Παιδί

Μάθετε να αναγνωρίζετε την κατάθλιψη σε παιδιά και εφήβους

Η κατάθλιψη στα παιδιά και τους εφήβους σχετίζεται με ψυχικό πόνο, κακές σχολικές επιδόσεις, διατάραξη των κοινωνικών σχέσεων, αυξημένη αυτοκτονικότητα και χρήση ουσιών.

Η έγκαιρη αναγνώριση, διάγνωση και αντιμετώπισή της εφηβικής κατάθλιψης από επαγγελματίες ψυχικής υγείας κρίνεται επιβεβλημένη, ενώ ακόμη μεγαλύτερη αξία έχει η πρόληψή της, μέσω οργανωμένων προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία και την κοινότητα.

Πόσο διαρκεί ένα επεισόδιο εφηβικής κατάθλιψης

Τα τελευταία 30 χρόνια η ηλικία έναρξης της κατάθλιψης φαίνεται να μειώνεται σταθερά. Έχει υπολογιστεί πως η μέση διάρκεια ενός επεισοδίου εφηβικής κατάθλιψης είναι 9 μήνες και η μέση διάρκεια ανάρρωσης από δυσθυμία 4 χρόνια.

Κλινικές, επιδημιολογικές, μακροχρόνιες και οικογενειακές μελέτες δείχνουν σταθερά πως 40% έως 70% των εφήβων με κατάθλιψη παρουσιάζουν και άλλες ψυχικές διαταραχές, ενώ 20%-50% παρουσιάζουν κρίσεις άγχους και διαταραχές της διαγωγής. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ψυχοθεραπεία είναι η πρώτη επιλογή. Φάρμακα μπορούν να προστεθούν εάν  τα συμπτώματα δε βελτιωθούν σε 4-6 εβδομάδες. Η αποτελεσματικότητα, όμως, της φαρμακοθεραπείας στην εφηβική κατάθλιψη είναι μικρότερη από των ενηλίκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ύποπτα συμπτώματα κατάθλιψης στην εφηβεία.

Πτώση στις σχολικές επιδόσεις
Κακή διάθεση
Αδιαφορία για εξωτερική εμφάνιση
Αδιαφορία για καθαριότητα
Αύξηση / ελάττωση βάρους
Αϋπνία / έντονη υπνηλία
Κοινωνική απομόνωση
Απώλεια ενεργητικότητας
Έλλειψη συγκέντρωσης
Σκέψεις θανάτου
Αυτοκτονικός ιδεασμός

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