Στρατηγός Δ.Γράψας: «Η Τουρκία ο μεγάλος ασθενής – Απειλεί αλλά και φοβάται» – Η μεγάλη ευκαιρία για να σώσει η Ελλάδα τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Δημοσίευση: 14 Νοεμβρίου 2017, 11:02 πμ | Ανανέωση: Νοεμβρίου 14, 2017 στις 6:06 μμ

Ο στρατηγός Δημήτρης Γράψας σπάνια μιλάει και όταν το κάνει έχει κάτι να πει. Αυτή τη φορά ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ μίλησε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρου Μαλλιά που τιτλοφορείται «Στον αστερισμό του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – Η Νέα Τουρκία και Εμείς» και αυτά που είπε κυρίως για την Τουρκία, για τους κινδύνους της Ελλάδας αλλά και για την αμερικανική πολιτική είχαν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο κ. Γράψας, που είχε ταχθεί από τότε που ήταν ακόμη σε ενεργό υπηρεσία υπέρ μίας αποφασιστικής πολιτικής έναντι των αξιώσεων της Τουρκίας, επισημαίνει πώς η χώρα του Ρ.Τ. Ερντογάν είναι «ο μεγάλος ασθενής» στην περιοχή και μπορεί να απειλεί, αλλά ταυτόχρονα φοβάται. Και οι φόβοι της Τουρκίας απορρέουν από την πολιτική του Ρ.Τ. Ερντογάν που θέλει να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία. Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει.

Στην ομιλία του, η οποία πέρασε στα ψιλά, ο στρατηγός Γράψας περιγράφει με ρεαλισμό τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και με σαφήνεια τις μεγάλες ευκαιρίες που πρέπει η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί, διεκδικώντας τον ρόλο που της ανήκει στην περιοχή. Η στροφή προς τη Δύση εκ μέρους της κυβέρνησης και οι ανάγκες των ΗΠΑ για έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή προσφέρει ίσως μοναδική ευκαιρία στην Ελλάδα.

Η ομιλία του στρατηγού Γράψα:

«Η Ελλάδα σήμερα, σ΄ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την αστάθεια, παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση που τη μαστίζει, παραμένει ένα από τα πλέον σταθερά και ασφαλή κράτη της ΕΕ και της Μεσογείου, σε αντίθεση με τις γειτονικές της χώρες.


Στα βόρεια σύνορα, η Αλβανία διακατέχεται από ένα τυχοδιωκτικό μεγαλοϊδεατισμό, ο οποίος κατά τα πρότυπα της Τουρκίας από την οποία ενισχύεται, φαντασιώνεται τη δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας με διεκδικήσεις εδαφών από τις γειτονικές χώρες , παράλληλα δε επιταχύνει τις διεργασίες για την θεσμική συνένωση με το Κόσσοβο. Ο αλβανικός εθνικισμός έχει διαποτίσει στο σύνολο το πολιτικό σύστημα της χώρας, η οποία μαστίζεται από την διαφθορά, την εγκληματικότητα, και τη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, αποτελεί την Ευρωπαϊκή Κολομβία.

Η FYROM από τη στιγμή που εμφανίστηκε ως ανεξάρτητη χώρα το 1992 στο χάρτη της βαλκανικής σχεδόν όλες οι γειτονικές χώρες – πλην Ελλάδας – εκδήλωσαν το έντονο ενδιαφέρον τους για τα εδάφη της. Δημιούργησε άμεσα αντιδράσεις με την εφαρμογή αλυτρωτικής πολιτικής, πολιτικής διεκδίκησης εδαφών εις βάρος της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, παραχάραξης της ιστορίας, οικειοποίησης συμβόλων κλπ. Το μεγάλο πρόβλημα της είναι ότι δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να πετύχει την συνοχή των διαφορετικών εθνοτήτων του πληθυσμού της ΣΕ ότι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα εκκρεμεί το θέμα της ονομασίας. Η όποια σταθερότητα υπάρχει στη χώρα, οφείλεται στην στήριξη της από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Ο μεγάλος ασθενής είναι η Τουρκία. Ανεξάρτητα με τις συγκρουσιακές σχέσεις που έχει ιστορικά με την Ελλάδα και την Κύπρο, από την επικράτηση του ισλαμικού κόμματος του Ερντογάν στην πολιτική σκηνή της χώρας, ακολουθεί μια πολιτική η οποία την απομακρύνει από παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους.

Αντιδρά με νευρικότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, επιδεικνύει αλαζονεία αλλά και φόβο, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα, αναπτύσσει ρητορική αμφισβήτησης των διεθνών συμφωνιών και του διεθνούς δικαίου, χρησιμοποιεί τις ΕΔ για επεμβάσεις εκτός συνόρων, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τρομοκρατίας, βρίσκεται σε συνεχή σύγκρουση με το κουρδικό στοιχείο και άλλες μειονότητες.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις της με την Χώρα μας η Τουρκία από 1970 και μετά ακολουθεί μία πολιτική αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, μέχρι του σημείου να φθάσουμε στο χείλος του πολέμου τον Μάρτιο του 1987 και τον Ιανουάριο του 1996.

