Ευτυχώς οι Τούρκοι ρίχνουν ακόμη στο «γάμο του Καραγκιόζη» : Αναβαθμίζονται εσπευσμένα όλα τα τουρκικά άρματα Μ60Α3 ενώ τα UCAV ANKA «φορτώνονται» με 8 πυραύλους!

Δημοσίευση: 19 Οκτωβρίου 2017, 11:47 μμ | Ανανέωση: Οκτώβριος 21, 2017 στις 8:31 πμ

Ευτυχώς οι Τούρκοι ρίχνουν ακόμη στο … «γάμα του καραγκιόζη» όπως μαρτυρά και η κεντρική φωτογραφία του άρθρου που δείχνει άσκηση του τουρκικού Ναυτικού στον Κόλπο Ξηρού ανατολικά της Σαμοθράκης. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να αφομοιώσουν τις νέες τεχνολογίες και υπάρχει ακόμη μεγάλος βαθμός ανικανότητας, απειρίας και έλλειψης στελεχών.

Ομως οι Τούρκοι πραγματοποιούν εντατικές πολεμικές προετοιμασίες καθημερινά με σειρά επιθετικών κινήσεων στην αμυντική βιομηχανία ενόψει υλοποίησης του περιβόητου «εθνικού συμβολαίου» σε περιοχές έξω από τα σημερινά εδαφικά όρια της Τουρκίας.

Για αυτόν τον λόγο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις υλοποιούν ένα κρεσέντο  συνεχούς αναβάθμισης με νέα οπλικά συστήματα,  τα οποία καταδεικνύουν «πολεμικές διαθέσεις» για την υλοποίηση αυτού του «εθνικού συμβολαίου».

Ο τουρκικός τύπος αναφέρει για παράδειγμα προχθές ότι 148 τουρκικά άρματα μάχης Μ60Α3 θα αναβαθμιστούν από την κρατική εταιρεία ASELSAN σε επίπεδο M60T SABRA με τουρκικής κατασκευής συστήματα με σκοπό την επέκταση της επιχειρησιακής ζωής τους.

Το ζήτημα αυτό έχει να κάνει βέβαια και με το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την ανεύρεση εταιρείας για την κατασκευή κινητήρα στα άρματα ALTAY , λόγω της απαίτησης της Άγκυρας να μεταφερθεί εξ ολοκλήρου όλη η τεχνογνωσία σε τουρκικά χέρια. Αμερικανική «εντολή»  όμως προς ;όλες τις  εταιρείες του χώρου στην δύση …απαγορεύει ρητώς προς το παρόν αυτήν την δυνατότητα.


Έτσι η αναβάθμιση των πεπαλαιωμένων αλλά αξιόπιστων αρμάτων Μ60Α3 (αντίστοιχα διαθέτει και ο ελληνικός στρατός) σε M60T αποτελεί μονόδρομο για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Η απόφαση είχε παρθεί  από τις 11 Μαΐου, ενώ έχει υπογραφεί μεταξύ τουρκικού υπουργείου (SSM) και ASELSAN η προκαταρκτική σύμβαση .

Στο «πακέτο» αναβάθμισης συμπεριλαμβάνονται: σύστημα αυτοπροστασίας, με σύστημα προειδοποίησης λέιζερ με υψηλή επίγνωση της κατάστασης, ενισχυμένη θωράκιση, ειδικά  από ρωσικά αντιαρματικά συστήματα Kornet και πολλά άλλα .

Οι παραδόσεις στο πλαίσιο της σύμβασης θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται μαζικά  εντός 10 μηνών και στο τέλος του 2018 το έργο θα ολοκληρωθεί.

Μιλώντας για το θέμα ο Τούρκος υφυπουργός άμυνας İsmail Demir, δήλωσε: «Η επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη μας ανάγκασε να προβούμε σε νέες τροποποιήσεις των οπλικών συστημάτων μας με ειδικά αναπτυξιακά έργα. Λαμβάνουμε μέτρα για τον λόγο αυτόν.

 Μετά από αυτό το στάδιο, τα άρματα μάχης μας  θα είναι πολύ πιο δραστήρια , ισχυρά και  πιο σύγχρονα στο  πεδίο της μάχης.

Το  έργο του εθνικού άρματος (ALTAY)  συνεχίζεται κανονικά . Από την κύρια ανάδοχο του έργου ASELSAN, αναμένουμε μια ευρεία εργασία που θα περιλαμβάνει διάφορες μικρές εταιρείες  από τη βιομηχανία μας».

Προφανώς όμως εννοεί ότι επειδή τα τουρκικά Μ60Α3 «άναβαν» σαν «λαμπάδες» στην Συρία από τα σύγχρονα αντιαρματικά των Τζιχαντιστών , δεν είναι πλέον ικανά χωρίς αναβάθμιση στο νέο πεδίο της μάχης. 

