Κόσμος

Η Άγκυρα ζητά την δημιουργία σουνιτικής στρατιωτικής δύναμης εντός του συριακού εδάφους !!

Οι Τούρκοι ζητούν  από τις ΗΠΑ την εκπαίδευση Σουνιτών για την προστασία των τουρκικών συνόρων

«Άλλα κόλπα» ετοιμάζουν εφαρμόσουν οι Τούρκοι στην Συρία ,  οι οποίοι με το κουρδικό ζήτημα «ανοικτό »  κάθονται στην κυριολεξία  σε «αναμμένα κάρβουνα».

Το αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει αίτημα των τουρκικών αρχών για βοήθεια στην εκπαίδευση και στον εξοπλισμό  σουνιτών μαχητών στην Συρία,  στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία των νότιων συνόρων της Τουρκίας, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη  αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Στην ουσία πρόκειται για μία συγκεκαλυμμένη  προσπάθεια των  Τούρκων να δημιουργήσουν εντός της Συρίας μία στρατιωτική δύναμη η οποία θα ελέγχεται αποκλειστικά από αυτούς. Στην δύναμη αυτή θα είναι πολύ  εύκολη η πρόσβαση Τούρκων στρατιωτικών και πρακτόρων , για την επίτευξη των στόχων της Άγκυρας.

Πιθανόν επίσης να σχετίζεται το εγχείρημα  αυτό, και  με το μέλλον της Συρίας και την προσπάθεια « τουρκικής διείσδυσης» στην νέα κυβέρνηση της χώρας .

Η Άγκυρα έχει ζητήσει βοήθεια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό  σουνιτών μαχητών στην Συρία από τον Αμερικανός Αρχηγό του Μικτού επιτελείου Στρατηγό J. Dunford, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει δημοσίευμα .

Οι  Ηνωμένες Πολιτείες επέμειναν ότι η Τουρκία έχει ενισχύσει υπέρμετρα τα   σύνορα της με την Συρία, και οφείλει να ζητήσει άδεια για να μετακινήσει  επιπλέον στρατεύματα της στην περιοχή .

Με τη σειρά τους, οι τουρκικές αρχές ζήτησαν την δημιουργία  μιας προστατευόμενης περιοχής με την Συρία με την χρήση  μαχητικών αεροσκαφών  κάτι το οποίο αρνήθηκε κατηγορηματικά η  Ουάσινγκτον λόγω του  φόβου περεταίρω  επιπλοκών με την Ρωσία.

Αν το Πεντάγωνο δώσει  το πράσινο φως στο αίτημα της Άγκυρας, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια σημαντική ενίσχυση του ρόλου των ΗΠΑ στην περιοχή,  και μια ακόμη προσπάθεια για να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει αντάρτες εντός Συρίας.

Η Τουρκία δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τις λεπτομέρειες των συνομιλιών, οι  οποίες έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα μεταξύ Τούρκων αξιωματούχων και του Αμερικανού Στρατηγού .

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η 'Άγκυρα  έχει ήδη επιλέξει  τις σουνιτικές ομάδες, οι οποίες είναι πρόθυμες να προστατεύσουν τα σύνορα από την Συρία.

Με τη σειρά του, ο Αμερικανός Στρατηγός Dunford δήλωσε ότι εξετάζει την πρόταση της Τουρκίας , και θα υποβάλει σύντομα τις προτάσεις του προς τον Υπουργό Άμυνας Άστον Κάρτερ.

Ο Αμερικανός αρχηγός  αρνήθηκε όμως να προσδιορίσει  το μέγεθος αυτών των ομάδων, αλλά επεσήμανε ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα ελέγχει ο ίδιος τους αντάρτες πριν τους εκπαιδεύσει και τους  εξοπλίσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις στο Αιγαίο-Ενημέρωση Αμερικανών Γερουσιαστών από τον κ. Ιωάννη Σιτιλίδη για τα τουρκικά τερτίπια στο Αιγαίο

Αναφέρθηκε το ζήτημα της ΑΟΖ , το FIR Αθηνών και οι τομείς έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο-Είμαστε πολύ κοντά σε...