Συνοπτικά η Τουρκία αμφισβητεί, το δικαίωμα της Ελλάδας να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μ. με απειλή πολέμου, το εύρος του εθνικού εναερίου χώρου, την κυριαρχία μας στα νησιά του Αιγαίου με συνεχείς υπερπτήσεις, τα θαλάσσια σύνορα, τις αρμοδιότητες της χώρας στο FIR Αθηνών και τέλος απαιτεί την αποστρατικοποίηση των Νησιών.

Προσπαθεί να οικειοποιηθεί την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Η Ελλάδα απαντά στην προκλητικότητα της Άγκυρας με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, ακολουθεί πολιτική ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων στην βάση του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης των ΗΕ για το δίκαιο της θαλάσσης (UNCLOS 1982). Την μόνη διαφορά που αναγνωρίζει είναι η επίλυση του θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

Σημαντικός παράγων στις σχέσεις μας είναι και η Ευρωπαϊκή προοπτική της. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της με την προϋπόθεση να πληροί τα κριτήρια, στα οποία περιλαμβάνονται, ο σεβασμός της αρχής της καλής γειτονίας αλλά και ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας (ελληνική μειονότητα, Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως).

Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ασκεί μία ιδιότυπη πολιτική σχέσεων με ακραίες χώρες, Ιράν, Σαουδική Αραβία οι οποίες εμφανίζονται να έχουν σχέση με την τρομοκρατία, αλλά και η ίδια κατηγορείται για παράνομες συνδιαλλαγές με τον ISIS, εισβάλει στρατιωτικά και διεκδικεί εδάφη από γείτονες χώρες, με σκοπό να εδραιώσει δικαιώματα στις πλούσιες σε υδρογονάνθρακες περιοχές του Ιράκ. Μεγάλο αγκάθι παραμένει η αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν.

Η Τουρκία γενικά ακολουθεί μία αποσταθεροποιητική πολιτική στο Αιγαίο, στη ν.α. Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή στη βάση μιας Νέο οθωμανικής νοοτροπίας η οποία συχνά την φέρει σε σύγκρουση με τα συμφέροντα άλλων χωρών στην περιοχή και όχι μόνο.

Πηγή μεγάλης αστάθειας είναι και η περιοχή της Μέσης και Εγγύς Ανατολής. Από το τέλος του Β΄ΠΠ, μαστίζεται από πολέμους, εμφυλίους πολέμους, , από την τρομοκρατία, από κάθε είδους λαθρεμπόριο, ξένες επεμβάσεις και ιδιαίτερα των Μεγάλων λεγομένων Δυνάμεων, οι οποίες αποσκοπούν στον έλεγχο της περιοχής για την εξασφάλιση των δικών τους συμφερόντων η για να αποστερήσουν την δυνατότητα η μία της άλλης.

Σημαντικός παράγων στην διαμόρφωση των εξελίξεων στην περιοχή είναι και ο Αμερικανικός, ιδιαίτερα μετά την εκλογή του προέδρου Τράμπ και της όποιας αποδοχής έτυχε από τον Αμερικανικό λαό.

Ο πρόεδρος Τράμπ αναμφισβήτητα δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα πολιτικός, ήταν και είναι ένας έμπειρος επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος καλείται να δει σήμερα τον κόσμο μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Στην προεκλογική του εκστρατεία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και Εθνικής Ασφάλειας υποστήριξε:

Την μη εξαγωγή εχθρότητας.

Τις δράσεις από θέση ισχύος.

Την χρησιμοποίηση της οικονομικής ισχύος.

Την δημιουργία συμμαχιών με συμμάχους με ίδια συμφέροντα.

Την αποτροπή με επίδειξη ισχύος.

Απλές, παλαιές αλλά πάντα σύγχρονες αρχές, για την ύπαρξη ενός κράτους , οικονομία, διπλωματία και ΕΔ, εκείνο που ξεχωρίζει είναι η βούληση αλλά και η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την ισχύ για την επιβολή της θελήσεώς του, σε όποιον διαφοροποιείται από τις απόψεις του για το εννοούμενο από αυτόν συμφέρον της χώρας.

Ο πρόεδρος Τράμπ ως επιτυχημένος επιχειρηματίας έπρεπε να το γνωρίζει καλά αυτό το παιγνίδι. Ωστόσο ο ιδιόμορφος χαρακτήρας του, φαίνεται να είναι πληθωρικός, παρορμητικός και αλαζών, δημιούργησε ανησυχίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μηδέ εξαιρουμένων και των συμμάχων των ΗΠΑ, παρά ταύτα η Αμερική διαθέτει μηχανισμούς που μπορούν και περιορίζουν τυχόν άστοχες αποφάσεις .

Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι ο Τράμπ είναι ένας απρόβλεπτος συνομιλητής, δεν γνωρίζει τις πολιτικές ισορροπίες και την διπλωματία και μπορεί να καταστεί επικίνδυνος, πάντως η αλήθεια είναι ότι για να κερδίσεις με τον Τράμπ πρέπει πρώτα να κερδίζει αυτός.

Οι ΗΠΑ σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα στην Μέση Ανατολή αλλά και στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ, δεν εμπιστεύονται την πολιτική και δεν ξεχνούν την στάση της Τουρκία στην επιχείρηση IRAQI FREEDOM, πρόσφατα ο Μπάνον πρώην σύμβουλος Στρατηγικής του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Τουρκία του Ερντογάν είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, είναι χειρότερη από το Ιράν.