Ο γενικός διευθυντής της ASELSAN Falk Eken έδωσε, επίσης, τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με το έργο:

«Λόγω επειγουσών αναγκών κινούμεθα ταχέως με τις εργασίες του έργου αναβάθμισης των αρμάτων μάχης Μ60Α3, και το πρότζεκτ είναι πολύ καλά οργανωμένο. Οι ομάδες μας έχουν με την  SSM απόλυτο συντονισμό σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν ή θα προκύψουν».

Το τουρκικό Sabra θα διαθέτει πυροβόλο των 120 χιλ. συζευγμένο με έναν νέο βλητικό σκοπευτή, όπως επίσης και έναν ισχυρό κινητήρα των 1000 ίππων, ο οποίος αυξάνει την ταχύτητα στα 34 ΜΑΩ.

Θα διαθέτει επίσης ενισχυμένη θωράκιση, προσδίδοντας ένα γωνιακό σχήμα στον πύργο . Η θωράκιση περιλαμβάνει την τοποθέτηση της εκρηκτικής αντιδραστικής θωράκισης (ERA), η οποία είναι πλάκες εκρηκτικών που εκπυρσοκροτούν πρόωρα τους εισερχόμενους πυραύλους και βλήματα όπως επίσης και πλάκες αρθρωτής θωράκισης.

Απόδειξη της βαρύτητας που δίνουν οι Τούρκοι ήταν ότι στα σύνορα με το βόρειο Ιράκ και τους Κούρδους εμπροσθοφυλακή είχαν άρματα μάχης Μ60 SABRA.

Την ίδια στιγμή, εικόνες του μη επανδρωμένου αεροχήματος UCAV Bayraktar TB2  «φορτωμένο» με 4 πυραύλους κάνουν το γύρο του κόσμου, αποδεικνύοντας με σαφή τρόπο την δημιουργία τουρκικού επιθετικού στόλου μη επανδρωμένων.

Ενώ υπάρχει φωτογραφία του έτερου UCAV ΑΝΚΑ με  υποδοχείς για  8  πυραύλους αέρος-εδάφους  καθιστώντας το «φονική εναέρια μηχανή». 

 

Είναι απολύτως κατανοητό ότι οι Τούρκοι ετοιμάζουν εναέριο στόλο από εξοπλισμένα από UCAV με πυραύλους,  για την καταπολέμηση των «εχθρών» και φυσικά θα χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε  διαμάχη με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Πρόσφατα τουρκικό UAV φέρεται να πετούσε πάνω από ελληνική φρεγάτα προκαλώντας , ενώ αποχώρησε μετά από φερόμενη παρέμβαση του Α/ΓΕΕΔ.

Τώρα οι Τούρκοι  τα επανδρώνουν με  πυραύλους  MAM-L για πολεμικές επιχειρήσεις ενώ από έγκυρες πηγές αυξάνουν συνεχώς τον αριθμό τους .

Πρόκειται για ένα «θανάσιμο εναέριο οπλικό σύστημα» μη επανδρωμένου αεροχήματος το οποίο δρώντας μαζικά σε ικανούς  αριθμούς και εξοπλισμένο με εγχώριας κατασκευής πυραύλους αέρος εδάφους αποτελεί  μέγα-κίνδυνο για τις ελληνικές δυνάμεις στα νησιά και φυσικά στο Έβρο.

Η τελευταία επιχειρησιακή δοκιμή του UAV Bayraktar, πραγματοποιήθηκε σε επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων όπου έγινε ευρεία χρήση τακτικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων αέρος στο βόρειο Ιράκ και την Συρία.

Όλα αυτά προϊδεάζουν σαφώς ότι η Τουρκία με τον Ερντογάν στο «τιμόνι» ετοιμάζεται …και αναμένει την κατάλληλη ευκαιρία  όσον αφορά την Ελλάδα, για να τις επιτεθεί με σφοδρότητα,  μόνο που θα πάθουν οι Τούρκοι  ακριβώς ότι έπαθαν και κάποιοι άλλοι τέτοιες ημέρες το 1940  » όταν επιζητούσαν και αυτοί αυτοκρατορίες και μεγαλεία» .

Η ιστορία άλλωστε πάντα επαναλαμβάνεται .

 • Lalakis ο αργικέραυνος

  τα μεμετια θα ειναι παντα μεμετια

  • Lalakis ο αργικέραυνος

   κλειστε το gps να μεινουν για παντα μεσα στο λιμανι.

 • Spyros Spyropoulos

  Καλημερα φιλε Προ!!!

