Εθνικά θέματα

Έρχεται αμερικανική βοήθεια στον ελληνικό στρατό - Επίσκεψη «αστραπή» της Αμερικανίδας ΥΦΑΜ στο ελληνικό Πεντάγωνο (Φωτογραφίες)

Επίσκεψη «αστραπή» Αμερικανίδας υφυπουργού άμυνας στην Αθήνα  σηματοδοτεί έντονη κινητικότητα στο θέμα των ελληνικών αιτήσεων για χορήγηση «αμυντικής βοήθειας» , λόγω  σοβαρών πλέον "ασύμμετρων απειλών" από τον Ερντογάν, την στάση του οποίου «φοβούνται» και οι ΗΠΑ.     

Στις 02 και 03 Οκτωβρίου 2017, η Αναπληρώτρια Υπουργός του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Deputy Assistant Secretary for Defense Exports and Cooperation of United States), αρμόδια για Αμυντικές Εξαγωγές και Συνεργασία, κα Ann Cataldo, επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) και τις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ) στο Αεροδρόμιο Μεγάρων.

Σκοπός της επίσκεψής της ήταν η επισκόπηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Στρατού Ξηράς.

Η κα Ann Cataldo, συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα και με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, με τους οποίους αντήλλαξε απόψεις επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών.

Aργότερα πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της IDE (INTRACOM Defense Electronics)  συνοδευόμενη από αξιωματούχους της Πρεσβείας και του Γραφείου Βιομηχανικής Συνεργασίας (ODC) των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Την κα Cataldo υποδέχτηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της IDE κ. Γεώργιος Τρουλλινός και υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας και την ενημέρωσαν για τις δυνατότητες, τα αναπτυξιακά προγράμματα, τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει η IDE με αμυντικές βιομηχανίες των ΗΠΑ καθώς και για τις προοπτικές διεύρυνσης των συνεργασιών.

Στη συνέχεια η κα Cataldo ξεναγήθηκε στις γραμμές παραγωγής και παρακολούθησε λειτουργική επίδειξη προϊόντων τακτικών επικοινωνιών και υβριδικών ενεργειακών συστημάτων για στρατιωτικά οχήματα που έχει αναπτύξει η IDE.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, η κα Cataldo δήλωσε ότι έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη από την ενημέρωση, ξενάγηση και επίδειξη των προϊόντων της IDE και προσβλέπει σε μελλοντικές συνεργασίες με την ελληνική αμυντική βιομηχανία με σκοπό την υποστήριξη των αμοιβαίων αμυντικών αναγκών των δύο χωρών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρουσία της αξιωματούχου των ΗΠΑ έχει  άμεση σχέση με την χορήγηση αμερικανικής βοήθειας , θέμα που θα συζητήσει και ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο.

Οι Αμερικανοί ως γνωστόν ζητούν την επέκταση της συμφωνίας για την Σούδα για πέντε έτη , αλλά συγχρόνως εξετάζουν σοβαρά όλα τα ελληνικά αμυντικά προγράμματα σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τις τουρκικές «ορέξεις» στην Α. Μεσόγειο, που αποτελεί συνεχώς μια περιοχή κινδύνων ειδικά ενόψει ενεργειακών εξορύξεων από  ενεργειακούς κολοσσούς.

Με λίγα και απλά λόγια οι ΗΠΑ θέλουν «ησυχία» για να πραγματοποιήσουν έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής επικράτειας, την ίδια στιγμή που ο Σουλτάνος Ερντογάν ζητά αυθαίρετα και προκλητικά ελληνικά νησιά και θαλάσσιες περιοχές που δεν του ανήκουν.

Ενδεχομένως να κατανόησαν εκεί  στην Ουάσιγκτον ότι η τουρκική προκλητικότητα θα «πάει και παρακάτω», κάτι που διαπιστώνουν καθημερινά οι Αμερικανοί αξιωματικοί σε Συρία και Ιράκ, "αποστέλλοντας "δεκάδες αναφορές στον  ΥΠΑΜ και στον Τραμπ .   

Πρέπει να επανέλθει η ισορροπία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για να «ηρεμήσει» ολόκληρη η περιοχή από τα Στενά μέχρι την Κύπρο και την αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Η Ελλάδα θα  προσφέρει μια αναβαθμισμένη ελληνοαμερικανική συμφωνία για την αεροναυτική βάση της Σούδας , καθώς επίσης και την συμμετοχή των αμερικανικών αμυντικών κολοσσών  σε πολλά νέα  εξοπλιστικά  προγράμματα  των ελληνικών ενόπλων  Δυνάμεων, με κόστος κοντά στα 3 δισ. δολάρια μέσα από νέα δάνεια.

Η χώρα μας θέλει να υπογράψει μια νέα ιδιαιτέρως αναβαθμισμένη συμφωνία για τη βάση της  Σούδας, που θα εντάσσεται όμως στο συνολικό  πακέτο των ελληνοαμερικανικών πολιτικο-οικονομικών σχέσεων.

Η αεροναυτική βάση της Σούδας αποτελεί το βασικότερο στήριγμα του 6ου στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο (ανεφοδιασμός, συντήρηση, ), ενώ από κει εφορμούν τα αμερικανικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη.

Οι ΗΠΑ  επιθυμούν να επεκτείνουν τις, ήδη τεράστιες, επιχειρησιακές δυνατότητες της Σούδας.

Επίσης οι ΗΠΑ επιθυμούν την δημιουργία σταθερής, μόνιμης βάσης καταδρομέων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού (βατραχάνθρωποι SEALs) στις εγκαταστάσεις της Σούδας , ενώ επιζητούν πρόσβαση στην αεροπορική βάση του Καστελλίου (133 Σμηναρχία Μάχης).

Όλα  αυτά του είναι αναγκαία για αυτό και όπως εκτιμούν ειδικοί θα βρεθεί η «χρυσή τομή».

Η Τουρκία,  έχει χαράξει την δική της πορεία και πιθανόν να ετοιμάζεται να εξέλθει και του ίδιου του ΝΑΤΟ, ενώ  συνεχώς «πλησιάζει» στον άξονα  Ρωσία- Ιράν-Κίνα.

Η Άγκυρα επίσης έχει «εξαπολύσει» ένα κύμα εξοπλιστικών προγραμμάτων που όμοιο του δεν έχει δει χώρα στην περιοχή μας και στην ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια .

Αυτά τα θέματα θα τεθούν στους αξιωματούχους της αμερικανικής  Κυβέρνησης και της αρμόδιας Επιτροπής της Γερουσίας από την ελληνική πλευρά ζητώντας άμεσες λύσεις  .

Η αγορά πυραύλων S-400 από την Τουρκία, σε συνδυασμό με την αγορά  100 υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών  F-35 Lightning II τύπου stealth, ανατρέπουν  τα πάντα σε βάρος της χώρας μας στο Αιγαίο και αυτό δεν είναι πλέον ανεκτό.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...