Οι ΗΠΑ χρειάζονται ασφαλή ερείσματα στην περιοχή. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα, εφόσον θέλει μπορεί να επωφεληθεί της ευκαιρίας και να προσφέρει στις ΗΠΑ τα ερείσματα που έχουν ανάγκη με ισχυρά ανταλλάγματα.

Η Ελλάδα άσχετα με την ρητορική που χρησιμοποιούσε κατά καιρούς ποτέ δεν αρνήθηκε στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ την παροχή των όποιων διευκολύνσεων, απλά δεν επωφελήθηκε από αυτές γιατί τις αντιμετώπιζε φοβικά. Ανήκουμε σε συμμαχίες και διεθνείς ή πολυεθνικούς οργανισμούς, συνάπτουμε διμερείς αμυντικές συνεργασίες με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, τηρούμαι τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις μας αλλά δεν επωφελούμαστε από αυτές, για μικροπολιτικούς λόγους στο εσωτερικό.

Η Ελληνική Κυβέρνηση διαθέτει σήμερα την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν. Πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να αποκομίσει σοβαρά οφέλη για την ισχυροποίηση της χώρας στην περιοχή συμφερόντων μας και την επαύξηση των δυνατοτήτων στην εθνική ασφάλεια

Η Σούδα είναι μια από τις μεγαλύτερες βάσεις που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Σε στρατηγικό επίπεδο ελέγχει το χώρο από το Αφγανιστάν, την Μεσόγειο, ολόκληρη την Αφρική και μέρος της Ρωσίας. Σε ευκολίες μπορεί να δεχτεί μεγάλο αριθμών πλοίων, κάθε τύπου και μεγέθους με δυνατότητες ελλιμενισμού, τροφοδοσίας και επισκευών, διαθέτει αναβαθμισμένο αεροδρόμιο για την υποδοχή όλων των τύπων αεροσκαφών και έχει άριστη ηλεκτρονική υποστήριξη, σε συνδυασμό με ευκολίες και δυνατότητες που παρέχονται από τις υποχρεώσεις μας στο ΝΑΤΟ αλλά και από διακρατικές συμφωνίες, η Σούδα είναι αυτό που χρειάζονται οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει σημαντικό ρόλο. Σε μία περιοχή, που λόγω της πολυδιάστατης και ειρηνόφιλης, Εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε κατά το παρελθόν και ακολουθεί και τώρα, χαίρει της εμπιστοσύνης των κυβερνήσεων των κρατών της Μέσης Ανατολής όσο και της Β. Αφρικής.

Η Κυβέρνηση πρέπει να επωφεληθεί της ευκαιρίας και,

Να προχωρήσει στη σύναψη νέας διμερούς Αμυντικής Συμφωνίας, με εγγυήσεις ασφάλειας, έναντι των όποιων απειλών κατά της χώρας από όπου και αν προέρχονται και αμυντικής συνεργασίας για την επαύξηση των αμυντικών μας δυνατοτήτων

Αντικαταστήσει – ανανεώσει την σημερινή συμφωνία με μια πολυετή νέα συμφωνία και πέραν της 5ετίας, με ταυτόχρονη έγκριση ανάπτυξης και επέκτασης της βάσης της Σούδας, αλλά και άλλων εγκαταστάσεων στην Ελλάδα που ενισχύουν τις δυνατότητες της βάσης.

Γίνει η κύρωση της συμφωνίας αυτής, από την Βουλή.

Προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεών μας με τις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα με την Τουρκία και συνάψει διμερεί διακρατικές συμφωνίες με χώρες με τις οποίες έχουμε κοινά συμφέροντα στην περιοχή.

Παράλληλα στο εσωτερικό η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην χάραξη μιας ενιαίας εθνικής πολιτικής σε σοβαρούς τομείς του κράτους και ιδιαίτερα στον τομέα Εξωτερικών και Άμυνας, με την συμμετοχή και συναίνεση όλων των κομμάτων.

Στην ανάπτυξη της οικονομίας της.

Στον εκσυγχρονισμό και την επαύξηση της λειτουργικότητας του Κράτους

Στην επίτευξη μεγαλύτερης συνοχής στον λαό, με την αναβάθμιση της παιδείας της δικαιοσύνης και των κοινωνικών παροχών.

Στην αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό των ΕΔ μέσω της εκπαίδευσης και στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων, υψηλής τεχνολογίας και χαμηλού κόστους σε συνεργασία με την εγχώρια βιομηχανία και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, από προσωπική γνώση έχουμε τεράστιες δυνατότητες στον τομέα αυτόν της τεχνολογίας.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει πάρα πολλά μέχρι σήμερα, ξεκίνησε μετά τον Β΄ΠΠ με έναν εμφύλιο και έφθασε να συμμετέχει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Στο πλέον ασταθές και ρευστό περιβάλλον, είναι μία χώρα σταθερή, φιλειρηνική με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία, ας το εκμεταλλευτούμε για την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας».

 • Διγενης ακριτας

  1ος! Σωστος ο Στρατηγος.

  • Μαχητής

   Συγχαρητήρια !🍻🥇

  • RED OR DEAD

   Άξιος αδελφέ!!!;)

   • Μαχητής

    Δώστου και εσύ μετάλλιο να τον κάνουμε ολόχρυσο να αστράφτει!

