Παιδί

Σώζουν ζωές ή κυνηγάνε τα χρήματα; Ανησυχία για τις επεμβάσεις σε παιδιά με παχυσαρκία

Περίπου 4,5 εκατομμύρια έφηβοι αντιμετωπίζουν υψηλού επιπέδου παχυσαρκία στην Αμερική, διπλασιάζοντας τον αριθμό που είχε καταγραφεί το 1999

Μία πρόσφατη πρόταση Αμερικανών παιδιάτρων να προωθηθούν περαιτέρω οι χειρουργικές επεμβάσεις σε παιδιά έχουν εγείρει ανησυχίες για το αν κρύβονται οικονομικά οφέλη πίσω από αυτό. Οι επικριτές σημειώνουν ότι τα χειρουργεία στομάχου σε παιδιά δεν λύνουν το πρόβλημα στη ρίζα του.

Σχεδόν το 10% των παιδιών στην Αμερική ηλικίας 12-15 ετών και το 14% ηλικίας 16-19 ετών κρίνονται υπέρβαρα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίηση η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων (APP), ένας επαγγελματικός φορέας του Ιλινόις. Σε απόλυτους αριθμούς 4,5 εκατομμύρια έφηβοι αντιμετωπίζουν υψηλού επιπέδου παχυσαρκία, διπλασιάζοντας τον αριθμό που είχε καταγραφεί το 1999, σύμφωνα με το APP.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι παιδίατροι εξέδωσαν μία οδηγία σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να προωθηθούν οι βαριατρικές επεμβάσεις, ως μία ασφαλής θεραπεία για την παιδική παχυσαρκία. Η πρόταση αυτή γρήγορα υιοθετήθηκε από την Αμερικανική κοινότητα της μεταβολικής και βαριατρικής χειρουργικής (ASMBS) κι έλαβε αξιόλογη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης.

Ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης ή χρημάτων;

Η Ann O’Conno,r μια παιδίατρος που ειδικεύεται στην βαριατρική χειρουργική στους εφήβους στο νοσοκομείο για παιδιά Ann & Robert H. Lurie στο Σικάγο, δήλωσε στο CNN ότι η νέα πολιτική θα ενθαρρύνει τους παιδίατρους που ακόμα έχουν αμφιβολίες να ωθήσουν τους ασθενείς τους στη χειρουργική και «αυτό ελπίζουμε να λειτουργήσει ως ένας μοχλός πίεσης για τις ασφαλιστικές εταιρίες ώστε να καλύπτονται τα έξοδα από αυτές».

Μία μελέτη του 2015 υπολόγισε το κόστος της εγχείρησης και της ιατρικής φροντίδας που συνοδεύεται στα 42.000 δολάρια. Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι πολύ πιο απρόθυμες στην έγκριση κάλυψης εγχειρήσεων σε παιδιά αντί για ενήλικες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του APP, η ασφαλιστική κάλυψη έγινε δεκτή μόνο στο 47% των αιτήσεων για άτομα κάτω των 18 ετών, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό έναντι του 85% των αιτήσεων που έγιναν δεκτές στους ενήλικες.

Ο δρ Kirk Reichard, ένας χειρούργος βαριατρικής στο νοσοκομείο για παιδιά Nemours/Alfred I. duPont στο Ντέλαγουερ, κι ένας από τους συγγραφείς της οδηγίας του APP ισχυρίζεται ότι η κάλυψη αυτών των εξόδων από τις ασφαλιστικές εταιρείες αποτελεί ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς η παχυσαρκία στα παιδιά φαίνεται να εντοπίζεται σε δυσανάλογα υψηλά ποσοστά σε φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες καθώς και στις οικονομικά αδύναμες ομάδες, κυρίως στην περίπτωση των κοριτσιών.
Κι ενώ το κόστος της εγχείρησης είναι πολύ πιο ακριβό από άλλες μεθόδους βραχυπρόθεσμα, και δεν υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική στην περίπτωση των εφήβων, αρκετές έρευνες προτείνουν ότι η εγχείριση θα μπορούσε να αποδώσει οικονομικά πολύ περισσότερο σε διάστημα πέντε χρόνων.

«Χτυπάει» το πρόβλημα στη ρίζα του;

Οι Αμερικανοί γιατροί έχουν μία φήμη ότι προτιμούν τις χειρουργικές λύσεις, πολύ περισσότερο από τους συναδέλφους τους σε άλλες χώρες, πιθανώς γιατί είναι πιο εύκολο να τις χρεώσουν και να τις παρουσιάσουν ως αποτελεσματικές θεραπείες.

