Κόσμος

Αμυντική συμμαχία Ουκρανίας - Τουρκίας εναντίον της Ρωσίας με φόντο την πυρηνική τεχνολογία

Μεγαλώσαν οι « δουλειές» των Τούρκων στην Μαύρη Θάλασσα , μετά την επίτευξη "πολυεπίπεδης" συμμαχίας με την Ουκρανία, με σκοπό υποτίθεται την διεθνή  τρομοκρατία. Στην ουσία εδώ ισχύει το ρητό « ο έχθρες του εχθρού μου είναι φίλος μου».

Αξιωματούχοι από την Ουκρανία και την Τουρκία  συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως είναι η ασφάλεια και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν  σήμερα οι δύο χώρες.

Άγκυρα και  Κίεβο συμφωνούν να συνεργαστούν στην τόνωση της ασφάλειας στην Μαύρη Θάλασσα, μιας περιοχής που έχει αποκτήσει ειδικά τελευταία τεράστιο ενδιαφέρον, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα .

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Alexander  Turchinov συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Saifullah Hacımüftüoğlu, και αποφάσισαν  να ενώσουν τις προσπάθειές  τους για την καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Επίσης συμφώνησαν να συνεργαστούν στον αμυντικό και τεχνολογικό τομέα , ανέφερε το γραφείο Τύπου του Ουκρανικού Συμβουλίου.

Μίλησαν δηλαδή για «τρομοκρατία» δύο κατεξοχήν χώρες στις οποίες όχι μόνο ανθεί η παντός είδους τρομοκρατία, αλλά την « εξάγουν» κιόλας .

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της επίσκεψης εργασίας του Turchinov στην Τουρκία την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες , οι συμμετέχοντες συζήτησαν μια σειρά από ζητήματα σχετικά με την Ασφάλεια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δύο χώρες, ενόψει εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή .

« Εξετάστηκαν οι προσπάθειες κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας και των υποστηρικτών του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά  και της παράνομης μετανάστευσης . Η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών  των δύο χωρών ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη», ανέφερε η ανακοίνωση του ουκρανικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον Turchinov, το Κίεβο και η Άγκυρα έχουν  μια μοναδική ιστορική δυνατότητα να συνεργαστούν  στο πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό και τεχνικό και οικονομικό πεδίο για την ουσιαστική  διατήρηση της  ισορροπίας δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Hacımüftüoğlu υπογράμμισε ότι η Τουρκία και η Ουκρανία θα πρέπει να διαδραματίσουν  ηγετικό ρόλο στην δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος  περιφερειακής ασφάλειας.

«Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό να ενώσουμε τις δυνατότητες μας με αυτές της Ουκρανίας», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός .

Υπενθυμίζουμε ότι στην Μαύρη θάλασσα ευρίσκεται εκτός του ρωσικού ομώνυμου στόλου και το Γενικά επιτελείο Ναυτικού , οπότε το ρωσικό ενδιαφέρουν για αυτήν την περιοχή είναι απλά τεράστιο.

Οι καλύτερες μονάδες επιφανείας , τα πιο σύγχρονα συμβατικά υποβρύχια επανδρώνουν πρώτα από όλα το στόλο της Μαύρης Θάλασσας .

Όσο για το τουρκικό όψιμο ενδιαφέρον για την Ουκρανία , αυτό έχει τις ρίζες του στην αδήριτη επιθυμία των Τούρκων να αποκτήσουν πυρηνικούς πυραύλους με ουκρανική μάλιστα τεχνογνωσία.

Σύμφωνα με άρθρο από το pentapostagma.gr, με τίτλο (Η Τουρκία συζητά την αγορά τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων με την Ουκρανία), είχαμε προειδοποιήσει για την «δίψα» της Άγκυρας να συναγωνιστεί το Ισραήλ στην απόκτηση πυρηνικών πυραύλων, σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των Τούρκων αξιωματούχων.

Μάλιστα από τον Απρίλιο του 2015, η  Ρωσία έχει προειδοποιήσει  την Ουκρανία για την ενδεχόμενη  πώληση  τεχνολογίας  βαλλιστικών πυραύλων μακρού  βεληνεκούς σε τρίτες χώρες, στοχοποιώντας  τους Ουκρανούς  κρατικούς μεσάζοντες οι οποίοι επισκέφθηκαν  την Τουρκία, την ίδια περίοδο ,   για συνομιλίες .

Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι με την απόκτηση πυρηνικών πυραύλων η χώρα του θα μετατραπεί σε ισχυρότατη δύναμη , την οποία θα «σέβονται όλοι».

Επίσης , μετά την διακοπή της συνεργασίας με την Ρωσία σε σχέση με την κατασκευή πυρηνικού  εργοστασίου  στο Ακούγιου , η Ουκρανία προκρίνεται ως ο πιθανότερος   «αντικαταστάτης», τουλάχιστον στο τομέα παροχής   πυρηνικής τεχνογνωσίας.

Η προσπάθεια πάντως   ναυτικού αποκλεισμού του ρωσικού στόλου στην Μαύρη Θάλασσα, έχει  πέσει στο κενό, διότι απλά η Μόσχα δημιούργησε το στόλο της Μεσογείου τον οποίο  θα ενισχύει συνεχώς με νέες μονάδες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