 • ΠΕΥΚΕΣΤΑΣ

  ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ…

 • ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ

  Επ … έχασα τις πρωϊνές μάχες … άργησε το τρένο – ως συνήθως !
  Καλημέρα άρχοντες του διαδικτύου, ο Οδυσσεύς γύρισε στην Ιθάκη του …

  https://uploads.disquscdn.com/images/259e0d594a346570cb6ba41098fade530c6ac00f43bb3184572c93dd5ba1c30a.jpg

  • ΠΕΥΚΕΣΤΑΣ

   ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ…

  • RED OR DEAD

   Καλώς τον Πελεκυφόρο αδελφό!;)

 • Μαχητής

  Ξέρει κανείς αν η σελίδα βγάζει και περιοδικό άμυνας;

 • ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ

  Νέες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδολφος Μπουμπούκος,
  ο οποίος σε σημερινές δηλώσεις του υποστήριξε ότι ο διαβόητος εγκληματίας Χάνιμπαλ Λέκτερ
  είχε απελευθερωθεί με βάσει τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου…!

  Με οξύτατες δηλώσεις του -που κυμάνθηκαν πάνω από τα 120 ντεσιμπέλ- ο πρώην υπουργός τόνισε
  ότι έχοντας παρακολουθήσει πρόσφατα σε επανάληψη τη γνωστή ταινία στο Netflix,
  η αποφυλάκιση του διαβόητου εγκληματία τού κίνησε υποψίες, με αποτέλεσμα να διερευνήσει την υπόθεση…
  «Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα και με στοιχεία ότι ο Χάνιμπαλ Λέκτερ -αυτός που τρομοκρατούσε και έτρωγε τα θύματα του όπως οι κομμουνιστές-
  αποφυλακίστηκε με τον νόμο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» είπε χαρακτηριστικά ο Μπουμπούκος !

  Μετά από έντονες αντιδράσεις από το Μαξίμου – συγκεκριμένα ότι το 1991 που γυρίστηκε »Η Σιωπή των Αμνών»
  στην κυβέρνηση ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ότι ο Χάνιμπαλ δραπέτευσε και δεν αποφυλακίστηκε
  κι επίσης ότι είναι φανταστικό πρόσωπο…
  Ο πρώην υπουργός ανασκεύασε τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι εννοούσε »σαν τον νόμο Παρασκευόπουλου»,
  ενώ στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι παρασύρθηκε από την ένταση της ταινίας !

  https://uploads.disquscdn.com/images/b91b09e5508a76e387a7ea36868bb01146391ed80fe1514cf9e4e05aa57fdd35.jpg

  • Μαχητής

   Πετυχημένο ! Αδόλφος Μπουμπούκος….του ταιριάζει!

  • RED OR DEAD

   Για την «Μεγάλη Απόδραση των 11» ρι έχει να πεί ο Μπούμπουξ;Χαχαχαχαχα!!!;)

 • Deadpool_Nikeus

  όλα ωραία, όλα καλά… αλλά αυτό δεν αναιρεί το «παιχνίδι» που παίζεται…
  μην βλέπουμε τις βιτρίνες μόνο

 • Deadpool_Nikeus

  για τον Ύπαρχό μας

 • ΠΕΥΚΕΣΤΑΣ

  ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

  7 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΨΕΥΤΟΜΟΥΦΤΗ ΞΑΝΘΗΣ ΑΧΜΕΤ ΜΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΜΑΜΗ
  ΓΛΑΥΚΗΣ – ΦΙΕΣΤΑ – ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥΡΚΟΨΥΧΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ…

  http://www.stoxos.gr/2017/11/7_13.html

 • Doctor

  Ολοι ξεχνανε οτι κυβερνουν οι καταληψιες,κομματοσκυλα,μετριοτητες , οικολογοι του κ@λου φιλοισλαμιστες,φιλοπακιστανοι φιλοαφγανοι και δεν συμαζευεται

  • Γατονι

   Νομίζουν ότι κυβερνιόμαστε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ούτε που έχουν πάρει γραμμή ότι μας κυβερνά ο Τσίπρας και ο έμπορος όπλων Καμμένος.

  • RED OR DEAD

   Όλοι οι ανωτέρω περιλαμβάνονται στα 3α:
   άθεοι
   απάτριδες
   αναρχοάπλυτοι

   • Assurbanibal

    και βρωμιάρηδες

    • RED OR DEAD

     πασοκάρα για να ξεβρωμίσουμε σύντροφε!!!Χαχαχαχαχα!!!;)

     • Assurbanibal

      Πασοκαυγή να ξεβρωμίσει ο τόπος σύντροφε!

     • RED OR DEAD

      Χαχαχαχαχα!!!;)

  • Γατονι

   Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ένα σημαντικό μέρος του λαού είναι λαμόγια-οπορτουνιστές-παρτάκια-καλοπερασάκηδες.

   • Doctor

    Ειναι Το προβλημα,απο κει πηγαζουν ολα

    • Γατονι

     Ναι είναι το νο.1 πρόβλημα. Απο εκεί βγαίνουν όλα τα υπόλοιπα.

