Κυβέρνηση

"Κάνει φτερά" η "δεδηλωμένη" : Εσπασε η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 - Καταψηφίζουν την αλλαγή φύλου οι ΑΝΕΛ - Ζωντανή σύνδεση με Βουλή


Στον αέρα βρίσκεται το νομοσχέδιο αλλαγής φύλου καθώς καταψηφίζουν τελικά οι ΑΝΕΛ υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής ενώ «προβληματίζονται» και θεωρούνται αμφίβολοι πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς το νομοσχέδιο - αν περάσει - δεν θα περάσει με κυβερνητικούς ψήφους. Και εδώ υπάρχει πρόβλημα για την Κυβέρνηση η οποία είναι αναγκασμένη να στραφεί πλέον στη «δεξαμενή» των οκτώ ανεξάρτητων. Εάν καταψηφιστεί η διάταξη για την αλλαγή φύλου στα 15, καταψηφίζεται στο σύνολό του το άρθρο 3, που αφορά στη «φυλομετάβαση» των ενηλίκων.

Τυπικά η κοινοβουλευτική πλειοψηφία χάνει τη «δεδηλωμένη», μόνο μέσα από μία πρόταση μομφής και όχι από την απώλεια ψήφισης ενός νομοθετήματος.

Αυτά ως προς τον «τύπο» για να πάμε στην «ουσία».

Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και στο σενάριο που θέλει τα νομοσχέδια να περάσουν στο σύνολο τους, οι ρωγμές από τα άρθρα που δε θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία θα είναι μεγάλες, καθιστώντας την πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δυσκίνητη. Πλέον θα αναζητηθούν άλλες συμμαχίες μελλοντικά.

Με άλλα λόγια το Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί μπροστά σε μία μεγάλη… πολιτική ήττα, την οποία δεν υπέστη ούτε όταν είχε φέρει προς ψήφιση μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου. Ξέρετε όταν "έσκιζε" τα Μνημόνια...

Στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή, από το κυβερνητικό στρατόπεδο των 153 βουλευτών έχουν ήδη αποχωρήσει οι εννέα βουλευτές των ΑΝΕΛ, ενώ ακόμα πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζονται για την τελική τους στάση, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναζητά «μαξιλαράκια» στην αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, το άρθρο 3 συγκεντρώνει την θετική στήριξη των 144 βουλευτών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των έξι βουλευτών του Ποταμιού. Όμως, οι Γεωργία Γεννιά, Νίνα Κασιμάτη, Δημήτρης Γάκης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Μάρκος Μπόλαρης από το κυβερνητικό κόμμα εκφράζουν ισχυρούς προβληματισμούς. Με αυτά τα δεδομένα, το νομοσχέδιο συγκεντρώνει από 145 έως 150 θετικές ψήφους.

Ρυθμιστικό ρόλο για την εξέλιξη του νομοσχεδίου θα «παίξει» η στάση των 19 βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Αύριο, στις 09.30 το πρωί, θα συνεδριάσει το συντονιστικό του κόμματος, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η τελική στάση. Σε αυτήν, κατά πληροφορίες, θα αποφασιστεί η καταψήφιση του άρθρου 3, καθώς, όπως υπογραμμίζουν, δεν συγκεντρώνει την κυβερνητική πλειοψηφία (σ.σ. καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ).

Εάν τελικά η ΔΗΣΥ καταψηφίσει, τότε η κυβέρνηση θα ελπίζει μόνο στην «δεξαμενή» των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών.

Πρόκειται για τους Νίκο Νικολόπουλο, Νίκο Μίχο και Δημήτρη Κουκούτση, που πιθανότατα θα καταψηφίσουν και τους Στάθη Παναγούλη, Κατερίνα Μάρκου, Δημήτρη Καρρά, Χάρη Θεοχάρη και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Επίσης, ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος σε συνομιλία του με δημοσιογράφος ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο 3, εάν παραμείνει με την σημερινή του μορφή. Ο ίδιος υποστήριξε πως από επιστημονικής πλευράς ένα παιδί 15 ετών δεν είναι σε θέση να λαμβάνει τέτοιες σημαντικές αποφάσεις για την ζωή του και πρότεινε να υπάρχει ιατρική παρακολούθηση έως την ενηλικίωσή του και μετά να προχωρά σε διόρθωση φύλου.

