Κόσμος

Ταφόπλακα στο TRJet: Το πρώτο μεγάλο τουρκικό πρόγραμμα ανάπτυξης μείζονος στρατιωτικού συστήματος που ακυρώνεται

H Τουρκία ματαίωσε το πρόγραμμα του μεταφορικού αεροσκάφους TRJet (σχεδιαστικά βασίζονταν στα Dornier 328 και 628), πολιτικής και στρατιωτικής χρήσης, καθώς το υψηλό κόστος ανάπτυξης και η αγορά που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτά τα αεροσκάφη κρίθηκε ως μια εξίσωση που η κατάληξή της δεν επιβεβαίωνε την οικονομική επιβιωσιμότητα του προγράμματος.

Αν και από το 2015 η τουρκική κυβέρνηση είχε παραγγείλει 50 TRJet, η οικονομική μελέτη ανάπτυξης του προγράμματος έδινε άκρως αποθαρρυντικά αποτελέσματα.

Το πρόγραμμα προέβλεπε τέσσερις εκδόσεις του TRJet Ενα με στροβικοκινητήρες (TRJ328), ένα με turboprop κινητήρα (TR328) των 32 θέσεων, ένα επίσης με jet κινητήρα, αλλά μεγαλύερο, κι ένα με turboprop (TR628) με 60-70 θέσεις.

Αρχικά η μελέτη έδινε περιθώριο πωλήσεων 500-1000 TRJ328 αλλά η τελική μελέτη επιβιωσιμότητας έδωσε αρνητικά αποτελέσματα.

Εκτιμάται ότι η ματαίωση του προγράμματος θα έχει συνολικά αρνητικά αποτελέσματα για την τουρκική αεροναυπηγική βιομηχανία καθώς στο πρόγραμμα εμπλέκονταν 234 τουρκικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες από την ΤΑΙ και την ASELSAN μέχρι βιοτεχνίες κατασκευής υφασμάτων για τα καθίσματα.

Είναι το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα ανάπτυξης μείζονος στρατιωτικού συστήματος που ακυρώνεται τα τελευταία 15 χρόνια στην Τουρκία.

Στην στρατιωτική έκδοσή του θα μετέφερε 50 αλεξιπτωτιστές πλήρως εξοπλισμένους. Προοριζόταν για τις δυνάμεις δεύτερου κύματος για αεραποβάσεις μετά τις κάθετες υπερκεράσεις μέσω ελικοπτέρων στα νησιά και στην Θράκη.

https://www.youtube.com/watch?v=OOXnDLl3TEk

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