   • Γραικύλοι υπό σύμπλεγμα φιλαυτίας είναι

   • Jorge Melissas

    Οι μισοί τουλάχιστον έλληνες όταν λένε »έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση» εννοούν επιστροφή στον τρόπο ζωής πριν το 2010!Με τις πιστωτικές, τα διακοποδάνεια, τα Γκούτσι μούτσι και μυαλό
    κουκούτσι, τα 4Χ4 των 85.000 κυβικών, τις Αράχωβες, τις μπουχάρες, τις
    βουλγαρορουμανοφιλιππινέζες,..με τα όλα τους!
    Δυστυχώς τούτος ο συμπλεγματικός και βαθειά αμόρφωτος λαός (αμόρφωτος
    »εν τω βάθει», άσχετα με τα πτυχία, τα ντοκτορά και τα Derre) τίποτα
    δεν διδάχτηκε.Γιατί δεν είναι ικανός να διδαχτεί τίποτα.
    Απώλεσε την ικανότητα του »διδάσκεσθαι» μαζί με την απώλεια της
    διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στα σχολεία, με την τριαντάχρονη τριβή
    με την πασοκική λαμογιά, με την εγκατάλειψη των »πατρώων» ηθών και
    εθίμων για χάρη του κάθε αγίου Φραγκίσκου κάθε »Thanksgiving Day» και
    κάθε εισαγόμενης αμερικανιάς,
    ..με την θεοποίηση της κατανάλωσης, με την αποκλειστικότητα της επικοινωνίας μέσω smarthones, tablets, skype, και viber,
    ..με την εμπορευματοποίηση της ίδιας του της ζωής, των ευτυχισμένων και δυστυχισμένων του στιγμών,
    ..με την ανάθεση της σκέψης και της πράξης του στα χέρια ηλίθιων και απατεώνων πολιτικών,
    ..με το ξεπούλημα των αξιών του στον βωμό της γρήγορης »επιτυχίας», και μιάς από αυτήν τάχα προερχόμενης ντεμέκ ευτυχίας.
    Έξη χρόνια εθνικής και κοινωνικής καταστροφής, δυό εκατομμύρια άνεργοι, πάνω από δέκα χιλιάδες αυτοκτονίες,
    ..δεν δίδαξαν τίποτα στους μισούς τουλάχιστον από μάς.
    Μετά από αυτό το συνταρακτικό συμπέρασμα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί αν
    η κρίση και τα μνημόνια είναι εφαρμογή του νεοναζισμού της
    Παγκοσμιοποίησης,
    ..ή Θεία Δίκη και δίκαιη ατιμωρία για έναν λαό που από μόνος του πέταξε στα σκουπίδια την εθνική και ηθική του ταυτότητα;
    Μήπως πρέπει να πιούμε το πικρό ποτήρι μέχρι το τέλος, αφού είναι
    πρακτικά αδύνατον να απομονωθεί και να αποκοπεί το σάπιο μισό της
    κοινωνίας;
    Ή μήπως τελικά να αθωωθούν και οι υπαίτιοι για χάρη των αθώων;
    Τί είναι προτιμότερο; Η τί είναι χειρότερο;
    Να καταδικάζεις αθώους,
    ή να αθωώνεις ενόχους;..

    • αλιευς

     Συμφωνώ εκτός από τα ποσοστά… Δεν είναι οι μισοί τουλάχιστον Έλληνες που σκέφτονται την εφήμερη καλοπέραση αλλά ..’όλοι οι Έλληνες (εξαιρείται μια …»αμελητέα ποσότητα» συνειδητών και μάχιμων Ορθοδόξων) .Ξέρω και τι σας κάνει να μην «αναγνωρίζετε» τους μισούς περίπου που σας ξέφυγαν! Είναι η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ των «μορφωμένων» πολιτών…. (ναι είναι τόσοι πολλοί!!), που με διάφορα» σοφίσματα και πολιτικάντικους ελιγμούς, επειδή κατανοούν επακριβώς! τα γενικά κριτήρια που θα τους αποκάλυπταν! (εκεί τους βοηθάει η «μόρφωση»), ότι είναι συνυπεύθυνοι για τις «αδικίες» που έγιναν και θα γίνονται ! …χρησιμοποιούν μέθοδο «απόκρυψης-παραλλαγής» τόσο φαρισαϊκή ! που πρέπει να εφεύρουμε νέο όρο για να μην αδικούμε τους τότε φαρισαίους! Συμπερασματικά, η Θεία δίκη είναι πολύ δίκαιη ! Η ενοχή ή αθωότητα δεν προκύπτει συγκρίνοντας την ποσότητα της ενοχής-ζημιάς (? πως να την μετρήσει εξάλλου ένας ..θνητός ?) αλλά προκύπτει από το αν έκανε η όχι παραβίαση ακόμα και ενός …ελάχιστου! κανόνα – νόμου, (εξ όλων των νόμων!).
     ‘Άρα το δίλημμα που «λογικοφανώς» έθεσες…» Τί είναι προτιμότερο; Η τί είναι χειρότερο;
     Να καταδικάζεις αθώους,
     ή να αθωώνεις ενόχους;..
     …θεωρώ ότι πρέπει να πάει περίπατο.
     Νομίζω δλδ ότι απλά. Η Θεία δίκη, «χρησιμοποιεί» κάποιους ενόχους με εξουσία, για να αποδώσει την δικαιοσύνη Της και στους ενόχους που δεν είχαν-έχουν εξουσία. Διακρίνω λοιπόν ανάμεσα στους ενόχους και υπευθύνους των καταστάσεων που βιώνουμε όλοι, «ενεργητικούς ενόχους» και παθητικούς ενόχους» , «συνειδητούς και μη συνειδητούς», «μακρόβιους και βραχύβιους στην ενοχή τους» κ.α. παρόμοιες κατηγορίες που διαφοροποιούν, θέση, διάρκεια, κ.α. μεταξύ ενόχων. Γνωρίζω πως γνωρίζεις αρκετά :) ώστε να κατανοήσεις τι λέω.
     Δεν μπόρεσα να δεχτώ αδιαμαρτύρητα ! το τελευταίο δίλημμα σου που όπως διαπίστωσες, δεν εκφράζει σε καμιά περίπτωση επιλογές Θείας Δίκης !