 • Spyros Spyropoulos

  Καλημερα Ηρωα ΠΕΥΚΕΣΤΑ!!!

  • ΠΕΥΚΕΣΤΑΣ

   ΕΠΙΣΗΣ ΣΠΥΡΟ…

 • ΠΕΥΚΕΣΤΑΣ

  • Κων. Συνέσιος

   Τὴν χάρη τοῦ Ἁγίου νὰ ἔχουμε , ἑορτάζοντες καὶ μὴ , εἰδικὰ οἱ ἀστυνομικοὶ ….

  • Εὐάγγελος Χ.Ο.

   «…ὡς λύχνος φωταυγής,
   ἐκλάμπεις τῇ οἰκουμένῃ,
   Ἀρτέμιε Ἀθλοφόρε,
   πρὸς σωτηρίαν τῶν ψυχῶν ἡμῶν».

 • Κων. Συνέσιος

  Kαλημέρα . Στὸν » γάμο τοῦ Καραγκιόζη » εἶναι ἡ φράση καὶ ὄχι στὸ «γ@μα «….Πἀντως οἱ τούρκοι ἐτοιμάζονται γιὰ ΟΛΑ , ἐμεῖς μᾶλλον δεχόμαστε μοιρολατρικὰ κάποια ζητήματα ἤ μᾶλλον οἱ » ἡγέτες » μας λαμβάνουν ἐντολές γιὰ περαιτέρω ἀποδυνάμωση – φεύγει καὶ ἡ βιομηχανία Πίτσος …..

  • Spyros Spyropoulos

   Καλημερα αδελφε Κωνσταντινε!

 • ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ

  Συμφωνία για τον διασυνοριακό επιμερισμό κόστους του αγωγού φυσικού αερίου από την Κυπριακή στην Ελληνική δημοκρατία:

  Η συμφωνία αποτελεί και απαίτηση του σχετικού Κανονισμού της Ε.Ε. που έχει κατατάξει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου
  στον κατάλογο των σημαντικότερων ενεργειακών έργων της Ένωσης, μαζί με τον ηλεκτρικό αγωγό Euroasia Interconnector.
  Οι διαδικασίες που ακολουθούνται προβλέπονται και από τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές.
  Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται ρητά στον Κανονισμό της Ε.Ε. για τον «αγωγό από την ανοικτή θάλασσα της Κύπρου
  προς την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω Κρήτης –έργο επί του παρόντος γνωστό ως Αγωγός Ανατολικής Μεσογείου»– ζητείται
  η «εξάλειψη εσωτερικών σημείων συμφόρησης στην Κύπρο για να δοθεί τέλος στην απομόνωση
  και να καταστεί δυνατή η μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
  Η σχετική απόφαση της ΡΑΕΚ αποκαλύπτει μάλιστα και ότι το σύνολο του κόστους της επένδυσης θα αναληφθεί
  από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η Ελλάδα θα έχει μηδενικό κόστος.
  Αυτό κρίνεται ως απόλυτα λογικό και φυσιολογικό, αφενός επειδή πρόκειται για έργο που εξυπηρετεί πρώτιστα την Κύπρο
  για εξαγωγές φυσικού αερίου από κοιτάσματά της και αφετέρου είναι αναμενόμενη σημαντική συμβολή στο κόστος υποδομών
  από πλευράς Ε.Ε μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Η απόφαση εκδόθηκε μετά από το αίτημα επένδυσης του φορέα υλοποίησης του έργου που υποβλήθηκε στις 28 Αυγούστου 2017
  και όλη τη σχετική αλληλογραφία που ακολούθησε, ενώ φορέας υλοποίησης στην περίπτωση του αγωγού φυσικού αερίου
  είναι το υπουργείο Ενέργειας εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  Ακολούθησαν και διαβουλεύσεις με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ελλάδας (ΡΑΕ) και τη συμφωνία που επετεύχθη
  μεταξύ των δύο ρυθμιστικών Αρχών σχετικά με τον διασυνοριακό επιμερισμό του επενδυτικού κόστους.
  Έτσι, κρίθηκε πλέον και με τη βούλα των δύο Αρχών ότι ο «επιμερισμός του κόστους μεταξύ των δύο κρατών-μελών είναι εύλογος
  και τεκμηριωμένος και υπάρχει καθαρός θετικός αντίκτυπος από τα αποτελέσματα του έργου στα εμπλεκόμενα μέρη».

  http://www.philenews.com/

  ( ΣΧΟΛΙΟ «ΙΣΧΥΣ»: ΣΕ ΠΟΙΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΘΑ ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΑΦΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΙ ΑΟΖ;
  ΝΟΜΙΚΑ ΑΙΟΛΗ, ΔΙΕΘΝΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗ. ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΟΧΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΜΦΘΕΙ Η ΑΟΖ….
  ΟΣΟ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΤΙΛΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ, ΤΟΣΟ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΑΞΙΑ. }

 • Εὐάγγελος Χ.Ο.

