Κόσμος

Ευτυχώς οι Τούρκοι ρίχνουν ακόμη στο "γάμο του Καραγκιόζη" : Αναβαθμίζονται εσπευσμένα όλα τα τουρκικά άρματα Μ60Α3 ενώ τα UCAV ANKA «φορτώνονται» με 8 πυραύλους!

Ευτυχώς οι Τούρκοι ρίχνουν ακόμη στο ... "γάμα του καραγκιόζη" όπως μαρτυρά και η κεντρική φωτογραφία του άρθρου που δείχνει άσκηση του τουρκικού Ναυτικού στον Κόλπο Ξηρού ανατολικά της Σαμοθράκης. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να αφομοιώσουν τις νέες τεχνολογίες και υπάρχει ακόμη μεγάλος βαθμός ανικανότητας, απειρίας και έλλειψης στελεχών.

Ομως οι Τούρκοι πραγματοποιούν εντατικές πολεμικές προετοιμασίες καθημερινά με σειρά επιθετικών κινήσεων στην αμυντική βιομηχανία ενόψει υλοποίησης του περιβόητου "εθνικού συμβολαίου" σε περιοχές έξω από τα σημερινά εδαφικά όρια της Τουρκίας.

Για αυτόν τον λόγο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις υλοποιούν ένα κρεσέντο  συνεχούς αναβάθμισης με νέα οπλικά συστήματα,  τα οποία καταδεικνύουν «πολεμικές διαθέσεις» για την υλοποίηση αυτού του «εθνικού συμβολαίου».

Ο τουρκικός τύπος αναφέρει για παράδειγμα προχθές ότι 148 τουρκικά άρματα μάχης Μ60Α3 θα αναβαθμιστούν από την κρατική εταιρεία ASELSAN σε επίπεδο M60T SABRA με τουρκικής κατασκευής συστήματα με σκοπό την επέκταση της επιχειρησιακής ζωής τους.

Το ζήτημα αυτό έχει να κάνει βέβαια και με το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την ανεύρεση εταιρείας για την κατασκευή κινητήρα στα άρματα ALTAY , λόγω της απαίτησης της Άγκυρας να μεταφερθεί εξ ολοκλήρου όλη η τεχνογνωσία σε τουρκικά χέρια. Αμερικανική «εντολή»  όμως προς ;όλες τις  εταιρείες του χώρου στην δύση …απαγορεύει ρητώς προς το παρόν αυτήν την δυνατότητα.

Έτσι η αναβάθμιση των πεπαλαιωμένων αλλά αξιόπιστων αρμάτων Μ60Α3 (αντίστοιχα διαθέτει και ο ελληνικός στρατός) σε M60T αποτελεί μονόδρομο για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Η απόφαση είχε παρθεί  από τις 11 Μαΐου, ενώ έχει υπογραφεί μεταξύ τουρκικού υπουργείου (SSM) και ASELSAN η προκαταρκτική σύμβαση .

Στο «πακέτο» αναβάθμισης συμπεριλαμβάνονται: σύστημα αυτοπροστασίας, με σύστημα προειδοποίησης λέιζερ με υψηλή επίγνωση της κατάστασης, ενισχυμένη θωράκιση, ειδικά  από ρωσικά αντιαρματικά συστήματα Kornet και πολλά άλλα .

Οι παραδόσεις στο πλαίσιο της σύμβασης θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται μαζικά  εντός 10 μηνών και στο τέλος του 2018 το έργο θα ολοκληρωθεί.

Μιλώντας για το θέμα ο Τούρκος υφυπουργός άμυνας İsmail Demir, δήλωσε: «Η επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη μας ανάγκασε να προβούμε σε νέες τροποποιήσεις των οπλικών συστημάτων μας με ειδικά αναπτυξιακά έργα. Λαμβάνουμε μέτρα για τον λόγο αυτόν.

 Μετά από αυτό το στάδιο, τα άρματα μάχης μας  θα είναι πολύ πιο δραστήρια , ισχυρά και  πιο σύγχρονα στο  πεδίο της μάχης.

Το  έργο του εθνικού άρματος (ALTAY)  συνεχίζεται κανονικά . Από την κύρια ανάδοχο του έργου ASELSAN, αναμένουμε μια ευρεία εργασία που θα περιλαμβάνει διάφορες μικρές εταιρείες  από τη βιομηχανία μας».

https://youtu.be/AZevZpQwggY?t=23

Προφανώς όμως εννοεί ότι επειδή τα τουρκικά Μ60Α3 "άναβαν" σαν "λαμπάδες" στην Συρία από τα σύγχρονα αντιαρματικά των Τζιχαντιστών , δεν είναι πλέον ικανά χωρίς αναβάθμιση στο νέο πεδίο της μάχης. 

