Κόσμος

Ντέιβις: «Το Λονδίνο θα πληρώσει ό,τι οφείλει κατά τον νόμο και όχι ό,τι θέλει η ΕΕ»

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πληρώσει «λογαριασμό» 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό με το οποίο πιθανό να κοστολογηθεί η διαδικασία «διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις.

Μιλώντας στην εκπομπή «Good Morning Britain» του δικτύου ITV, ξεκαθάρισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα πληρώσει αυτό που νομικά οφείλει να πληρώσει «και όχι αυτό απλώς που θέλει η ΕΕ».

Η δήλωσή του ακολουθεί δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανόν να ζητήσει καταβολή το 2019 μέχρι και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ εν όψει της βρετανικής εξόδου, ανεβάζοντας κατακόρυφα το ποσόν των 60 δισ. που κυκλοφορούσε μέχρι σήμερα, τη στιγμή που το Λονδίνο θεωρεί ότι δεν χρωστάει τίποτε.

Ο υπουργός πάντως τόνισε πως η Βρετανία αντιμετωπίζει με σοβαρότητα «τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις» της σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν έχει δει «κανένα ποσό».

Όπως σημειώνει το BBC, ο διαπραγματευτής του Brexit από την πλευρά της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις κατευθυντήριες οδηγίες του για τις διαπραγματεύσεις εξόδου παρότι δεν αναμένεται να περιλαμβάνουν οικονομικές απαιτήσεις.

Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε στο BBC πως οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δεν θα μπουν σε συζητήσεις για το πιθανό τελικό ποσό, τομέας που αναμένεται να είναι από τους πιο δύσκολους και πιο ευαίσθητους στη διαδικασία του Brexit.

«Δεν είμαστε ικέτες. Αυτή είναι μια διαπραγμάτευση. Εκείνοι θα πουν τι θέλουν κι εμείς θα πούμε τι θέλουμε εμείς» πρόσθεσε ο Ντέιβις.

Στη συζήτηση αναφέρθηκαν πολλά ποσά, σημείωσε, αλλά όταν ρωτήθηκε εάν είναι αποδεκτός ο «λογαριασμός» των 100 δισεκατομμυρίων απάντησε: «Δεν θα πληρώσουμε 100 δισεκατομμύρια. Θα το κάνουμε σωστά. Θα πάρουμε στα σοβαρά τις ευθύνες μας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συζητήσουμε λεπτομερώς ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις. Έχουμε πει πως θα τηρήσουμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, αλλά θα είναι αυτές που είναι σύμφωνες με τον νόμο, όχι απλώς αυτές που θέλει η Κομισιόν».

Συντηρητικοί βουλευτές αναφέρουν στο BBC πως η Βρετανία δεν χρωστά τίποτα στην ΕΕ, με δεδομένο το μέγεθος και της δικής της συνεισφοράς στα 40 χρόνια της συμπόρευσης. Πρόσφατη έκθεση επιτροπής της Βουλής των Λόρδων ανέφερε πως το Λονδίνο δεν υποχρεούται να πληρώσει τίποτα αν και αυτό μπορεί να απειλήσει κάθε πιθανότητα εμπορικής συμφωνίας στη μετά Brexit περίοδο.

Αναφερόμενος με δηλώσεις του στο BBC στο θέμα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός του Brexit δήλωσε ότι πρόθεση του Λονδίνου στις διαπραγματεύσεις είναι να έχουν αντίστοιχα δικαιώματα με αυτά που έχουν και σήμερα. Το σχόλιό του διαφέρει από την θέση που πήρε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στο δείπνο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Μέι είχε δηλώσει ότι η μεταχείριση των Ευρωπαίων πολιτών δεν θα είναι διαφορετική από την μεταχείριση των πολιτών τρίτων χωρών, για να λάβει από τον Γιούνκερ την απάντηση ότι αυτό θα είναι «μεγάλο» πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