Από την άλλη, το κόστος της ιατρικής φροντίδας είναι δυσθεώρητο, με τους Αμερικανούς να πληρώνουν περίπου 3,65 τρισεκατομμύρια μέσα στο 2018, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.
Ο επικριτές των γιατρών της AAP υποστηρίζουν ότι η παιδική παχυσαρκία θα πρέπει να καταπολεμηθεί με αλλαγές στην καθημερινότητά τους και με συμβουλευτική και όχι με την αφαίρεση του στομάχου σε έναν οργανισμό που ακόμα αναπτύσσεται.

«Δεν υποστηρίζω την πρόταση της εγχείρησης, καθώς δεν βοηθάει στο να καταπολεμηθεί η ρίζα της παχυσαρκίας», δήλωσε ο δρ. Dietrich Wittel, ένας καναδός ψυχίατρος στο RT. «Είναι πολύ τυπική αυτή η βορειοαμερικάνικη επονομαζόμενη υψηλής τεχνολογίας ιατρική προσέγγιση, με την διατροφή πάντα να έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Το να χάσεις κιλά δεν επηρεάζεται από την ποσότητα που τρως, αλλά από το τι τρως και τι φυσική κατάσταση έχει. Με αυτοκίνητα στις μεγαλουπόλεις και στις επαρχίες, τα παιδιά στη Βόρεια Αμερική δεν περπατάνε σχεδόν καθόλου και περικυκλώνονται μόνο από φθηνό junk φαγητό τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο, πρόσθεσε ο Wittel.

«Όταν ένα παιδί έχει κάποια διατροφική διαταραχή, αυτό δεν συνδέεται απαραίτητα με το φαγητό, αναφέρει η δρ. Lisa Palmer, μία ψυχολόγος με έδρα τη Φλόριντα. Η μακρόχρονη επιτυχία μιας θεραπείας πετυχαίνει μόνο όταν αυτή «χτυπάει» το πρόβλημα στη ρίζα του», προσθέτει και συνεχίζει: «σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι που προχωρούν σε τέτοιες εγχειρήσεις συνεχίζουν να τρώνε τα λάθος πράγματα».

Ο δρ. Steven Gundry είναι ένας χειρούργος για καρδιακά προβλήματα που έγινε διατροφολόγος το 2002. Έχει αναλάβει πολλούς ασθενείς οι οποίοι έκαναν βαριατρικές επεμβάσεις και οι οποίοι λίγο αργότερα κέρδισαν και πάλι βάρος. «Σε πολλούς από αυτούς δεν είχαν πει ότι για την υπόλοιπη ζωή τους θα λαμβάνουν συμπληρώματα».

Αυτός είναι ξεκάθαρα ο λάθος τρόπος να αντιμετωπίσεις την παχυσαρκία», συνέχισε ο Gundry,

Τα ζητήματα διατροφής διχάζουν

Μία πρόσφατη διεθνής έρευνα ανέφερε ότι οι επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος στην υγεία δεν είναι τόσο ζοφερές όσο έχουν παρουσιαστεί, προκαλώντας την αντίδραση των διατροφολόγων του Harvard αλλά και των φορέων υγείας που κάνουν προσπάθειες για μείωση της κατανάλωσής τους, ως βελτιωτική κίνηση για το περιβάλλον.

Είτε λόγω λανθασμένων διατροφικών συμβουλών, είτε λόγω του τροπου ζωής, πάνω από το 70% των αμερικανών θεωρούνταν υπέρβαροι το 2016. Ο αριθμός των βαριατρικών επεμβάσεων αυξήθηκε από 115.000 το 2011 σε 228.000 το 2017.

Η κάθετη γαστρεκτομή και η αφαίρεση το 80% του στομάχου ενός ατόμου αφορούν το 60% αυτών των επεμβάσεων σύμφωνα με το ASMBS.

Η παρέμβαση σε έναν ενήλικα δεν είναι το ίδιο με έναν έφηβο. Οι χειρούργοι αντιμετωπίζουν μόνο το ζήτημα της ποσότητας του φαγητού και όχι την ποιότητά του, όμως αυτό δεν φαίνεται να είναι μια γενική συνταγή για την επιτυχία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