Παπαχριστόπουλος: Καταψηφίζουμε το άρθρο για αναγνώριση ταυτότητας στους ανήλικους

Την λίγο έως πολύ αναμενόμενη θέση των ΑΝΕΛ επιβεβαίωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ανακοινώνοντας την καταψήφιση του άρθρου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στα 15 έτη από τους βουλευτές του κόμματός του, κατά τη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν κατακτήσει τη ψήφο κατά συνείδηση», υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία διχογνωμία στο κόμμα και χαρακτήρισε κωμικά όσα υποστηρίζονται περί δεδηλωμένης.

«Εμείς στους ΑΝΕΛ έχουμε κατακτήσει την ψήφο κατά συνείδηση. Υπάρχουν πράγματι στο κόμμα συνάδελφοι που έχουν διαφορετική άποψη. Δεν τη συμμερίζομαι όμως. Το ξεκαθαρίζω: μιλώ ως βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου και όχι ως εκπρόσωπος ομάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Μόνο με πρόταση μομφής χάνεται η δεδηλωμένη συνάδελφοι. Να ξεκαθαρίσω λοιπόν ότι ρήξη στην κυβέρνηση δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει».

«Το νομοσχέδιο βάζει ασφαλιστικές δικλείδες για τους ανήλικους, με τη γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου και με τη συγκατάθεση των γονέων. Όμως εμείς θέλουμε να διανύει το 18ο έτος της ηλικίας του, να είναι 17 και μία μέρα» σημείωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ.

«Οι χειρουργικές επεμβάσεις, πρακτικές που έχουν καταδικαστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον ΟΗΕ και που όλοι συνηγορούν ότι πρόκειται για μεσαιωνική αντιμετώπιση ο ακρωτηριασμός, δεν θα πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για αλλαγή ταυτότητας φύλου» τόνισε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατέθεσε την ανακοίνωση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, που υποστηρίζει ότι η ταυτότητα φύλου είναι θέμα κοινωνικό και δικαιωμάτων των πολιτών.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Εκκλησίας κατά του νομοσχεδίου, ο κ. Παπαχριστόπουλος αντέτεινε, ότι τις ακούει, τις σέβεται, αλλά δεν τις συμμερίζεται. «Το νομοσχέδιο αφορά μια πολύ-πολύ μικρή μειονότητα. Αλλά μια οργανωμένη κοινοβουλευτική δημοκρατία, δοκιμάζεται με τους λίγους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Γεωργιάδης: Επί Στάλιν ποινικοποιήθηκε η ομοφυλοφιλία - Είστε άθεοι, μην μιλάτε για τις θέσεις της Εκκλησίας

Με επίθεση στους προασπιστές της κομμουνιστικής ιδεολογίας και ειδικότερα της Σταλινικής περιόδου ξεκίνησε την ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου - Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και άλλες διατάξεις».

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Εκκλησία, ο κ. Γεωργιάδης κατήγγειλε ότι «υπάρχουν πάρα πολλά ρατσιστικά άρθρα» για το πώς «τόλμησε» η Εκκλησία να εκφράσει άποψη.

«Δηλαδή, ζούμε σε μια χώρα που άπαντες μπορούν να έχουν άποψη, σεβόμαστε δικαιώματα των διεμφυλικών -και καλά κάνουμε- αλλά αρνούμαστε το δικαίωμα στην Εκκλησία, στην Ιερά Σύνοδο, να εκφράσει άποψη για ζητήματα που πρωτίστως την αφορούν, δηλαδή για ζητήματα της πίστεως» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Εμείς πιστεύουμε και σεβόμαστε τις απόψεις της Εκκλησίας, ως ορθόδοξοι χριστιανοί. Εσείς που είστε διακηρυγμένοι άθεοι, εσείς που ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι είναι άθεος, πήγε στο Άγιο Όρος και έμεινε δέκα λεπτά με την εικόνα. Δηλαδή, εγώ άμα σέβομαι την άποψη της Εκκλησίας, το κάνω για τις ψήφους και ο Τσίπρας δηλωμένος άθεος που έμεινε δέκα λεπτά με την εικόνα της Εκκλησίας, δεν το κάνει για τις ψήφους;» είπε ο κ. Γεωργιάδης και κάλεσε την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό.

