Κόσμος

Διάγγελμα εμφυλίου πολέμου από το Βασιλιά Φίλιππο της Ισπανίας - Με ανεξαρτησία απάντησε η Καταλονία - Βίντεο


Του Κώστα Κομποθέκρα

Διάγγελμα εμφυλίου πολέμου είχαμε ουσιαστικά από τον Βασιλιά Φίλιππο τον 6ο της Ισπανίας πριν λίγο λέγοντας πως το ισπανικό κράτος οφείλει να διασφαλίσει τη συνταγματική τάξη στην Καταλονία μετά το «εκτός νόμου» δημοψήφισμα της Κυριακής. Ο Βασιλιάς Φίλιππος δεν καταδίκασε την βία, δεν είπε κουβέντα για τους 900 τραυματίες ούτε κάλεσε για πολιτικό διάλογο γεγονός που δείχνει ότι η ωμή βία του Ραχόι ήταν σε απόλυτη συνεννόηση με τον Βασιλιά.

Ο Πρόεδρος της Καταλονίας του απάντησε λέγοντας πως "έχουμε δικαίωμα στην ανεξαρτησία".

Και το θέμα είναι τι έρχεται τώρα. Μάλλον τα χειρότερα...

Ο Βασιλιάς της Ισπανίας, στο διάγγελμα του ανέφερε ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για τη δημοκρατία της χώρας, ενώ τόνισε πως στην Καταλονία δεν ακολουθήθηκαν οι νόμοι και το σύνταγμα (έρχονται άλλες καταστάσεις δηλαδή...)

Αυτό, όπως πρόσθεσε, το δημοψήφισμα δείχνει έλλειψη αφοσίωσης στην Κυβέρνηση της χώρας.

«Έσπασαν την αρχή της δημοκρατίας. Προσπάθησαν να βάλουν τέλος στην ενότητα της Ισπανίας», είπε χαρακτηριστικά.

Έστειλε επίσης, το μήνυμα στους Καταλανούς, πως όλοι ζουν σε μία δημοκρατική χώρα και πως πρέπει να σέβονται τους νόμους και το σύνταγμα.

«Εάν δεν το κάνουμε αυτό, τότε δεν υπάρχουν ισορροπίες».

«Τα ισπανικά θεσμικά όργανα πρέπει να ενεργήσουν για να διασφαλίσουν και να διατηρήσουν το κράτος δικαίου. Στην Ισπανία έχουμε δημοκρατία και όλοι μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους, ακολουθώντας πάντα τον νόμο.

Προς όλους τους Καταλανούς που προβληματίζονται με την επιθετικότητα κατά της ισπανικής δημοκρατίας, το μήνυμά μου είναι αυτό: δεν είστε μόνοι.

Πιστεύουμε στη χώρα μας και είμαστε περήφανοι για τη δημοκρατία μας που μας έχει δώσει ελευθερία και ευημερία. Θα υποστηρίξω την ενότητα της χώρας μας» είπε.

Oμιλία του Βασιλιά Φιλίππου (κυριότερα σημεία):

"Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Οι Ισπανοί στην Καταλονία δεν πρέπει να ανησυχούν, είναι δεδομένη η δέσμευση της Ισπανίας. Η Ισπανία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα, την ελευθερία¨.

"Ανεύθυνη η συμπεριφορά των αρχών της Καταλονίας".

"Εχουν συστηματικά παραβιάσει νόμους και κανόνες"

"Θα διασφαλίσουμε την συνταγματική τάξη στην περιοχή".

"Ζούμε πολύ σοβαρές στιγμές στην Δημοκρατική μας ζωή. Και σε αυτές τις περιστάσεις θέλω να απευθυνθώ στο Έθνος άμεσα. Εχουμε γίνει μάρτυρες των γεγονότων στην Καταλονία με τον τελικό στόχο της Καταλονίας και της κυβέρνησης της να είναι η ανακήρυξη Ανεξαρτησίας".

"Οι αρχές της Καταλονίας έχουν συνεχώς και επίτηδες παραβιάσει και δεν συμμορφώνονται με το Σύνταγμα και το Στάτους της Αυτονομίας".

