή, η Τουρκία επιχειρεί αμφισβήτηση της Ελληνικής και Κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Για το ίδιο σκάφος και το ίδιο χρονικό διάστημα έχει εκδώσει NAVTEX και η Ελλάδα (έχει την σχετική δικαιοδοσία από τους διεθνείς οργανισμούς) μέσω του σταθμού Ηρακλείου. Την Ελληνική εξαγγελία «ακύρωσε» η Τουρκία εκδίδοντας τις NAVTEX 1113/17 και 1106/17.
https://twitter.com/EgyArmySpox/status/925098348620722176?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/JosephHDempsey/status/922463700199632897?ref_src=twsrc%5Etfw

 
https://twitter.com/JosephHDempsey/status/922462017453264899?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