Αρχείο

Οι πολυεθνικές εταιρίες ΕΝΙ, Total και Noble «σφάζονται» στην κυριολεξία για νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Στην Κύπρο «παίζεται» το τελευταίο διάσημα ένα παιχνίδι του παραλόγου με την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και ένωσης της Νήσου, και την αδειοδότηση για τα νέα οικόπεδα στην ΑΟΖ .

Η κυπριακή ηγεσία δεν γνωρίζουμε από πού ακριβώς αντλεί την αισιοδοξία για την επίτευξη λύσης για επανένωση της Νήσου.

Το μόνο σίγουρο είναι σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση οι Τούρκοι θα έχουν λόγο στην μοιρασιά των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ.       

Την ίδια στιγμή, όλως τυχαίως , σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο, στην κυριολεξία «σφάζονται» μεγάλες και μικρότερες διεθνείς εταιρείες υδρογονανθράκων για να αποκτήσουν δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης σε ελεύθερα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Το ενδιαφέρον και οι αφόρητες πιέσεις στην κυπριακή κυβέρνηση  αφορούν ιδιαίτερα τεμάχια που ευρίσκονται  στην αποκαλούμενη «εξωτερική» ζώνη της κυπριακής ΑΟΖ , η οποία  συνορεύει  με τις ΑΟΖ της Αιγύπτου,  του Ισραήλ και του Λιβάνου, προφανώς λόγω της λύσης  ενός σημαντικού γεωλογικού αινίγματος από την ΕΝΙ με την επιτυχή γεώτρηση στο οικόπεδο «Ζορ».

Οι πιέσεις και το ασφυκτικό «πρέσινγκ» στην Λευκωσία  ασκούν  πολυεθνικές , που προέρχονται από κράτη της Ευρώπης και της Αμερικής , τα οποία  είναι αποφασισμένα να διεκδικήσουν τεμάχια σε περιοχές στις οποίες η Τουρκία προβάλλει αμφισβητήσεις δικαιωμάτων και παρενοχλεί με πολεμικά οποιαδήποτε σχετική ενέργεια της Κυπριακή Δημοκρατίας.

Μέσα σε αυτά τα κράτη οι πληροφορίες εμφανίζουν και την Ρωσία , την Γαλλία, την Γερμανία, την Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Όλη η «σφαγή» γίνεται  τα οκτώ από τα δεκατρία τεμάχια, στα οποία τα τουρκικά πολεμικά πλοία γυροφέρνουν κάθε τρεις και λίγο.  

Την  ίδια ακριβώς χρονική στιγμή με σειρά νέων ΝΟΤΑΜ η Άγκυρα δέσμευσε μονομερώς ολόκληρη την περιοχή μεταξύ της Ρόδου και Μεγίστης (Καστελόριζο) για ασκήσεις ( υποτίθεται) του τουρκικού Ναυτικού και Αεροπορίας, για το διάστημα μεταξύ 4 Ιανουαρίου και 29 Φεβρουαρίου 2016.

Η τουρκική ΝΟΤΑΜ και η παρουσία του  τουρκικού Ναυτικού, στην περιοχή έχει αμεσότατη και με τα προς πώληση θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο (  Ξεκινά η κατασκευή νέου τουρκικού ελικοπτεροφόρου μεταβάλλοντας την κατάσταση για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ), είχαμε αναφέρει ότι , οι συνδικαιούχοι των ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, η αμερικανική εταιρεία Noble Energy και οι ισραηλινοί εταίροι της, Avner και Delek, υπέγραψαν τον Ιούνιο του 2013 μνημόνιο συνεργασίας με την Κύπρο για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG ) στο Βασιλικό στις ακτές της νότιας Κύπρου.

Το κοίτασμα Αφροδίτη στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ εκμεταλλεύεται επίσης από τις εταιρείες Noble και Delek, το οποίο όμως έχει μικρή δυνατότητα για να προσελκύσει επαρκείς επενδύσεις για τη χρηματοδότηση ενός εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου.

Για  αυτό και η Κύπρος έχει ανάγκη τα ισραηλινά διαθέσιμα αποθέματα καθώς και το μεγάλο όγκο των ισραηλινών εξαγωγών φυσικού αερίου για καταστεί βιώσιμος ο τερματικός σταθμός στο Βασιλικό.

Μια πιο αποδοτική διαδρομή εξαγωγής του ισραηλινού φυσικού αερίου θα ήταν μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα Λεβιάθαν προς την τουρκική επικράτεια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, ο αγωγός θα προσέδιδε μεγαλύτερη και ταχύτερη απόδοση της επένδυσης από την κατασκευή του σχεδιαζόμενου σταθμού LNG στην Κύπρο.

Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε ότι την εξωτερική πολιτική της κάθε χώρας πλέον την καθορίζουν τα τεράστια ενεργειακά συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών τα οποία χαράζουν , σύνορα, διχοτομούν κράτη, και ξεκινούν πολέμους ολόκληρους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...