Κοινωνία

Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν και στην Ελλάδα οι εταιρείες διαχείρισης για μισθώσεις τύπου Airbnb

Αύξηση τόσο στους Ελληνες ιδιοκτήτες που επιδιώκουν να μισθώσουν για μικρή περίοδο σε ξένους επισκέπτες τα σπίτια τους μέσω της δημοφιλέστερης, διεθνώς, πλατφόρμας, της Airbnb, όσο και στις εταιρείες οι οποίες, πλέον, αναλαμβάνουν την επαγγελματική διαχείριση των εν λόγω κατοικιών διαπιστώνουν τα στελέχη της εγχώριας αγοράς ακινήτων, θέτοντας πλέον το ερώτημα αν οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακινήτων αποτελούν μόδα ή επενδυτική ευκαιρία.

Ως επενδυτική ευκαιρία πάντως φαίνεται ότι την αντιμετωπίζουν χιλιάδες Ελληνες οι οποίοι, έχοντας υποστεί δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, προσπαθούν να αποκομίσουν έξτρα εισόδημα από τις εν λόγω μισθώσεις, αφενός εν μέσω διαμαρτυριών των τουριστικών φορέων, αφετέρου εν αναμονή του νομοθετικού πλαισίου που θα ρυθμίζει την αγορά και εξαγγέλθηκε μία ακόμη (πολλοστή) φορά από τον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη την περασμένη εβδομάδα.

Τη ''χαρτογράφηση'' της εν λόγω αγοράς ανά την Ελλάδα επιχειρεί ο κ. Παναγιώτης Μερεκούλιας, διευθυντής τομέα μελετών και εκτιμήσεων της γνωστής εταιρείας συμβούλων ΔΑΝΟΣ, η οποία συνεργάζεται για τη χώρα μας με την BNP Paribas Real Estate.

"Από τον Νοέμβριο του 2015 απελευθερώθηκε στην Ελλάδα η βραχυπρόθεσμη εκμίσθωση ακινήτων, με το ΦΕΚ 94Α/2015, όπου επιτρέπεται η βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ακινήτου σε ιδιώτες χωρίς την έκδοση Ειδικού Σήματος ΕΟΤ. Πριν από το εν λόγω ΦΕΚ το διάστημα βραχυπρόθεσμης εκμίσθωσης οριζόταν στους τρεις μήνες.

Το μόνο που χρειάζεται πια να κάνει ο ιδιοκτήτης είναι να μπει σε μία από τις παγκόσμιες πλατφόρμες ενοικίασης ακινήτων, να καταχωρήσει τα στοιχεία του και τα στοιχεία του ακινήτου και να ξεκινήσει να λαμβάνει εισόδημα.

Το θέμα της φορολογίας, εν τούτοις, είναι αρκετά θολό αυτή τη στιγμή, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν να καταχωρούν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των μισθωτηρίων συμβολαίων στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr για τη λήψη του μοναδικού αριθμού καταχώρησης της μίσθωσης. Η μίσθωση αυτή δηλαδή, αντιμετωπίζεται φορολογικά όπως κάθε αστική σύμβαση μίσθωσης κατοικίας. Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής είναι αλλοδαπός, ο οποίος δεν έχει υποχρέωση για έκδοση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου, καταχωρείται στο σύστημα ο αριθμός διαβατηρίου, η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του και η χώρα προέλευσης του".

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανάλυση, η πιο γνωστή πλατφόρμα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης ακινήτων είναι η Airbnb. "Στη χώρα μας ενοικιάζονται γύρω στα 30.000 σπίτια μέσω του διαδικτύου. Συγκεκριμένα μόνο η Airbnb φιλοξενεί περίπου 2.500 καταχωρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Για κάθε κράτηση η Airbnb κρατά το 10% (το 3% από τον ιδιοκτήτη και το υπόλοιπο από τον ενοικιαστή). Σύμφωνα με στοιχεία της εν λόγω εταιρείας το μέσο εισόδημα για κάθε καταχώρηση ανέρχεται σε 753 ευρώ ανά μήνα με περίπου 177 διαμονές ανά έτος. Η πληρότητα δηλαδή για κάθε καταχώριση υπολογίζεται σε 48,6% με πιο δημοφιλή περιοχή της Αθήνας το Κουκάκι. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση των καταχωρήσεων που έχουν μικρότερη πληρότητα της τάξης του 29,6% με μέσω ετήσιο εισόδημα 466 ευρώ το μήνα", αναφέρει ο κ. Μερεκούλιας.

Η αξία της Airbnb εκτιμάται σε σε περισσότερα από 20 δισ. ευρώ. "Αυτό τοποθετεί την εταιρεία σύμφωνα με την αξιολόγηση της αγοράς πιο μπροστά από μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες όπως η Marriott και η Starwood. Το οξύμωρο βέβαια έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει ούτε ένα ιδιόκτητο ακίνητο".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...