"Με τις αποφάσεις τους έχουν συστηματικά παραβιάσει τους νόμους και δείχνουν απίστευτη απιστία απέναντι στις αρχές του κράτους"

"Θέλω να στείλω μήνυμα ειδικά στους Καταλανούς".

"Στους κατοίκους της Καταλονίας, θέλω να επαναλάβω ότι έχουμε ζήσει για αρκετές δεκαετίες σε δημοκρατικό κράτος που προσφέρει θεσμικά μονοπάτια για οποιονδήποτε θέλει να υπερασπιστεί τις ιδέες μέσα στο πλαίσιο νόμου".

"Γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, χωρίς σεβασμό η δημοκρατική συνύπαρξη σε ειρήνη και ελευθερία δεν είναι πιθανή ούτε στην Καταλονία ούτε στην υπόλοιπη Ισπανία  ή οπουδήποτε αλλού".

"Θέλω να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά την δέσμευση του Στέμματος για το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία, την αφοσίωση μου στην κατανόηση και αρμονία μεταξύ των Ισπανών και την δέσμευση μου ως Βασιλιάς στην ενότητα και μονιμότητα της Ισπανίας".
https://twitter.com/el_pais/status/915291863199838208?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/el_pais/status/915292476805492736?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/el_pais/status/915292981174747136?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/el_pais/status/915293190147653632?ref_src=twsrc%5Etfw

 
https://twitter.com/aldin_ww/status/915290122005942272?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/aldin_ww/status/915285178242797569?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/aldin_ww/status/915284761882583045?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/aldin_ww/status/915284268536025089?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/aldin_ww/status/915283033942560768?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/kurdistannews24/status/914516556608147456?ref_src=twsrc%5Etfw

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία μετά από το δημοψήφισμα για την Καταλονία. Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στη Βαρκελώνη, όπου και διαδηλώνει για τα απίστευτα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν από αστυνομικούς σε πολίτες με εντολή Ραχόι. Σήμερα (03.10.2017) είχε κηρυχθεί γενική απεργία για το δημοψήφισμα της Καταλονίας ενώ αναμένεται διάγγελμα του βασιλιά.

Ενδεικτικό είναι ότι τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, τα πανεπιστήμια ανέστειλαν τη λειτουργία τους και τα ΜΜΜ προχωρούν σε μειωμένα δρομολόγια στο πλαίσιο της γενικής απεργίας

Έκλεισαν δρόμους γύρω από τη Βαρκελώνη οι υποστηρικτές της καταλανικής ανεξαρτησίας​

Οι κύριοι δρόμοι προς τη Βαρκελώνη και την ανατολική Καταλονία μπλοκαρίστηκαν σε περίπου 17 σημεία, καθώς οι διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας πραγματοποίησαν μια επίδειξη δύναμης παράλληλα με μία γενική απεργία, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

Το εθνικό πρακτορείο κυκλοφορίας της Ισπανίας ανέφερε ότι οποιαδήποτε πιθανή εντολή για απομάκρυνση των διαδηλωτών θα πρέπει να προέρχεται από την αστική αστυνομία Mossos D’Esquadra. Ένας εκπρόσωπος του Mossos είπε ότι δεν είχε λάβει εντολές για να ανοίξει τους αυτοκινητοδρόμους.

Ορισμένες ομάδες υπέρ της απόσχισης και μικρά συνδικάτα ζήτησαν γενική απεργία στην περιοχή των 7,5 εκατ. ανθρώπων, αν και τα μεγαλύτερα συνδικάτα πιέζουν για μικρότερης κλίμακας διαδηλώσεις.

Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, το Comisiones Obreras και το UGT, υποστηρίζουν τις διαμαρτυρίες για τη δράση της αστυνομίας, η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία το περασμένο Σαββατοκύριακο. δημοψήφισμα Καταλονία δημοψήφισμα Καταλονία δημοψήφισμα Καταλονία δημοψήφισμα Καταλονία

Νωρίτερα την Τρίτη, οι διαδηλωτές προχώρησαν στην κατάληψη του σιδηροδρομικού σταθμού στη Χιρόνα, μια πόλη με πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκων που βρίσκεται βόρεια της Βαρκελώνης και περίπου 70 χιλιόμετρα νότια των γαλλικών συνόρων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