Παιδί

Ο παράγοντας που απειλεί τους πνεύμονες των παιδιών

Πόσο ασφαλή είναι τα επιτρεπτά από την ΕΕ όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την υγεία των παιδιών; Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμολογικής Εταιρείας αμφισβητούν τις υφιστάμενες οδηγίες και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης, η αδύναμη λειτουργία των πνευμόνων σε παιδιά και εφήβους αποτελεί μια σίγουρη επίπτωση της έκθεση στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ενδιαφέρον αποτελεί ο ρόλος του θηλασμό στην αποτροπή κάποιων από τους κινδύνους εφόσον πραγματοποιηθεί για τουλάχιστον δώδεκα εβδομάδες.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 915 παιδιά ηλικίας έξι, δέκα ή 15 ετών από δύο περιοχές της Γερμανίας, το Μόναχο και το Βέσελ, στα οποία καταγράφηκε η αναπνοή σύμφωνα με το πόσο αέρα μπορούσαν να εκπνεύσουν έπειτα από την πιο βαθιά ανάσα που μπορούσαν να πάρουν (FVC) και πόσο αέρα μπορούσαν να εκπνεύσουν σε ένα δευτερόλεπτο (FEV1). Χαμηλές μετρήσεις υποδηλώνουν περιορισμό ή παρεμπόδιση της αναπνοής είτε παθήσεις όπως το άσθμα.

Η συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων των παραπάνω μετρήσεων με τα επίπεδα ρύπανσης στις περιοχές όπου τα παιδιά έζησαν κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους -συμπεριλαμβανομένων και άλλων παραγόντων που σχετίζονται με την κακή πνευμονική λειτουργία όπως το μητρικό κάπνισμα- έδειξε πως:

όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά τη βρεφική ηλικία, τόσο χειρότερη ήταν η πνευμονική τους λειτουργία όσο μεγάλωναν,
η επίδραση στη λειτουργία των πνευμόνων είχε υπάρξει μεγαλύτερη σε παιδιά που εμφάνισαν άσθμα,
ορισμένες από τις βλάβες που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκαν σε βρέφη που θήλασαν.
Σύμφωνα με τον Δρ. Qi Zhao του Ινστιτούτου Έρευνας για την Περιβαλλοντική Ιατρική «Leibniz» στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, τα ευρήματα δείχνουν με ευκρίνεια πως τα βρέφη που μεγαλώνουν αναπνέοντας μολυσμένο αέρα, ακόμη και σε επίπεδα κάτω από αυτά που ορίζουν οι κανονισμοί της ΕΕ, έχουν χειρότερη αναπνευστική λειτουργία μεγαλώνοντας, κάτι ιδιαιτέρως ανησυχητικό δεδομένων προηγούμενων ερευνών που έδειξαν ότι η βλάβη στους πνεύμονες κατά το πρώτο έτος της ζωής μπορεί να επηρεάσει υγεία του αναπνευστικού σε όλη την υπόλοιπη ζωή.

Υπεύθυνη και για το άσθμα στου ενήλικες

Μια δεύτερη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο έδειξε ότι οι ενήλικες που εκτίθενται σε ατμοσφαιρική ρύπανση, ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα, για περίοδο δεκαετιών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άσθμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