Ο γενικός διευθυντής της ASELSAN Falk Eken έδωσε, επίσης, τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με το έργο:

«Λόγω επειγουσών αναγκών κινούμεθα ταχέως με τις εργασίες του έργου αναβάθμισης των αρμάτων μάχης Μ60Α3, και το πρότζεκτ είναι πολύ καλά οργανωμένο. Οι ομάδες μας έχουν με την  SSM απόλυτο συντονισμό σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν ή θα προκύψουν».

Το τουρκικό Sabra θα διαθέτει πυροβόλο των 120 χιλ. συζευγμένο με έναν νέο βλητικό σκοπευτή, όπως επίσης και έναν ισχυρό κινητήρα των 1000 ίππων, ο οποίος αυξάνει την ταχύτητα στα 34 ΜΑΩ.

Θα διαθέτει επίσης ενισχυμένη θωράκιση, προσδίδοντας ένα γωνιακό σχήμα στον πύργο . Η θωράκιση περιλαμβάνει την τοποθέτηση της εκρηκτικής αντιδραστικής θωράκισης (ERA), η οποία είναι πλάκες εκρηκτικών που εκπυρσοκροτούν πρόωρα τους εισερχόμενους πυραύλους και βλήματα όπως επίσης και πλάκες αρθρωτής θωράκισης.

Απόδειξη της βαρύτητας που δίνουν οι Τούρκοι ήταν ότι στα σύνορα με το βόρειο Ιράκ και τους Κούρδους εμπροσθοφυλακή είχαν άρματα μάχης Μ60 SABRA.

Την ίδια στιγμή, εικόνες του μη επανδρωμένου αεροχήματος UCAV Bayraktar TB2  «φορτωμένο» με 4 πυραύλους κάνουν το γύρο του κόσμου, αποδεικνύοντας με σαφή τρόπο την δημιουργία τουρκικού επιθετικού στόλου μη επανδρωμένων.

Ενώ υπάρχει φωτογραφία του έτερου UCAV ΑΝΚΑ με  υποδοχείς για  8  πυραύλους αέρος-εδάφους  καθιστώντας το "φονική εναέρια μηχανή". 

 

Είναι απολύτως κατανοητό ότι οι Τούρκοι ετοιμάζουν εναέριο στόλο από εξοπλισμένα από UCAV με πυραύλους,  για την καταπολέμηση των "εχθρών" και φυσικά θα χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε  διαμάχη με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Πρόσφατα τουρκικό UAV φέρεται να πετούσε πάνω από ελληνική φρεγάτα προκαλώντας , ενώ αποχώρησε μετά από φερόμενη παρέμβαση του Α/ΓΕΕΔ.

Τώρα οι Τούρκοι  τα επανδρώνουν με  πυραύλους  MAM-L για πολεμικές επιχειρήσεις ενώ από έγκυρες πηγές αυξάνουν συνεχώς τον αριθμό τους .

Πρόκειται για ένα «θανάσιμο εναέριο οπλικό σύστημα» μη επανδρωμένου αεροχήματος το οποίο δρώντας μαζικά σε ικανούς  αριθμούς και εξοπλισμένο με εγχώριας κατασκευής πυραύλους αέρος εδάφους αποτελεί  μέγα-κίνδυνο για τις ελληνικές δυνάμεις στα νησιά και φυσικά στο Έβρο.

Η τελευταία επιχειρησιακή δοκιμή του UAV Bayraktar, πραγματοποιήθηκε σε επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων όπου έγινε ευρεία χρήση τακτικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων αέρος στο βόρειο Ιράκ και την Συρία.

Όλα αυτά προϊδεάζουν σαφώς ότι η Τουρκία με τον Ερντογάν στο «τιμόνι» ετοιμάζεται …και αναμένει την κατάλληλη ευκαιρία  όσον αφορά την Ελλάδα, για να τις επιτεθεί με σφοδρότητα,  μόνο που θα πάθουν οι Τούρκοι  ακριβώς ότι έπαθαν και κάποιοι άλλοι τέτοιες ημέρες το 1940  " όταν επιζητούσαν και αυτοί αυτοκρατορίες και μεγαλεία" .

Η ιστορία άλλωστε πάντα επαναλαμβάνεται .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές