Κόσμος

"Επιτήδειος ουδέτερος" η Τουρκία ενόψει του μεγάλου πολέμου - «Είναι καιρός να εγκαταλείψουμε το ΝΑΤΟ»

Όλα δείχνουν ότι οι "γείτονες" Τούρκοι ετοιμάζονται να «κουνήσουν μαντήλι» στην συμμαχία λόγω διαφορετικής αντίληψης της δικής τους γεωστρατηγικής σε συνδυασμό με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. H Άγκυρα δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε ένα επερχόμενο πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία παίζοντας ξανά τον ρόλο που ξέρει καλύτερα, δηλαδή του επιτήδειου "ουδέτερου" .   

Επίσης η Άγκυρα θέλει να επιβάλει ένα δικό της σχέδιο για την δημιουργία μιας ιδιότυπης νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας με το ΝΑΤΟ να μην έχει πλέον λόγο στις τουρκικές επιδιώξεις και σχέδια όπως ...πριν.  

Αυτό δεν πρόκειται και δεν θα λάβει χώρα στην Τουρκία με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον γι αυτό και έχει ξεκινήσει η διαδικασία πιθανής «εξόδου» από την συμμαχία με όποιο κόστος.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ειδικό Burhanettin Duran, ένα αόρατο χέρι προσπαθεί να διώξει  την Τουρκία μακριά από τις δυτικές οργανώσεις όπως το ΝΑΤΟ.

Ένα σκάνδαλο που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των ασκήσεων στο ειδικό  Κέντρο Πολέμου του ΝΑΤΟ στο Στάβανγκερ της Νορβηγίας την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε οργή στην Τουρκία.

Η τουρκική κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώθηκαν κατά της στρατιωτικής συμμαχίας σχετικά με τις προσβολές που είχαν στόχο τον  Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και άλλοι αξιωματούχοι ζήτησαν συγγνώμη από την Τουρκία για το περιστατικό, ο Πρόεδρος Ερντογάν προειδοποίησε ότι «μια απλή συγγνώμη δεν ήταν αρκετή» και είπε ότι η Τουρκία, όχι μόνο ο ίδιος, έχουν μπει στο στόχαστρο.

Είναι προφανές ότι χρειάζεται πολλά περισσότερα από μια απλή επίβλεψη για ένα τέτοιο σκάνδαλο για να ξεδιπλωθεί. Φαίνεται ότι τα αισθήματα κατά της Τουρκίας, τα οποία έχουν προαχθεί από τις δυτικές κυβερνήσεις εδώ και αρκετό καιρό, οδήγησαν σε αυτήν την πρόκληση στην Νορβηγία .

Το γεγονός ότι η συγγνώμη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ενός οργανισμού που διοργανώνει με εξονυχιστική επιμέλεια κάθε εκδήλωση, και ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το περιστατικό .

Η γενική προσέγγιση του ΝΑΤΟ στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και η σύλληψη Τούρκων Γκιουλενιστών στρατιωτικών στην Τουρκία ήταν επιζήμια για την εμπιστοσύνη μεταξύ της Άγκυρας και της συμμαχίας.

Και πάλι, η τεταμένη σχέση της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έμμεσο αντίκτυπο στις υποθέσεις της χώρας με το ΝΑΤΟ.

Τα τελευταία χρόνια, οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι το PUC και η ομάδα (FETÖ) είναι τρομοκράτες , αλλά παρόλα αυτά έχουν μείνει μόνοι στον αγώνα  κατά αυτών των τρομοκρατικών ομάδων.

Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες της Τουρκίας να ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης για την αγορά του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, έχουν απεικονιστεί στα Δυτικά μέσα ενημέρωσης ως ένα βήμα ασυμβίβαστο με το πνεύμα του ΝΑΤΟ.

Η ουσία είναι ότι τα πράγματα έχουν χειροτερέψει και ορισμένες ομάδες στις δυτικές πρωτεύουσες, κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο ότι είναι δικτάτορας, ζητώντας την απόσυρση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι το ΝΑΤΟ αγνοεί κατάφωρα τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας, και βρίσκεται πίσω από όλα τα στρατιωτικά πραξικοπήματα και μνημόνια από το 1960 και επομένως δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη.

Μεταξύ των πιο ακραίων απόψεων στη συζήτηση είναι η έκκληση προς την τουρκική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, το οποίο ήταν και είναι «ανοιχτά εχθρικό» εναντίον της Άγκυρας.

