Κόσμος

Συμμαχία Ρωσίας-Κίνας εναντίον ΗΠΑ και Τουρκίας: Τι συμφώνησαν για Συρία και αντιπυραυλική ασπίδα στην Κορέα

Ο άξονας Ρωσίας-Κίνας κάνει την εμφάνιση του εναντίον των ΗΠΑ και της Τουρκίας με αιχμή του δόρατος την χρήση χημικών όπλων στην Συρία από τους ισλαμιστές και την κατάσταση στην χερσόνησο της Κορέας με τις ΗΠΑ να θέλουν να εγκαταστήσουν αντιπυραυλική ασπίδα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνέταξε προσχέδιο με πρωτοβουλία της Ρωσίας και της Κίνας το οποίο δεσμεύει τις χώρες να αναφέρουν αμέσως οποιεσδήποτε ενέργειες τρομοκρατών και παραστρατιωτικών οργανώσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη και χρήση χημικών όπλων στην Συρία και τις γειτονικές της χώρες, ανέφερε ο Churkin σε κλειστή συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

O ίδιος δήλωσε ότι η απόφαση κατασκευής του προσχεδίου έγινε με αφορμή αναφορές για χημικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στις συριακές πόλεις Deir ez-Zor και Χαλέπι.

Αλλά και σύμφωνα με αρκετές αναφορές, οι ισλαμιστές είναι σε θέση να κατασκευάζουν χημικά όπλα.

Μετά από εξέταση της κατάστασης,  έγινε αντιληπτό από Ρωσία και Κίνα ότι υπάρχει κενό στα έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν την χρήση χημικών όπλων, δήλωσε ο Churkin.

To προσχέδιο Ρωσίας και Κίνας έρχεται να κλείσει αυτήν την εκκρεμότητα. Το συγκεκριμένο έγγραφο δεσμεύει τις χώρες, πρωτίστως τις γειτονικές της Συρίας, να αναφέρουν στο συμβούλιο ασφαλείας και στον Κοινό Μηχανισμό Έρευνας (JIM) οποιεσδήποτε ενέργειες ισλαμιστικών οργανώσεων που περιλαμβάνουν κατασκευή, αγορά, διακίνηση, μεταφορά και χρήση χημικών όπλων, καθώς και τους τρόπους μεταφοράς τους.

Ο Churkin δήλωσε για το προσχέδιο ότι «πρόκειται για ένα μικρό βήμα, που όμως νομίζουμε ότι είναι αναγκαίο», προσθέτοντας ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε περίπτωση που οι Ισλαμιστές θα θελήσουν να κάνουν χρήση χημικών όπλων.

«Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα με σκοπό να κατηγορήσουν άλλους γι’ αυτά. Ελπίζουμε ότι η γνώση της παρακολούθησης των δραστηριοτήτων τους, θα τους αποτρέψει απ’ το να τα χρησιμοποιήσουν», δήλωσε ο ίδιος.

Δήλωσε ακόμα ότι το προσχέδιο θα εφαρμοστεί στην Συρία και τις γειτονικές της χώρες, καθώς και στην Τουρκία η οποία κατηγορήθηκε από την Ρωσία ότι υποστήριζε τους ισλαμιστές.

Θύμισε επίσης την σύλληψη μίας ομάδας τρομοκρατών στην Τουρκία πριν από μία μεγάλη επίθεση με χημικά στην Συρία τον Αύγουστο του 2013, καθώς και την έρευνα που ακολούθησε, η οποία όμως διακόπηκε μετέπειτα για άγνωστο λόγο.

«Νομίζουμε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο γεγονότων», τόνισε ο Ρώσος πρεσβευτής. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Ρωσία είναι πεπεισμένη ότι οι Ισλαμιστές βρίσκονταν πίσω από την επίθεση του Αυγούστου 2013. «Αυτές οι επιθέσεις ενδέχεται να έχουν προετοιμαστεί στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας ισχυρισμούς περί χρήσης χημικών όπλων από την συριακή κυβέρνηση, ο Churkin τόνισε ότι όλα τα αποθέματα χημικών όπλων της Δαμασκού καταστράφηκαν, όπως προβλεπόταν από την απόφαση 2118 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επίσης τόνισε οι φόβοι μίας επίθεσης με χημικά στο μετρό κάποιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας συνδέονται με το Ισλαμικό κράτος και όχι με την Συριακή Κυβέρνηση.

«Χιλιάδες τρομοκράτες» ταξιδεύουν αυτή την στιγμή προς την Ευρώπη, ενώ κάποιοι απ’ αυτούς ενδέχεται να μεταφέρουν χημικά όπλα ή εξαρτήματα αυτών, όπως και τεχνογνωσία κατασκευής τους.

Ταυτόχρονα η Ρωσία και η Κίνα είναι έντονα ανήσυχες ενόψει της πρόθεσης των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν αντιπυραυλική ασπίδα στην χερσόνησο της Κορέας, με πρόσχημα την κατάσταση στην περιοχή.

Κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα είναι τόσο τεχνολογικά προηγμένα που είναι εντελώς ασύμβατα με την πραγματική απειλή της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο, είπε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov.

«Αναφέρομαι σε σχέδια ανάπτυξης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Κορέα. Φυσικά αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο αντιπυραυλικό σύστημα αλλά τοπικό κομμάτι της παγκόσμιας  αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας.

Φυσικά εμείς μαζί με τους Κινέζους συμμάχους μας καταλαβαίνουμε ότι η συνέχιση αυτής της τακτικής θα δημιουργήσει πραγματική απειλή για την ασφάλεια των χωρών μας και θα έχει ως αποτέλεσμα την ανατροπή της  στρατηγικής σταθερότητας, λόγω της ανάπτυξης αντιπυραυλικών συστημάτων στην Κορέα, καθώς και στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Lavrov.

Κατά τον ίδιο, τα αντίστοιχα υπουργεία των δύο χωρών έχουν ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για την κατάσταση στην Νοτιοανατολική Ασία, όπου συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης των απειλών που υπάρχουν και  ως έναν βαθμό κλιμακώνονται.

Οι δηλώσεις του Σ.Λαβρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κινέζικα, μογγολικά και ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης,  για τις εδαφικές διαμάχες της Κίνας στην Νότια Κινέζικη θάλασσα, ικανοποίησαν την Κίνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινέζικου Υπουργείου Εξωτερικών Lu Kang.

«Η Κίνα εκτιμά τις δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών», δήλωσε ο ίδιος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