Εθνικά θέματα

Κρίση στο Αιγαίο εν μέσω «Παρμενίων» επιδιώκουν οι Τούρκοι - «Τζαρτζάρουν» τα ελληνικά πλοία και στέλνουν μαζικά F-16 να εμπλακούν σε σκληρές και επικίνδυνες αερομαχίες με τα μαχητικά της ΠΑ

Ολόκληρος ο Στόλος βρίσκεται στο Αιγαίο για την διεξαγωγή της τελικής φάσης της διακλαδικής άσκησης των Ένοπλων Δυνάμεων «Παρμενίων 2017», αλλά οι Τούρκοι δεν πτοούνται και προκαλούν στο Αρχιπέλαγος. Έχουν βγάλει έξω από το ναύσταθμο του Ακσάζ αρκετά πλοία για να πραγματοποιήσουν δήθεν άσκηση, ενώ στο αέρα προχωρούν σε μπαράζ παραβιάσεων όπως έδειξε και η χθεσινή ημέρα.

Το που το πάει η Τουρκία είναι γνωστό. Αμφισβητεί κάθε κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας και επιδιώκει την αμφισβήτηση έως και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος νησιών του Αιγαίο πότε «ακυρώνοντας» την Συνθήκη της Λωζάνης και πότε διεκδικώντας 18 ή και περισσότερα νησιά. Το ζητούμενο είναι ωστόσο και προκαλεί προβληματισμό στους επιτελείς του Πενταγώνου είναι μέχρι που μπορεί να φτάσει η Τουρκία.

Είναι γεγονός πώς τα προβλήματα που έχει είναι πολλά και μείζονα, ιδίως στα ανατολικά της σύνορα. Αυτό όμως δεν την εμποδίζει να προκαλεί τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Κι ο λόγος είναι πώς θέλει αφενός να προάγει τις αναθεωρητικές της τάσεις και αφετέρου να δείξει πώς είναι μία μεγάλη δύναμη και μπορεί να αντιμετωπίσει πολλά μέτωπα ταυτόχρονα.

Κινείται δηλαδή στην λογική του... τσαμπουκά ή κανείς θα έλεγε του τρομοκράτη που δεν διστάζει να βάλει φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή. Σε αυτό συμβάλει και ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν με τις παρανοϊκές του θέσεις και απόψεις. Μπορεί μέχρι στιγμής να του έχει βγει, λόγω της στρατηγικής θέσης της Τουρκίας, αλλά κανείς δεν είναι βέβαιος έως πότε...

Μέχρι τότε πάντως και ενώ όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται στο Αιγαίο οι Τούρκοι απειλούν με «ναυμαχία», αφού έχουν βγάλει έξω από το Ακσάζ δεκάδες σκάφη επιφανείας για να εκτελέσουν γυμνάσια σε περιοχές που έχουν καθορίσει. Είναι περισσότερο από προφανές πώς είναι μία ενέργεια κόντρα στον «Παρμενίων» θέλοντας να δείξουν και αυτοί που είναι «παρόντες» στο Αιγαίο και όλες οι κινήσεις είναι υπό την επιτήρηση τους.

Ίσως όμως και αυτό να διευκολύνει τα σενάρια και τα σχέδια των Ένοπλων Δυνάμεων, καθώς τα ελληνικά πλοία βλέπουν ως «στόχους» τα τουρκικά, τα «λοκάρουν» στη στρατιωτική ορολογία και κάνουν παίγνια με τη βύθιση τους, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφουν τις κινήσεις αντίδρασης τους απέναντι σε αυτές του Στόλου.

Εκείνο που προβληματίζει περισσότερο πάντως την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι η δραστηριότητα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Η προκλητικότητα των Τούρκων έχει χτυπήσει «κόκκινο», είναι ποιοτικά αναβαθμισμένη, ενώ η συμπεριφορά των Τούρκων χειριστών χαρακτηρίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις έως επικίνδυνη που μπορεί να προκαλέσει ατύχημα και ελληνοτουρκική κρίση.

Χθες στο Αιγαίο σημειώθηκαν συνολικά 65 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Οι Τούρκοι πιλότοι σε έξι περιπτώσεις έπαιξαν μάλιστα και με τη φωτιά καθώς οι διαδικασίες της αναγνώρισης και της αναχαίτισης από τα ελληνικά αεροσκάφη εξελίχθηκαν σε εικονικές αερομαχίες (εμπλοκές), ενώ αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οκτώ αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας ήταν οπλισμένα!

Πιο συγκεκριμένα, έξι σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών F-16 (συνολικά 16 αεροσκάφη) και δύο F-4, πραγματοποίησαν 29 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Παράλληλα, τέσσερα μεμονωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας/ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 προέβησαν σε 36 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Η τουρκική αυτή προκλητικότητα είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν έξι σκληρές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά - η πρώτη στις 11:05 νότια της Ρόδου, η δεύτερη στις 11:15 ανατολικά Ρόδου, και πέντε λεπτά αργότερα μια τρίτη στις 11:20 και πάλι ανατολικά Ρόδου. Οι υπόλοιπες σημειώθηκαν στις 13:05 δυτικά Λέσβου και 13:30 νότια Χίου, και τέλος 17:20 και πάλι ανατολικά Ρόδου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...