Πρώτον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η «απομάκρυνση» της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ είναι ουσιαστικά αδύνατη επειδή δεν υπάρχουν ρήτρες σχετικά με τη  απομάκρυνση ενός μέλους της συνθήκης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ούτε η συχνή κριτική της Τουρκίας από  ορισμένους συμμάχους του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη συμμαχία.

Δεύτερον η άδικη κριτική από τα δυτικά κέντρα εξουσίας προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, μαζί με τα ερωτήματα που θέτει ο ίδιος για την ειλικρίνεια της φιλίας των  συμμάχων  με την Τουρκία, συμβολίζουν  την αναζήτηση της Άγκυρας για μια νέα και πιο δίκαιη σχέση.

Οι παρατηρήσεις του Τούρκου προέδρου αποσκοπούν στη διόρθωση της ασύμμετρης επίθεσης των δυτικών χωρών.

Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει μια σημαντική διάκριση μεταξύ της Τουρκίας που επικρίνει το ΝΑΤΟ για την προστασία των συμφερόντων της από την πιθανή αποχώρηση της χώρας από τη συμμαχία.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΝΑΤΟ είναι διεθνείς οργανισμοί, στους οποίους η Τουρκία επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τα εθνικά της συμφέροντα. Για να είμαστε σαφείς, η ένταξη της Τουρκίας σε τέτοιες οργανώσεις δεν είναι συναισθηματικό ζήτημα. Και είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να λάβουμε μέτρα που προωθούνται από ορισμένες ομάδες, τονίζει ο Τούρκος σύμβουλος.

«Όλες οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται σε μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Τουρκίας . Δεν έχουμε την πολυτέλεια να δεσμευτούμε σε οποιαδήποτε πλευρά χωρίς να υπολογίσουμε πώς θα οδηγηθεί  ο ανταγωνισμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ευρώπης. Εντούτοις, οι πολύπλευρες οργανώσεις όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ παραμένουν στρατηγικές επιλογές», καταλήγει ο ίδιος.

Ο Γιουνούς Σονέρ, αναπληρωτής πρόεδρος του αριστερού εθνικιστικού – κεμαλικού και Vatan Party («πατριωτικό κόμμα»), δήλωσε στο Sputnik ότι το θέμα της αποχώρησης της χώρας του από το ΝΑΤΟ έχει καθυστερήσει πολύ και ότι «η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία».

«Ένα παράδειγμα αυτού, είναι το γεγονός ότι η Άγκυρα αντιτάχθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στο ιρακινό Κουρδιστάν, όχι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Ένα άλλο παράδειγμα για την υποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, είναι η πολιτική της στη Συρία, η οποία δεν εντάσσεται στη στρατηγική του ΝΑΤΟ, αλλά ορίζεται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία, το Ιράν και έμμεσα με τη Συρία», πρόσθεσε

Μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι η  Τουρκία έχει ήδη σημαντικές εναλλακτικές λύσεις, όπως η ένταξή της στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, «Η ένταξή της στην οργάνωση αυτή, θα αποφέρει σημαντικά οφέλη και στις δύο πλευρές. Έτσι, βγαίνοντας από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και εντασσόμενοι στις ευρασιατικές δομές, η Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει να οδηγήσει την Ευρασία σε νέο επίπεδο».

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν και οι φωνές εντός του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που θεωρούν πως πλέον η Άγκυρα δεν αποτελεί αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο.

Πρόκειται λοιπόν για ανατολίτικα παζάρια του Ερντογάν με δύση και Ανατολή ( διότι ο Σουλτάνος έχει μυριστεί τι επίκειται) θεωρώντας την χώρα του «πολύφερνη νύφη» και  αναμένοντας το «ποιος» θα του δώσει τα …περισσότερα. Μόνο που τόσο ο ίδιος όσο και η χώρα του θα συντριβούν  κάτω από το βάρος  των γεγονότων  ενός επερχόμενου Τρίτου παγκόσμιου πολέμου στον οποίο δεν μπορεί να μείνει «ουδέτερη» η Άγκυρα ...όπως έκανε στον Δεύτερο διότι τον ρόλο αυτό  θα έχει  μόνο η Ελλάδα λόγω "ειδικών συνθηκών" .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