Ρωσία

Οι ΗΠΑ διέρρηξαν οριστικά τις ελληνορωσικές σχέσεις - "Πάρτε τους τα όπλα, μην εκτελέσετε κανονιοβολισμούς"

Εχουν ραγίσει οριστικά οι ελληνορωσικές σχέσεις; Ολα δείχνουν πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται "τελειωμένη" από τη Μόσχα μετά τα απανωτά διπλωματικά "φάουλ". Μάλιστα ένα περιστατικό το οποίο έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες, θεωρείται πολύ πιο "χοντρό" απ' όσα είχαν γίνει μέχρι τώρα. Το θέμα είναι η χώρα να κερδίσει κάτι από αυτή την πλήρη ταύτιση με τις ΗΠΑ. Πλέον η αντιρωσική στροφή είναι εμφανής...παντού.

Η Μόσχα θεωρεί ότι η Αθήνα έχει υπερβεί τα εσκαμμένα με μία κίνηση που χαρακτηρίζουν πρόκληση:

Στους πρόσφατους εορτασμούς για την επέτειο της ναυμαχίας του Ναυαρίνου στις 19-20 Οκτωβρίου για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια απαγορεύθηκε στο ρωσικό άγημα που παρήλασε στην Πύλο να... φέρει όπλα!

Αντίθετα σε όλες τις τελευταίες παρελάσεις οι Ρώσοι πεζοναύτες ή τα ρωσικά αγήματα έφεραν όπλα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, αλλά απαγορεύθηκε και στο ρωσικό αποβατικό πλοίο "Αζόφ" να εκτελέσει κανονιοβολισμούς προς τιμήν των νεκρών Ελλήνων και συμμάχων της Ρωσίας στη ναυμαχία του Ναυαρίνου που σηματοδότησε την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό.

Το περιστατικό αυτό θεωρείται ιδιαίτερα βαρύ και μάλιστα στη Μόσχα αναρωτιούνται γιατί στα Ελληνικά ΜΜΕ δεν "έπαιξε" η είδηση... Κοινώς "θάφτηκε" εντελώς.

Το δεύτερο περιστατικό.

Λίγη ώρα πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για τη Μόσχα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου καθώς και άλλοι αξιωματούχοι, η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να ματαιώσει την επίσκεψη τους αποκαλύπτει ο Θ.Αυγερινός.

Ο λόγος; Ανάμεσα στα πρόσωπα της ρωσικής αντιπροσωπείας που είχαν δηλωθεί, υπήρχαν και τέσσερις αξιωματούχοι της Κριμαίας. Άμεσα το ελληνικό ΥΠΕΞ ζήτησε να αντικατασταθούν τα τέσσερα αυτά πρόσωπα από κάποια αλλά, καθώς ΕΕ και Ελλάδα δεν αναγνωρίζουν πως η Κριμαία αποτελεί τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά της Ουκρανίας.

Η απάντηση της Μόσχας ήταν ξεκάθαρη: «Για εμάς η Κριμαία είναι ό,τι και η Μόσχα. Αναπόσπαστο κομμάτι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.»

Η ελληνική πλευρά φέρεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, να έθεσε βέτο στην παρουσία εκπροσώπων από την Κριμαία στη ρωσική αντιπροσωπεία αναφέρει δημοσίευμα.

Από την άλλη, η ρωσική πλευρά επέμεινε ότι ως οικοδεσπότης δεν μπορεί να δέχεται συστάσεις των φιλοξενουμένων για το ποιοι θα παρευρίσκονται ή όχι στην δική της αντιπροσωπεία και η ελληνική προτίμησε να ακυρώσει το ταξίδι.

Το γελοίο της ιστορίας είναι ότι ένας από τους πιο γνωστούς «ελληνιστές» του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Γκεόργκι Μουράντοφ, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας με την Ελλάδα είναι σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας και αντιπρόσωπός της στον πρόεδρο της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τρίτο περιστατικό.

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, στις 28 Μαΐου 2016, η ατμόσφαιρα ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα ήταν πολύ πιο θερμή από σήμερα. Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν αποβιβαζόταν στις Καρυές του Αγίου Aρους από την πολυτελή θαλαμηγό «Κύκνος 1» του Πολεμικού Ναυτικού για να συνεχίσει το δεύτερο και, όπως φάνηκε και τότε, πολιτικά σημαντικότερο γι’ αυτόν, σκέλος της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Εκείνο το πρωί σημειώθηκε ένα περιστατικό, το οποίο ενόχλησε έντονα την Αθήνα, αποσιωπήθηκε για λόγους διπλωματικούς. Στην Ουρανούπολη, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Ελλήνων αξιωματούχων, συνοδευομένων από τη φρουρά τους, επιχείρησε να επιβιβαστεί στη θαλαμηγό η οποία θα μετέφερε τον κ. Πούτιν στις Καρυές και στο Άγιον Όρος.

Εκεί βρίσκονταν ήδη οι πάνοπλοι άνδρες της φρουράς του Ρώσου προέδρου, κάνοντας σαφές ότι δεν μπορεί να επιβιβαστεί στο σκάφος οποιοσδήποτε πέρα από τον κ. Πούτιν και τη συνοδεία του.

Μάλιστα, οι Ρώσοι επισήμαναν ότι δεν μπορούσε να επιτραπεί ούτε η επιβίβαση Ελλήνων ενόπλων αστυνομικών. Αρχικά δημιουργήθηκε ένταση, ωστόσο η αυστηρή στάση της ρωσικής φρουράς δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Το επεισόδιο δεν έλαβε διαστάσεις αποκλειστικά και μόνο λόγω της διακριτικότητας που έδειξε η ελληνική πλευρά.

Μετά το 5:00 στο βίντεο που ακολουθεί παρελαύνει το ρωσικό άγημα χωρίς οπλισμό. Λέγεται ότι η αφορμή του αφοπλισμού ήταν ο απόπλους του "Αζόφ" από την Κριμαία, της οποίας την ρωσική κυριαρχία δεν αναγνωρίζει η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