Μέση Ανατολή

Έρχεται παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση- Η Σ.Αραβία σε συμφωνία για την κατασκευή 16 πυρηνικών εργοστασίων ενώ υποκρύπτεται η απόκτηση πυρηνικών όπλων

Συμφωνία Ρωσίας και Σ.Αραβίας για την κατασκευή 16 πυρηνικών εργοστασίων και  μελλοντική απόκτηση πυρηνικών όπλων , ταράζει τα "νερά" της Μέσης Ανατολής, ως άμεσο αποτέλεσμα της κρίσης στην Β.Κορέα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βασιλική οικογένεια θέλει να αποκτήσει ενεργειακή απεξάρτηση με την κατασκευή  πυρηνικών εργοστασίων  και πυρηνικών όπλων για "όποιον" ( ΗΠΑ) θελήσει να αλλάξει το  Status Quo ...στην χώρα , για να μην έχουν την τύχη οι ίδιοι κάποια στιγμή   του Σαντάμ ή του Καντάφι . 

Μετά από μια απότομη πτώση των παγκόσμιων τιμών υδρογονανθράκων, όλες οι χώρες παραγωγής πετρελαίου βρέθηκαν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Αυτό όμως που πραγματικά αποτελεί την κύρια είδηση και το επιστέγασμα της νέας ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ Σ.Αραβίας και Ρωσίας,  είναι ότι πολύ σύντομα οι « ημέρες του πετρελαίου ως παγκόσμιο  μέσο κίνησης τελειώνουν …πολύ γρήγορα».

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν με κυρώσεις να προκαλέσουν οικονομική ζημιά μεγάλου μεγέθους στην ροή πώλησης ρωσικού πετρελαίου , αλλά δυστυχώς για αυτούς πέτυχαν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, διότι η Ρωσία στηρίζεται κατά βάση στην πυρηνική ενέργεια τόσο για εσωτερική κατανάλωση ...όσο για εξαγωγή.

Πρόσφατο παράδειγμα η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου στην Τουρκία ενώ έπεται και συνέχεια.

Η  Ρωσία,  αποδείχθηκε «εφτάψυχη» ακόμη και κάτω από τις δυτικές κυρώσεις, επικεντρώθηκε  στην εγχώρια ανάπτυξη και παραγωγή πιο πολύ παρά ποτέ καλύπτοντας πρωτίστως δικές της ανάγκες.

Έτσι επιβίωσε κάτω από τα εξοντωτικά μέτρα που της επιβλήθηκαν ενώ παράλληλα επέτυχε συμφωνίες με την Κίνα ,  και την Ινδία οι οποίες αποτελούν τους νέους οικονομικούς γίγαντες στο παγκόσμιο στερέωμα.

Αυτό όμως που έγινε κατανοητό από αυτήν την διαδικασία ήταν το γεγονός ότι ο «μαύρος χρυσός» παύει να αποτελεί πλέον …»χρυσό» για όποια χώρα τον κατέχει διότι τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά. Ο ήλιος, ο αέρας , το φυσικό αέριο  και κυρίως η πυρηνική ενέργεια ήρθαν εκ νέου στο προσκήνιο ως πραγματική λύση .  

Η   μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου την Σαουδική Αραβία, της οποίας το 85% των κερδών της αντιστοιχούσε σε κέρδη αποκλειστικά από τον  "μαύρο χρυσό", ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί σε καλύτερο σημείο ανάπτυξής και έτσι ξεκίνησε η « μεγάλη οικονομική της κατηφόρα».

Έτσι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας για το 2017 δείχνει ήδη «κοντά στο μηδέν». Η κατάσταση αυτή στερεί από το Ριάντ τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο,  οι  εκπρόσωποι  των ρωσικών ενεργειακών κολοσσών ανακάλυψαν  ένα "ευαίσθητο  σημείο" της νέας πολιτικής της  Σαουδικής Αραβίας, η οποία  προετοιμάζεται ενεργά για να εγκαταλείψει τελικά την εξάρτηση από το πετρέλαιο.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι αξιωματούχοι , Εμίρηδες  της χώρας θέλοντας να δικαιώσουν τις προσδοκίες του βασιλιά Σάλμαν για ισχυρή και ανεξάρτητη χώρα.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών προσδοκιών αλλά και της επικοινωνίας του Πούτιν με εκπροσώπους  της βασιλικής οικογένειας, συμφωνήθηκε ...καταρχήν... η κατασκευή 16 σταθμών πυρηνικής ενέργειας η οποία σύντομα θα αποτυπωθεί στο χαρτί , αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα   .

Οι  Σαουδάραβες αποφάσισαν όχι μόνο να διασφαλίσουν την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος αλλά και να καταστούν  σημαντικοί παράγοντες στην ενεργειακή αγορά της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα έγινε γνωστή η πρώτη επίσκεψη του Βασιλιά  Σαλμάν στη Ρωσία. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν σε αυτήν την επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν , είναι τα πυρηνικά εργοστάσια .

Πίσω όμως από την συμφωνία για την ενεργειακή στήριξη της χώρας υποκρύπτεται επιμελώς η αδήριτη ανάγκη των Σαουδαράβων Σεΐχηδων  να κατέχουν  πυρηνικά όπλα για να μπορέσουν να επιβιώσουν , από το Ισραήλ αλλά και από τις κυοφορούμενες "ορέξεις" των ΗΠΑ για την περιοχή.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Σ.Αραβία ηγείται του ¨Αραβικού ΝΑΤΟ" όπως αποκαλείται ο αμυντικός συνασπισμός των χωρών περιοχής και θα πρέπει να ξεχωρίζει από τους άλλους. 

Μόνο όποιος έχει στην κατοχή του πυρηνικά όπλα θα επιβιώσει και υπολογίζεται πλέον στο διεθνές στερέωμα , και αυτό το έδειξε η Βορειοκορεατική κρίση  με πολύ ξεκάθαρο τρόπο.

Λόγω της επιθυμίας του Σαουδάραβα βασιλιά να σώσει την οικονομία της χώρας από την εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο , ετοιμάζεται να ανοίξει τον δρόμο  για την ρωσική ROSATOM στη Μέση Ανατολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τα κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων που θα επέλθουν από την κατασκευή των ρωσικών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής , η Ρωσία θα απαιτηθεί να εκπαιδεύσει και  να  εξυπηρετήσει ολόκληρη την διαδικασία .

Ως αποτέλεσμα, ο Ρώσος πρόεδρος θα  δεσμεύσει τους Σαουδάραβες με ρωσικές τεχνολογίες και θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες συμβάσεις για εγχώριες επιχειρήσεις.

Αυτό όμως που αλλάξει ολόκληρο τον πλανήτη είναι ότι το πετρέλαιο θα πάψει να κινεί τον πλανήτη και νέες πηγές ενέργειας θα κινούν  τα πάντα. Αυτό όμως που αλλάζει τα δεδομένα είναι ότι όποιος κατέχει μαζικά όπλα καταστροφής θα αισθάνεται σχετικά ασφαλής ..για την ανεξαρτησία του.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...