    • Πολύδωρος

     Υπέροχες οι θέσεις σου.
     Ναι, φίλτατε Jorge Melissas. Πρέπει να πιούμε το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους, ΑΚΡΙΒΩΣ διότι «είνα πρακτικά αδύνατον να απομονωθεί και αποκοπεί το σάπιο μισό της κοινωνίας».
     Εν όσω μπορούμε να πλέουμε και να κινούμαστε στην επιφάνεια του ποτηριού σαν μυγαλίδες δεν αλλάζει τίποτε. Η κάθαρση θα έλθει αφού πρώτα πιάσουμε μαύρο-άσπλαχνο πάτο, κι αρχίσουμε να σκοντάφτουμε σε υφάλους και να ματώνουμε. Τότε μόνο θα τον καθαρίσουμε από τα κατακάθια της κοινωνίας μας. Και αυτά μάλλον είναι η πλειονότητα του πληθυσμού. Συγκεκριμένα εκείνη που ψηφίζει τους φιλονεοταξικούς, μνημονιακούς πολιτικούς μας.

 • Γατονι

  Λυπάμαι που θα απογοητεύσω τον κ.Γράψα αλλά το τσιπρόνι ενδιαφέρεται μόνο για ψηφαλάκια και παραμονή σε μια καρέκλα και οτι συνεπάγεται: δεξιώσεις-5στερα ξενοδοχεία-συναντήσεις με διεθνείς προσωπικότητες κλπ

 • Είπε κανείς οτι οι Έλληνες ( ερωτηματικό) πολιτικοί θέλουν να κατοχυρώσει η Χώρα τα κυριαρχικά της δικαιώματα? Πότε, που, πως?

  • Doctor

   Βλεπε 13 σχολια πιο κατω

   • Ποιο εννοείς γιατρέ μου? Όσο ψάχνω, βλέπω 13 χρόνια πίσω, 3 δεκαετίες πίσω, 30 δεκαετίες πίσω κλπ…το ΊΔΙΟ ΧΑΛΙ

 • RED OR DEAD

  Στρατηγέ, δεν μας κυβερνούν Έλληνες, αλλά Ελληνόφωνοι…

  • ΄Καλά έβαλα ερωτηματικό λοιπόν στο αν είναι Έλληνες. Αλλά και στην λαλιά δεν τα πολυκαταφέρνουν,… ΜΗΝ ξεχνάς τον ΓΑΠ. τον Τσακαλώτο , τον Γιάνη…

   • RED OR DEAD

    …και τον σημίτη!(Αν με πιάνεις…)

    • Σε πιάνω και επικροτώ ΄-)
     ό,τι ετοιμαζόμουν να τον μνημονεύσω- πιάσε…κόκκινο :-)

   • Γατονι

    Ελληνες αλλά αμόρφωτοι και λαμόγια. Ο χειρότερος συνδυασμός. Οι χουντικοί ήταν αμόρφωτοι αλλά τουλάχιστον δεν ήταν (τόσο) λαμόγια.

    • Harald Hardrada MERCYLESS

     οι χουντικοι αμορφωτοι?

   • Ο Βαρουφάκης έφαγε το ξύλο της ζωής του από τους μπράβους του λαθρέμπορου της κόκας επειδή κατάφερε να ξεφτιλίσει τον Ντάισελμπλουμ μπροστά στις κάμερες!

    https://uploads.disquscdn.com/images/6760cac827b039302c0500c3996970622ac01e8878e680b079674b27ee887c88.jpg

 • Κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας της οποίας ο Πρωθυπυργός βρίζει την πολυπληθέστερη τάξη της ( Αστική) με την κάθε ευκαιρία όπως εχθές στην εξαγγελία του για «ενίσχυση» . Κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας που η στοχευμένη αστική τάξη της χώρας χρεώθηκε σε ατομικό επίπεδο με 35.000 Ε ( minimum) έχει δώσει ήδη καμμια 10.000 Ε σε άμεσους φόρους ώστε να μοιραστούν 180 Ε στους «ατυχήσαντες» οι οποίοι στην πλεοψηφία τους είναι είτε ιθαγενοποιημένοι είτε συνταξιούχοι που έχασαν πάνω από το 60% των χρημάτων που ελάμβαναν .Κυριαρχικά δικαιώματα σε μια χώρα που διώχνει, καταδιώκει, πληστηριάζει ΖΩΕΣ..

 • ΠΕΥΚΕΣΤΑΣ

  ΣΚ@ΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΟ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ…

 • Γατονι

  Ο σερίφης του Νότιγχαμ μοιράζει ψίχουλα στο πόπολο

 • Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα παραχωρήθηκαν στον ΟΗΕ και το ΔΝΤ.