«Αθεοι είστε και δεν έχετε δικαίωμα εσείς να μιλάτε για την Εκκλησία. Για την Εκκλησία έχουμε δικαίωμα να μιλάμε εμείς που την σεβόμαστε και την αγαπάμε! Εσείς δεν έχετε καμία δουλειά με την Εκκλησία» επέμεινε ο κ. Γεωργιάδης, και απευθυνόμενος στον Σταύρο Κοντονή, συμπλήρωσε:«Αν είσαι άθεος κύριε Κοντονή να βγεις και να το υπερασπιστείς, όχι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ! Η ΝΔ έχει καταθέσει την δική της πρόταση, που είναι σύμφωνη με την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δεν έχει κανένα λόγο η δική μας χώρα να πρωτοτυπήσει πέραν της αποφάσεως αυτής».

«Δεν θα κάνω θεολογική συζήτηση με τον κ. Γεωργιάδη για τα θέματα που έθεσε περί Ιεράς Συνόδου, αθείας κλπ. Εμείς είμαστε με την Οκτωβριανή επανάσταση. Δεν είμαστε με τον Στάλιν! Αυτό το κατάλαβαν μέχρι και Εσθονοί βουλευτές και μας έστειλαν συγχαρητήρια επιστολή. Εσείς εδώ, το έχετε καταλάβει;» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος απαντώντας στα περί όψιμου και υποκριτικού ενδιαφέροντος για τα δικαιώματα των διεμφυλικών, έσπευσε να επισημάνει ότι από το 1968 σε αυτή τη χώρα υπήρχε το ΚΚΕ εσωτερικού, το οποίο έδινε αγώνα για σοσιαλισμό με ελευθερία, δημοκρατία και ανθρώπινο πρόσωπο.

«Ηταν αυτό το κόμμα που υπερασπιζόταν τις κινητοποιήσεις, σε όλη την Ευρώπη, για δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και τόνισε ότι η Δεξιά πάσχει από στερεότυπα.

«Βολές» Φίλη κατά ιεραρχίας – «Περιθωριακός» ο λόγος της

Υπέρ της πρόβλεψης της νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου από τα 15 έτη, τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ζητώντας παράλληλα να μην αλλάξει η σχετική διάταξη, αλλά να ληφθούν υπόψη όλες οι παρατηρήσεις του επιστημονικού κόσμου.

Αναλυτικότερα, ο Νίκος Φίλης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για ηθικολογία και για περιθωριακό λόγο από πλευράς της ιεραρχίας, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ως «δομή εξουσίας» που δεν αποτελεί την εκκλησία στο σύνολό της.

«Η στάση της ιεραρχίας εναντιώνεται στο δικαίωμα των ανθρώπων να υπάρχουν που είναι ο θεμέλιος λίθος της Εκκλησίας του Χριστού. H ιεραρχία με τον περιθωριακό της λόγο σπρώχνει μικρές ή μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες στα νύχια μιας διάκρισης και ενός ρατσιστικού λόγου», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η ιεραρχία «λειτουργώντας ως μια δομή εξουσίας ξεχνά πολλά από τα μηνύματα του χριστιανισμού κι επιθυμεί λαοσυνάξεις, αλλά ο κόσμος έχει σήμερα άλλα προβλήματα και δεν παρασύρεται από τέτοιες απόψεις».

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για Τσιάρτα: Μου άρεσε αυτό που είπε το παλικάρι

Στις δηλώσεις του Βασίλη Τσιάρτα, σχετικά με το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά.

Ερωτηθείς για τις θέσεις που εξέφρασε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής για την αλλαγή φύλου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε χαρακτηριστικά: «Mου άρεσε αυτό που είπε αυτό το παλικάρι, ο αθλητής. Εγώ όμως δεν το λέω ευχή. Δεν θα θέλαμε τα παιδιά μας να υποστούν αυτό το μαρτύριο. Γιατί και αυτά έχουν δικαιώματα στη ζωή. Ποιος ξέρει τι θα μας πουν όταν θα μεγαλώσουν».

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, επεσήμανε ότι «κάθε άνθρωπος αναλαμβάνει τις ευθύνες του για τις επιλογές του. Η Εκκλησία έχει σταθερή θέση σε αυτά τα θέματα. Λυπάμαι γιατί είναι τόσα τα προβλήματα, της πείνας και της δυστυχίας, και εμείς ασχολούμαστε με τέτοια πράγματα».

«Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να υποστούν αυτό το μαρτύριο. Και αυτά έχουν δικαιώματα στη ζωή», κατέληξε.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας συνελήφθη να... ρεμβάζει

https://www.youtube.com/watch?v=p4cwbtaB9K8

https://www.youtube.com/watch?time_continue=26&v=qUPdkXxNtzg

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