Εκκλησία

Η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα (εικόνες)

Το Άγιο Φως συμβολίζει για τους Χριστιανούς τη νίκη του Χριστού και της ζωής απέναντι στο θάνατο.

Σε κλίμα κατάνυξης και παρουσία εκατοντάδων πιστών από διάφορα κράτη του κόσμου, πραγματοποιήθηκε σήμερα Μεγάλο Σάββατο η τελετή αφής του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα.

Λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι έφτασαν στον Ιερό Ναό της Αναστάσεων οι αντιπροσωπείες των Αρμενίων και των Συρορθόδοξων, ενώ λίγο αργότερα προσήλθε ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος με τη συνοδεία του.

tafoi

Σύμφωνα με το τυπικό που τηρείται εδώ και αιώνες η πύλη του Παναγίου Τάφου σφραγίστηκε μετά από έλεγχο των δογμάτων ώστε να μην υπάρχει καμία εστία φωτιάς, ενώ μετά από την λιτανεία γύρω από το ιερό κουβούκλιο αφαιρέθηκαν από τον Πατριάρχη τα περισσότερα από άμφιά του και πέρασε από έλεγχο από τους Αρμένιους για το εάν μεταφέρει επάνω του οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει σπινθήρα.

Στη συνέχεια η πύλη θα αποσφραγίστηκε και ο Πατριάρχης εισήλθε στον Πανάγιο Τάφο, ενώ στον προθάλαμο παρέμεινε ο Πατριάρχης των Αρμενιών.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης ΙΙεροσολύμων εξήλθε κρατώντας στα χέρια του το Αγιο Φως.

Το Άγιο Φως συμβολίζει για τους Χριστιανούς τη νίκη του Χριστού και της ζωής απέναντι στο θάνατο.

Αν ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης δεν καταφέρει να ανάψει το Φως, τότε τη σκυτάλη της τελετής αναλαμβάνει ο Προκαθήμενος άλλου δόγματος.

Tο Άγιο Φως για λίγα λεπτά δεν έχει πυράδα και αν το αγγίξεις δεν καίγεσαι.

Μια από τις πρώτες μαρτυρίες που αποδίδουν υπερφυσικό χαρακτήρα στην αφή του Αγίου Φωτός ήταν αυτή του Γάλλου καθολικού ιεραποστόλου Βερνάρδου (Bernardus Monachus), ο οποίος κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στους Αγίους Τόπους (865-870 μ.Χ.) αποδίδει τη μετάδοση του φωτός στον πατριάρχη σε άγγελο.

Οι πιστοί το περιγράφουν να εμφανίζεται σαν λευκογάλανες οριζόντιες αστραπές, περιστρεφόμενες ή κινούμενες φλόγες.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι πολλές λαμπάδες των πιστών και κανδήλες ανάβουν μόνες τους, ενώ η φλόγα δεν τους καίει τα πρώτα λεπτά.

ΠΗΓΗ : THE TOC

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...