 • ΕΡΝΤΟΜΑΣΤΟΥΡΑ

  Μπρεεε η Τουρκία δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ καλός γείτονας με οποιαδήποτε μορφή κυβέρνησης γι’αυτό κάθε δική μας πολιτική πρέπει να έχει ένα μοναδικό στόχο, ΤΗΝ ΔΙΆΛΥΣΗ ΤΗΣ, οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί τα αλυτρωτικα της σχέδια. Ας παραμερίσουμε την κατευναστικη εξωτερική πολιτική έναντι τής Τουρκικής αδιαλλαξίας γιατί δεν φέρνει ουδέν αποτελέσματα εκτός την ενίσχυση της αδιαλλαξίας της και ας τούς χτυπήσουμε όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και εκεί πού τούς πονάει περισσότερο, ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΌ ΤΗΣ από τις φυσικές πηγές ενέργειας.

  • ιωαννης

   χμμμ….βουλευτης εισαι?…η πας για τετοιος ε? …λεγε ρε!

 • Κωνσταντινος Χατζης

  Ηθος και πατριωτισμος Ε Λ Λ Η Ν Ο Σ ,Και μην μου πει κανεις οτι ετσι σκεπτονται και οι πολιτικοι μας.Διοτι αν σκεπτοντο ετσι δεν θα ταπεινωναν την Χωρα στο σημερινο χαλι.Η λεγεται ΝΔ η ΠΑΣΟΚ η ΣΥΡΙΖΑ. γιατι και τα τρια κομματα ειναι ενας ο ενοχος.

 • Spyros Spyropoulos

  Καλα κανει και φοβαται η Τουρκια…..να τρεμει πρεπει!

  • Deadpool_Nikeus

   ξανοίχτηκε πολύ…

 • ΠΕΥΚΕΣΤΑΣ

 • ΚΑΛΗ ΠΑΤΡΙΔΑ

  Σ’ αυτή τη χώρα, για να προσπαθήσει κάποιος να μιλήσει ειλικρινά , πρέπει να έχει τον τίτλο του «τέως». Τέως πολιτικός , στρατιωτικός, δικαστικός κσι πάει λέγοντας. Είναι απορίας άξιον αν η φώτιση τους έρχεται αφού εγκαταλείψουν την καρέκλα ή απλά φοβούνται όσο είναι εν ενεργεία και απλά ως συνταξιούχοι – και για λόγους υστεροφημίας , θυμούνται τι έπρεπε να κάνουν αλλά δεν το έκαναν. Είναι πολύ βολικό να φορτώνεις στις πλάτες του επόμενου το φορτίο που εσύ έπρεπε να κουβαλήσεις αλλά δυστυχώς δεν είναι καθόλου παραγωγικό και οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο. Το αδιέξοδο που βασανίζει την Ελληνική κοινωνία τα τελευταία διακόσια χρόνια. Αυτό που λείπει από την πολιτική μας σκηνή είναι η ειλικρίνεια και η τόλμη. Δεν αναφέρω την φιλοπατρία γιατί θα πρέπει να είναι δεδομένη σε κάποιον που έχει υψηλόβαθμη θέση. Τα υπόλοιπα είναι για το πεντάλεπτο δημοσιότητας του καθενός μας. Όλοι λίγο ώς πολύ ξέρουμε τι πρέπει να γίνει. Το ερώτημα είναι ποιος έχει τα @@ να το κάνει πράξη.

  • ιωαννης

   σε αυτην την χωρα για να ακουστει καποιος που μιλαει με ειλικρίνεια πρεπει πρωτα να εχουν παρει οι κυβερνώντες ακομα και τα βρακια των κάτοικων της χωρας αυτης! π.χ. τεος καραντζαφερης νυν μιχαλολιακος.

 • Deadpool_Nikeus
 • Αναρμοστος

  Γιατί όλοι οι στρατηγοί θυμούνται να ανοίξουν το στόμα τους κατόπιν εορτής, δλδ. όταν βγουν στην αποστρατεία ? Αν και ο στρατηγός Γράψας καρατομήθηκε από την Μπακογιάννη, κατά απαίτηση των Τούρκων στο ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα στους αμέρικα αλάιανς! Αυτό τουλάχιστον το γεγονός τον τιμά!
  Αλλά ο στρατηγός δεν έχει πάρει μυρουδιά, ότι εδώ και κάμποσα χρόνια, βάσει των μνημονίων που υπέγραψαν κατά παράβαση του Συντάγματος οι πολιτικοί μας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας παραχωρήθηκαν σε ξένα κέντρα αποφάσεων, κατά απαίτηση των δανειστών και ότι η χώρα δεν ασκεί κυρίαρχη οικονομική και εθνική πολιτική ??? Το ότι βρισκόμαστε υπό κατοχή, δεν το έχει πάρει ακόμα χαμπάρι ??? Ποία γεωστρατηγική ευκαιρία να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα, από την στιγμή που δεν ασκεί εξωτερική πολιτική η ίδια ?? Εάν δεν έχει την έγκριση από τους δανειστές, δεν μπορεί ούτε το μολύβι του να ξύσει ο φερόμενος ως Υπ.Εξ. και όλοι οι υπόλοιποι φερόμενοι ως υπουργοί και κυβερνήτες και εσύ μας μιλάς για ευκαιρίες και πράσινα άλογα…??!?! Το ότι το στράτευμα είναι υπό κατάρρευση, λόγω των μνημονίων, το έχει πάρει καθόλου χαμπάρι ή από εδώ πάν’ κι άλλοι…?!
  Τον συγκεκριμένο στρατηγό τον έχω σε πολύ μεγάλη υπόληψη και σεβασμό, αλλά όταν απλά γράφει για να γράφει, σε τέτοιες περιόδους, αντί να ξεσηκώνει και τις πέτρες για να ελευθερωθεί και πάλι η χώρα και να προχωρήσει μπροστά, ως όφειλε βάσει του στρατιωτικού του όρκου που έχει δώσει εις την πατρίδα και στο Σύνταγμα της, τότε λυπάμαι, αλλά τα ακούω βερεσέ όλα αυτά που λέει…!