  …Ὁ πάντα λαμπρὸς Ἀρτέμιος ἐν βίῳ,
  Τμηθεὶς ἀπῆλθεν εἰς ὑπέρτατον κλέος.
  Εἰκάδι Ἀρτέμιος πυκινόφρων αὐχένα τμήθη…

  Μαρτύρων ἀγλάϊσμα τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ
  καὶ φύλαξ ἀκοίμητος τῶν ἀσθενούντων σοφέ,
  ἐδείχθης Ἀρτέμιε,
  ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ δι’ ἀπειρίας θαυμάτων,
  ἤλεγξας καὶ ἀνόμων τὴν σκοτόμαιναν μάκαρ,
  διὸ ἐν παρρησίᾳ Χριστῷ,
  πρέσβευε σωθῆναι ἡμᾶς.

  Ταῖς τοῦ σοῦ Ἁγίου πρεσβείαις, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἐλέησον ἡμᾶς. Ἀμήν.

 • ΙΡ

  Καλημερα και χρονια πολλα!! σημερα γιορταζει ον αγ.Αρτεμης και ο Αγ.Γερασιμος!

  • Spyros Spyropoulos

   Καλημερα φιλε μου και Χρονια Πολλα!

  • 👼VLAD.. the IMPALER👼

   γεματη η ελλαδα απο ΑΡΤΕΜΗΔΕΣ!

   • ΙΡ

    γιορταζει ο Σωρρας,εε;;ο Ματσας ζει;;;εδω εχουμε κανενα;;;

    • Spyros Spyropoulos

     Μηνξεχναμε και τον αειμνηστο και εμβληματικο Αρτεμη Ματσα!!!

     • ΙΡ

      Ο Θεος να τον συχωρεσει!!

    • Agnostimus

     Έχουμε δύο … Εναν amerikano κι ένα κοτόπουλο αλλά απαλλάσσονται λόγω βλακείας ……

 • ΙΡ

  καλημερα,παντα ωφελιμα τα προσθετα αρθρακια!!!!

 • Assurbanibal

  To Γ του καραγκιόζη βρίσκεται δίπλα στο Α του Κενταυρου?

  Καλημέρα σας φίλοι μου!

  • Agnostimus

   Πολύ πιο κοντά κ. πρωτοξάδερφε της Mis Piggy.

   To Γ του Καραγκιόζη βρίσκεται ακριβώς μέσα στα όρια του μεγάρου Μαξίμου (ασχέτως ενοίκου) ….

 • Assurbanibal

  Εδώ φάγαμε την καμήλα κι απέμεινε η ουρά στο ΙΚΑ…

 • Stratis

  Τα ΟΧΙ θέλουν Μεταξάδες και όχι σκαταδες

 • Βραδύνους ψηφοφόρος

  Αν περιμένεις απ την παναγιά πάλι… να πας να ψηφίσεις για ρουσφέτι. Πάλι!

 • BC59

  Και εγώ έχω δει παλιότερα βολές του ΠΝ από αντιτορπιλικά που δεν έβρισκαν ούτε καν το ξερονήσι. Ολες έπεφταν στη θάλασσα. Αν δεν έχεις ιδέα από στρατιωτικά τι παριστάνεις τον στρατιωτικό δημοσιογράφο;

 • Steve Nichols

  Εδω δεν μπορούν να σταθούν ούτε τα Λεοπαρτ-2 και τα Ισραηλινά Άρματα μπροστα στα Ρωσικά αντιαρματικά βλήματα ΚΟΡΝΕΤ θα σταθούν τα Τουρκικα Μ-60;;;
  Η Ελλαδα είπαμε, 1,5 πρόβλημα εχει στον Εβρο… Την αποκτήσει Νεων ΤΟΜΑ, και Πυραύλων εδάφους εδάφους μέσου βεληνεκους πέρα από τα 300 χιλ. Το δεύτερο ειναι μισό πρόβλημα γιατί υπαρχουν τα 36Χ12 MLRS που φτάνουν τα 175 χιλ.
  Εγω πιστευω πως αν η Ελλαδα κατάφερνε να εχει πυραυλους των 350-400 χιλ. και μπορούσε να απείλησε την Κωνσταντινουπολη και τα στενα με καταιγισμό πυραύλων, θα ειχε λήξει ολη η Τουρκικη απειλη παντού…!!! Ας έπαιρναν και F-22….!