  • ιωαννης

   σου παραθέτω ενα πρόσφατο σχόλιο μου….και αν μπορεις καταλαβαινε το έξης>>>σε ενα πολυδιάστατο μέτωπο οπου ενεργούν πλυθοι δυνάμεων ειναι σοφο να διακρινεις ποτε ενας εκ των εχθρων σου βρίσκετε η πορευετε στα δοντια ενος ισχυροτέρου απο εσενα στρατου….εσυ τοτε ΔΕΝ αναμηγνηεσε..αυτο δεν το «λεει» ο γραψας στο αρθρο του …γιατι θεωρει πως μιλαει σε σοφο ακροατιριο !
   λεει ο γραψας¨…
   «Οι ΗΠΑ χρειάζονται ασφαλή ερείσματα στην περιοχή. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα, εφόσον θέλει μπορεί να επωφεληθεί της ευκαιρίας και να προσφέρει στις ΗΠΑ τα ερείσματα που έχουν ανάγκη με ισχυρά ανταλλάγματα.»
   μας λεει δηλαδη ..οτι Η ΜΟΝΑΔΙΚΉ ΥΠΕΡΔΎΝΑΜΗ USA θα ξεπαστρέψει το γερμανο ελεγχόμενο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…και τονιζω το >>>οικονομικο κατεστημενο<<<
   μια συμβουλη …
   ειμαι βεβαιος οτι πομπολας αλαφουζος και σια ετοίμασαν τις βαλίτσες με άγνωστο προορισμό…
   εγω να τους πω…οτι οπου και να κρυφθούν (δηλ.μοναχο η βερολινο αααχχαχαχααα) ΕΑΝ ΟΙ Η CIA τους κατατάξει σε ομάδα κινδύνου , για την ασφάλεια της Ελλάδας η των συμφερόντων της usa ….(αν δεν το έκαμε ήδη) τοτε καλητερα μην ανοίγετε την πορτα σε αγνωστους!

   • ιωαννης

    ο.κ.

  • ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ «ΟΠΑΔΟΣ» ΚΑΝΕΝΟΣ-1ος

   ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ…
   Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΑΤΑΝΑΣ ΚΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ… ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΕΧΘΡΟ ΠΟΥΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ…(ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ…)
   ΔΥΧΩΣ ΧΡΙΣΤΟ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΟΣ…ΕΚΤΩΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ…

   • Αναρμοστος

    Ο Θεός να βάλει το χέρι του και να μας φυλάξει, εμάς κι όλον τον κόσμο…!

 • Πολύδωρος

  Η Ελλάς έχει ανάγκη εθνικής κυριαρχίας και αυτοδυναμίας. Συμμαχίες όπου μόνον δίνεις χωρίς να παίρνεις, δημιουργούν πελατειακές σχέσεις μεταξύ συμμάχων που εξαντλούν τις δυνάμεις της κρατικής οντότητος, διαχωρίζουν το λαό από την άρχουσα τάξη του, και δένουν κάθε προοπτική για το μέλλον του Γένους στο άρμα του ισχυροτέρου συμμάχου.
  Συμφέρον της Ελλάδος είναι να έχει πολιτική ανεξαρτησίας και ουδετερότητας όσο το δυνατόν περισσότερο.
  Αστειευόμενοι μπορούμε να πούμε πως καλά θα είναι να έχουν μια βάση στην Σούδα οι Ρώσοι, και γιατί όχι και οι Κινέζοι; Έτσι οι τρεις μεγάλοι θα αναγκαστούν να τα βρούν μεταξύ τους τουλάχιστον στην Κρήτη, εμπνεόμενοι από την αύρα της που αναδύεται από τους ειρηνόφιλους, μη βίαιους, και φιλήσυχους κατοίκους της.

  • ιωαννης

   ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΙς ΕΛΛΑΔΑς ΕΙΝΙΑ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ οτι εχουν συμφερον να συνεργαζοντε σε καθεστος υποταγής μαζι της….σοφο εκ μερους της ελλαδας ειναι να μην το διχνει αυτο….αλλα σιωπηλά να το απαιτεί

 • ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ «ΟΠΑΔΟΣ» ΚΑΝΕΝΟΣ-1ος

  ΜΕ ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΛΑΔΙΑ ΑΥΤΟΥ, ΕΧΘΡΙΚΟΤΑΤΟ, ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙ ΥΠΟΥΛΟ, ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΚΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ …. ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ, ΚΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΣΧΗΜΑ ΛΟΓΟΥ….
  Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ ΚΙ ΟΧΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ…
  ΟΤΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕΤΑΝΟΗΣΕΙ, ΚΙ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΤΟΤΕ ΕΚΕΙΝΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ…
  ΟΣΟ ΠΟΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΠΟΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΚΙ ΤΟΣΟ ΠΟΙΟ ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ..